Hlavní obsah

Dětská kosmetika: Nutnost, nebo reklamní tahák?

Foto: thinsktock

Lékaři jsou zajedno: používat dětskou kosmetiku má smyslFoto: thinsktock

Došel vám dětský sprchový gel, tak jste potomka umyli vaším, pro dospělé? Pro jednou se nic nestane. Obecně vzato ale používejte kosmetiku dětskou. Lékaři to doporučují. A nyní v zimě obzvlášť!

Článek

Zuzana měla nedávno výměnu názorů s tátou. Rodiče jí hlídali dcerky a ona jim zabalila jejich šampon, sprchový gel a krém na obličej proti mrazu. „Marně jsem tátovi vysvětlovala, že by měly používat dětské výrobky. Podle něj je to reklama výrobců, kterým jsem naletěla,“ vypráví Zuzana.

Když dítě po koupeli občas namažete svým krémem nebo mu vlasy omyjete manželovým šamponem, neznamená to, že se potomek okamžitě osype. Dětská kůže je ale jiná, a dlouhodobě proto také potřebuje jinou péči. „Dítě stoprocentně musí používat dětskou kosmetiku, není to jen trik výrobců," míní dětská lékařka Hana Cabrnochová. Rodiče by ale i tak měli vždy pečlivě pátrat po složení konkrétního výrobku (méně parfémované a neobsahovat dráždivé látky, s minimem konzervantů).

Dětská kůže je slabší

Dětská pokožka má stejný počet vrstev jako kůže dospělých, ale je pětkrát slabší, a proto je i méně odolná. „Kůže dětí je prostupnější a citlivější k různým chemickým látkám, se kterými pokožka dospělých nemívá problém. Škodit mohou i přírodní výtažky, které jsou potenciálními alergeny – heřmánek, měsíček, tea tree olej. Od dětské kosmetiky se očekává, že bude pokožku chránit před ztrátou vody a bude ji zvláčňovat. A měla by se dobře roztírat,“ radí dermatoložka centra estetické medicíny Asklepion Markéta Majerová.

Složení výrobků je rozhodující i podle kožní lékařky Andrey Vocilkové: „Pro děti určená kosmetika bývá méně parfémovaná a obsahuje nedráždivé látky s minimem konzervantů.“

Foto: thinsktock

Chcete, aby vaše dítě mělo zdravou pokožku? Pak volte kosmetiku vhodnou k jeho věkuFoto: thinsktock

Pozor hlavně u miminek

Největší péči by měli věnovat nákupu rodiče velmi malých dětí. „Pokožka je nejcitlivější u novorozenců, od jednoho roku se její obranyschopnost postupně stabilizuje,“ říká Markéta Majerová.

Ale ani to, že už máte doma školáka nebo dospívajícího, neznamená, že můžete přejít na výrobky pro dospělé. Děti by nejdřív měly projít pubertou.

Co třeba pro dítě pořídit?

  • Měsíčkový šampon – Nejmenším miminkům stačí omývat vlásky jen vodou. Pro starší odolnější děti zkuste měsíčkový šampon s mandlovým a sezamovým olejem. Sehnat lze 20ml balení za 39 korun.
  • Bepanthen mast – Zahojí opruzený zadeček. Léčivá látka regeneruje kůži, mast neobsahuje zinek, proto nevysouší. Koupit ji můžete od 169 korun.
  • Batole – Výživný krém na obličej a tělo. Vytváří ochrannou vrstvu, má antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Stojí přibližně 49 korun.
  • Bepanthol lotio – Tělové mléko je vhodné pro mimořádně citlivou pokožku. Po koupání ji ošetří a zklidní. Stojí okolo 110 korun.
  • Bübchen krém – Ochrání a vyživuje obličej či ruce dítěte v zimě a za větrného počasí. Stojí od 65 korun.
  • Weleda Everon –Tyčinka na rty chrání dětské rty před vysušením, pálením a popraskáním v chladném počasí. Přijde na 105 korun.
Foto: archiv firem

Výběr přípravků, které vašim dětem prospějíFoto: archiv firem

Zkuste pokožku otestovat

Na otestování toho, jak potomek na nově zakoupený kosmetický přípravek reaguje, existuje jednoduchý trik. Vyzkoušejte ho na malém kousku pokožky a počkejte, zda se třeba alergická reakce nedostaví. Test by měli provádět hlavně rodiče dětí, které mají citlivou pleť a sklony k ekzému. „Bohužel, ani tento test není dostatečnou a jednoznačnou zárukou, že při používání opakovaně a na větší plochu nedojde k nějaké reakci,“ upozorňuje lékařka Andrea Vocilková.

„Když u potomka k reakci dojde, vysaďte podezřívaný prostředek, přejděte na zcela neutrální ošetření, tedy bez parfémů, bez konzervantů, a pokud podráždění, jako je zarudnutí, pupínky, suchost a olupování pokožky, nemizí, je nutné poradit se u lékaře,“ dodává Andrea Vocilková. A pozor, reakce se může objevit i na už používaný výrobek ve chvíli, kdy je dětské tělo oslabeno třeba nemocí.

A jakou kosmetiku kupujete vašim dětem vy?

Reklama