Hlavní obsah

Jak jíst rozumně

Foto: vintagepixels.com

Správná výživa dětí je aktuální i dnesFoto: vintagepixels.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

9. díl - Rodiče mají se varovati, aby dítky nerozecpávaly a nevychovávaly na jedlíky a aby jejich přirozený pud, jaký vidíme u zvířat volně žijících, neotupovaly různými dráždidly!

Článek

Toto plamenné doporučení dala všem rodičům ve svém Domácím lékaři naše oblíbená Jenny Springerová, a nezbývá než přiznat, že měla pravdu! Ostatně, ani její další rady nejsou od věci.

Rodičové, u dítek je nutností střídmé požívání všech potravin, jež obsahují značné množství kyseliny močové, sírové a jiných látek dráždivých, jako masa*) (zvláště jater, ledvin, mozku a brzlíku), vajec a luštěnin.

Rovněž dloužno se varovati pravidelného požívání dráždivých nápojů: čaje, u dospělých pak kávy, piva a vína (o ostatních lihovinách ani nemluvě). Dětem nesmí se ani občas podávati a také dospělí učiní nejlépe, když se lihovin úplně vystříhají.

Naproti tomu sluší nezapomínati potravin, jež obsahují hojně živných solí, zvláště sodíku a vápna. Proto požívejme ku každému hlavnímu jídlu ovoce, zeleniny, popřípadě salátů a nezapomínejme též jídel nevařených: ředkvičky, ředkve, okurek, melounů apod.

Příprava rostlinných pokrmů má býti správná, aby jejich výživná hodnota co nejméně utrpěla. Proto voda z vařené zeleniny, obsahující živné soli, nesmí se vylévati, nýbrž použíti ku přípravě polévek a omáček.

Pokrmy soleme a kořeňme co nejméně! Jezme a pijme, jen když máme hlad a žízeň. Jakmile hlad a žízeň jsou ukojeny, přestaňme!

Jezme zvolna, pečlivě pokrmy rozžvýkejme a pozřeme, až v ústech máme řídkou kaši. Jen tímto způsobem bude potrava dostatečně využitkována. Pokrmů a nápojů nejezme a nepijme příliš horkých ani příliš studených! Vřelé pokrmy a nápoje mohou sliznici žaludeční tak poškoditi, že se tam mohou vytvořiti žaludeční vředy. Ledové studené pokrmy nebo nápoje (zmrzlina, ledové limonády) mohou vyvolati žaludeční nebo aspoň hrtanový katar.

*) Masa nemá se požívati denně více než asi 150 g, tj. řízek asi jako dlaň ruky veliký.

Reklama

Související témata:

Načítám