Hlavní obsah

Dejte sbohem komárům. Stačí za okny pěstovat tyto rostliny.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Léto je tu a kromě spousty radostí, jež jsou s tímto ročním obdobím spojené, přináší také několik nepříjemností. Jednou z nich je jistě i fakt, že léto je sezónou malých, ale poměrně „krvelačných“ a otravných komárů. Jak jim zabránit, aby vás navštívili ve vašem vlastním bytě? Třeba tím, že budete za okny pěstovat ty správné rostliny!

Článek

Komáři jsou takovým koloritem patřícím k létu. V přírodě se s nimi člověk ještě smíří (případně se proti nim může chránit nějakým tím více či méně chemickým prostředkem), ale takový pískající komár, který vás budí ze snu ve vlastní posteli, dokáže pořádně zkazit náladu.

Málokdo z nás má to štěstí, že může mít okna vybavena sítí proti hmyzu. Ale můžete komárům postavit pomyslnou bariéru například v podobě truhlíků či květináčů osázených těmi správnými rostlinami. Kterými?

1. Rozmarýn

Tahle aromatická bylinka krásně voní nám lidem, ale komárům ne. Navíc je velmi snadná na pěstování – stačí, když jí zajistíte slunné místo, dobře propustnou, lehkou půdu (zkuste do ní přimíchat trochu písku) a pravidelnou, ale nikterak silnou zálivku (rozmarýn zničíte spíš tím, že ho přelijete, než že byste jej usušili nedostatečným zaléváním). Kromě ochrany před nechtěným hmyzem získáte bylinku, kterou využijete při vaření či grilování (skvěle si rozumí hlavně s masem).

2. Afrikán (neboli aksamitník)

Tyhle žluté či oranžové květy vám zajistí nádherně barevný parapet a navíc i pokoj bez komárů. Ani afrikány nejsou na pěstování nijak náročné. Existuje jich spousta druhů – do květináčů či truhlíků zvolte nízké odrůdy (některé totiž dokáží vyrůst až k 60 centimetrům, ty se za okno příliš nehodí). Mají rády slunce a vydatnou zálivku s občasným hnojením. Jsou charakteristické výraznou vůní, která se některým lidem může zdát příliš intenzivní.

3. Meduňka

Nás lidi dokáže spolehlivě uspat (tedy odvar z ní), ale komáry tahle léčivá bylinka nenadchne. A to je dobře. Také meduňka má ráda světlá stanoviště, ale nebude jí ani příliš vadit parapet, kam slunce nesvítí po celý den – zvládne klidně i polostín. Dopřávejte jí pravidelnou zálivku (občas ji přihnojte), půda by neměla nikdy zcela vyschnout (ale přelitím meduňce také radost neuděláte). Kromě ochrany proti komárům ji využijete i v kuchyni – nejen na čaj, ale i do dezertů či k masu.

4. Nestařec

Rostlina s půvabnými květy (nejčastěji modrými, ale existuje v barevné škále od bílé přes růžovou až po fialovou) se hodí i pro pěstitele začátečníky. Nemá žádné velké nároky na půdu ani na zálivku (vyžaduje pravidelně zalévat, ale nemá ráda přemokření), dařit se jí bude na slunném stanovišti i v polostínu. K pěstování za okny se budou hodit spíše její nízké varianty (do 20 cm), ale využít ji můžete i k řezu do vázy.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

5. Šanta kočičí

Jak už název napovídá, tahle rostlinka udělá – na rozdíl od komárů – radost především vašim kočičím mazlíčkům. Má ráda slunná stanoviště, dobře propustnou půdu a pravidelnou, i když nikterak vydatnou zálivku. Nejčastěji kvete drobnými fialovými kvítky.

6. Bazalka

Jako by už tak nepatřila k nejoblíbenějším bylinkám. A její popularita určitě ve vašich očích ještě stoupne, až zjistíte, že komáři téhle aromatické rostlině příliš neholdují. Bazalce byste měli zajistit slunné stanoviště, pravidelnou a bohatou zálivku (půda by neměla nikdy vyschnout, nicméně bylince neprospějete ani tím, že ji necháte stát ve vodě). Náročnější může být i na živiny, pravidelně ji proto přihnojujte. Pozor, bazalce se nelíbí v přímém průvanu a nemá ráda ani vodu na listech (opatrně při zalévání).

7. Levandule

V posledních letech se na našich zahrádkách, terasách, ale i v bytech úplně zabydlela a patří k nejoblíbenějším rostlinám vůbec. Především pro svou krásnou, charakteristickou vůni. Na pěstování vůbec není náročná – miluje slunce, propustnou půdu (nic nezkazíte, když do zeminy zamícháte trochu písku), nevyžaduje nikterak vydatnou zálivku (naopak jí nesvědčí přemokření). Levandule vám vydrží několik let – na jaře ji pravidelně zastříhávejte (ale pouze nové výhony, nikoli zdřevnatělé části). Její květy můžete usušit a proměnit je třeba v uklidňující polštářek, který vám bude pomáhat při usínání.

Reklama

Načítám