Hlavní obsah

Dětský tábor „jako v Hiltonu“

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dnešní děti nejsou zvědavé na klasické táboryFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdeže jsou doby, kdy téměř každé dítě strávilo část prázdnin na táboře. Dnes by řada z nich raději seděla doma u počítače. Přitom nabídka je skutečně přepestrá. Je libo v tuzemsku jezdit na koni nebo třeba se na přímořské pláži učit anglicky či snad tančit hip hop?

Článek

Možné je téměř všechno. Nabídka pobytů odpovídá zvyšujícím se nárokům dětí a dospívajících. Málokteré touží moknout v nepohodlném stanu, držet romantické noční hlídky, jíst guláš z kotlíku (natož loupat pro všechny ostatní účastníky brambory) a pak v potoce mýt ešus. Ani držení bobříka odvahy nebo mlčení nepovažují za příliš vzrušující. Takže organizátoři letních táborů se dokázali ve své nabídce přizpůsobit všemožným požadavkům. Nebývá to ale takzvaně za hubičku.

Cena za nejluxusnější pobyty v zahraničí se může šplhat až k deseti tisícům. Tábory v tuzemsku bývají pochopitelně levnější (za stejnou dobu týden až deset dní), za méně než tři až pět tisíc je ale stejně pořídíte těžko. I mnoho letních pobytů v Čechách je zaměřeno na výuku angličtiny nebo ji nabízí v rámci programu, leckdy ovšem za příplatek.

Zábava i výuka na pláži

Mnohé agentury se nespokojují s letními pobyty v Čechách a „vyvážejí" naše potomky do přímořských letovisek. Koupání a další sportovní zábavy často rovněž kombinují zejména s výukou angličtiny. Vesměs zaručují formu zábavy, která by děti měla nadchnout, a zkušené, pokud možno zahraniční lektory. Vyplatí se ale opatřit si maximum informací, ne vždy propagace odpovídá skutečnosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejoblíbenější jsou pobyty u mořeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Kamarádka poslala děti do Itálie, kde všechno probíhalo perfektně. Měly nádherné ubytování hned u pláže, vyřádily se a zároveň seznámily s italskou kulturou, kromě angličtiny se naučily i pár italských slovíček a ochutnaly italskou kuchyni. Všichni se jim věnovali. Moje zkušenost byla o poznání horší," vyprávěla nám Iveta. Její syn odjel loni na podobně slibný pobyt. Vrátil se otrávený. „Ukázalo se, že vedoucím nestačily finance ani zásoby, které vezli nebo objednali. Byli nervózní, dětem se moc nevěnovali, odpadly slibované výlety. Na angličtinu tam byl jediný rodilý mluvčí, ostatní byli čeští učitelé, z nichž část ani neměla na angličtinu aprobaci," popisuje Iveta. Podle ní se jednalo o partu, chtěla si udělat výhodný výlet a nezvládla své povinnosti. Takže vybírejte pečlivě!

To nejlepší pro teenagery

Málokterý puberťák je natolik cílevědomý, že by chtěl prázdniny trávit výukou připomínající školu. Takže zdokonalování v angličtině u kvalitních organizací skutečně probíhá formou hry, konverzace, propojování zábavy a učení. K tomu přistupují nabídky spočívající ve specializaci na sport, hudbu a tanec.

„Lukáš byl loni v Chorvatsku, kde měli hiphopové akce, diskotéky, hráli paintball. Nic z toho mi není blízké, ale vím, že mladé to baví. Na nic jiného bych asi Lukáše nenalákala a přece jen jsem chtěla, aby jednak byl pod dozorem, jednak by jinak většinu prázdnin jen tak proflákal. Pokud vím, tak se vedení zájezdu chovalo odpovědně a děti se vrátily spokojené," uvedla Lukášova máma Sabina.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I milovníci koní si mají z čeho vybratFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tábory pro „koňáky"

Pokud si vaše dítě chce splnit svůj sen a po vzoru kovbojů se projíždět přírodou na koňském hřbetu, můžete mu to dopřát. Takto pojaté tábory bývají určeny i naprostým začátečníkům. Potřebné vybavení bývá k dispozici přímo na místě. „Zároveň se tam děti učí se o koně starat, plnit kromě zábavy i své povinnosti, posiluje to jejich vztah k přírodě," vyzdvihuje přednosti těchto pobytů Corina, jejíž dcera takovýto jezdecký trénink bude letos absolvovat už potřetí.

I v těchto případech lze často kombinovat samotné jezdectví s dalšími sportovními zábavami i výukou angličtiny.

Mnohé inzerované nabídky znějí naprosto úžasně, doufejme, že vesměs splní očekávání. Každopádně uvítáme vaše zkušenosti - doporučení i varování - na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám