Hlavní obsah

Dětský pokoj pro kluka a holku: Proměnu postavili na barevném odlišení

Foto: Toto Studio

Proměna pokoje pro dvouleté děvčátko a pětiletého chlapce měla jasný cíl – každý potomek bude mít svůj prostor barevně odlišenýFoto: Toto Studio

Reklama

Rodiče dvou malých dětí zvažovali, jak jim proměnit pokojíček, aby vyhovoval děvčátku i chlapci. Výsledek? S pomocí designérky vsadili na odlišné barvy.

Článek

Přijde vám předčasné měnit zázemí pro malé děti, když se tomu později, s nástupem školních povinností, stejně nevyhnete? Ukážeme vám, že to má smysl.

Jak to vypadalo před proměnou

Prostorný pokoj o rozměrech 3,9 x 8,5 m pro dvouleté děvčátko a pětiletého kluka se nachází v novostavbě rodinného domu. Vždycky sloužil jako dětský. Nejprve jen chlapečkovi, pak oběma sourozencům. Díky velkorysému půdorysu nabízel dostatek prostoru, a tak sem rodiče umístili rovněž dvojlůžko pro občasné přespání své či hostů.

Foto: archiv firmy

Některé kusy staršího nábytku zůstaly v místnosti i po proměně, což je také případ komody se šuplíkyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Součástí pokoje byla i prostorná dvojpostel, která sloužila pro občasné přespání například rodičůFoto: archiv firmy

Postel jako důvod

Jaký byl hlavní důvod ke změnám? „Impulsem se stal fakt, že holčička vyrostla z postýlky pro miminka, a rodiče jí chtěli pořídit velkou postel. Takovou, jakou nedávno kupovali pro syna. Částečně jsme tu zachovali původní nábytek a ostatní vybavení se pořizovalo nové,“ vysvětluje autorka proměny, designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: archiv firmy

Obě děti nyní mají stejně velké postele. V jejich blízkosti se umístily úložné boxy z Ikea na hračkyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Bílé stěny zdobí veselé samolepky značky Lepeeto. Až potomky omrzí, snadno se sejmouFoto: archiv firmy

Hlavně ne unisex

Cílem bylo vytvořit prostorný pokoj, který nespojí jedna barva, naopak se odliší jak část určená chlapci, tak zázemí děvčátka. Spojovacím a současně dělicím prvkem obou se stala nová sedačka. Přes den si na ní odpočinou i děti a večer poslouží rodičům, až budou svým ratolestem číst pohádky. A protože je rozkládací, může tu přespat i kdokoli jiný (kamarád některého z potomků, malí i větší příbuzní nebo třeba i maminka, když budou děti nemocné).

Foto: archiv firmy

Rozkládací sedačka je typový výrobek značky Polstrin, jen barevnost potahu designérka zvolila úměrně věku dětí a charakteru pokojeFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Postele se umístily na opačných stranách pokoje, aby měl každý potomek, i když je ještě malý, svoje soukromíFoto: archiv firmy

Typické barvy

S ohledem na nízký věk dětí je pokoj hodně pestrý, a právě kvůli tomu designérka ponechala stěny bílé. Barvy a motivy vybírala sama, u děvčátka ale s přihlédnutím k tomu, že malá parádnice miluje růžovou.

Klučičí části pokoje vévodí modrá, kterou doplňuje zelená, ale, jak vidíte, objevuje se tu i řada dalších barev. Přesto spolu pěkně ladí. „Velkou roli ,hrají´ také textilie, ať už závěsy na oknech, kapsáře u postelí na hračky a další dětské nezbytnosti, polštářky na posteli a další, takzvaně válecí polštáře na zemi,“ ukazuje Věra Tomíčková.

Foto: archiv firmy

Kapsáře slibují více funkcí. Představují dekoraci, úložný prostor i tak trochu tepelně-izolační prvek, protože dítě se nebude přímo dotýkat stěnyFoto: archiv firmy

Staré s novým ladí

Z původního nábytku se zachovala skříň, komoda a piano, ostatní se pořizovalo nové. Postele a knihovny vyrobil truhlář na míru, protože takovou škálu rozdílně barevných hran lamina nábytku běžný sektor nenabízí.

„Veškeré oblečení a hračky jsou v tomto pokoji. Pod postele jsme umístili úložné prostory na sezonní potřeby, ostatní věci, oblečení, mají děti ve skříni. A hračky se uklidí do plastových boxů,“ upřesňuje designérka.

Foto: archiv firmy

Pokud starší nábytek, jako je skříň a komoda, ještě dobře slouží, není důvod se ho zbavovatFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Postele z lamina ozvláštňují barevné hrany, což platí i pro police na knihy, rovněž vyrobené na míruFoto: archiv firmy

Co také stojí za zmínku

Pokoj obývají malé děti, i proto mají postele zábrany. Avšak ty jsou pouze nasazené na korpusu, takže až přijde čas, snadno se odejmou. Na dveře se aplikovala bezpečnostní fólie jako preventivní opatření proti živým dětským hrám (sklo se po úderu nepromění v ostré střepy, fólie ho zadrží), rovněž elektrické zásuvky jsou vybavené ochranou, aby sem malí nezbedové nestrkali prstíky nebo drobné předměty.

Možná se ptáte, proč je v pokoji pro tak malé děti rovněž piano. Že by zde vyrůstal další Mozart? „Je to trochu jinak,“ směje se Věra Tomíčková. A dodává, že na piano hraje (zatím?) maminka obou potomků, která doufá, že touto nenásilnou formou přivede své ratolesti k hudbě. A časem možná i k tomu, že samy také začnou hrát. Nebo to alespoň zkusí.

Foto: archiv firmy

Nasazovací zábrany není nutné vést po celé délce postele, a přesto dostatečně poslouží jako bezpečnostní prvekFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Skleněné výplně dveří (vlevo) se opatřily bezpečnostní fóliíFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Piano je sice maminky, ale kdo ví… Za čas na něm možná budou vybrnkávat svoje první tóny i dětiFoto: archiv firmy

Foto: Archiv firem

Oživte dětský pokojíček drobnými dekoracemi. Jeden zajímavý doplňek dokáže hodně!Foto: Archiv firem

A jak jste řešili pokoj pro své děti vy?

Reklama

Načítám