Hlavní obsah

Kvůli cukrovce jsem málem přišel o nohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekněte to svým manželům! Kvůli cukrovce jsem málem přišel o nohu.

Článek

Zítra vám uřízneme nohu, dozvěděl jsem se toho osudového rána z úst doktora při vizitě.

Vzpomínám si na ostré zářivky, které mi svítily nad hlavou. Cítil jsem tíhu svého dechu. Zhostil se mě svíravý pocit. Mé ženě, která mě celou dobu držela za ruku, vyhrkly slzy do očí. „Ne, to není možné," zděšeně vykřikla. „Nemůže žít po zbytek svého života bez nohy!" Doktor odpověděl: „Diagnóza hovoří jasně. Bez amputace bude do půl roku mrtvý." To je konec, pomyslel jsem si. Náš společný sen chodit po kopcích v Tatrách se rozplynul. Doktor hovořil jasně a mně zůstane na doživotí bezcenný pahnát. Vše jen pro to, že jsem sám sebe zanedbával.

Bující nemoc v mém těle mi vydrancovala cévy v noze a takřka odřízla krevní oběh končetin. Slyšel jsem, jak se doktor baví s manželkou. „Pokud nebudeme amputovat, jeho noha bude hnít jako zkažený kus masa." Proč vám to ale vůbec říkám?

Jmenuji se Pavel Novák. A nechci, abyste prošli stejně děsivou zkušeností, jakou jsem musel projít já. Teď jsem měl čas přemýšlet, dříve jsem o této vysilující a potencionálně smrtelné nemoci skoro nic nevěděl. Při této strašlivé situaci jsem se ponořil do výzkumu, kde jsem našel naději pro lidi, jak jsem já. Pro lidi, kteří mají diabetes II typu.

Hodně lidí mávne rukou nad statistikami. Ale ty jsou to důležité! Protože každý, kdo je v těchto statistikách, je něčí matka, otec, syn, sestra, bratr, dcera... Co ta hrozná nemoc dělá s lidmi jako jsme my? Věděli jste, že každý den více než 20 lidem s diabetem uříznou některou končetinu? S touto statistikou jsem byl konfrontován i já. Nejvíce stresující je to, že 1/4 pacientů o tom ani neví, že mají cukrovku II. typu, dokud není příliš pozdě.

Diabetes dále může vést k Alzheimerově chorobě, demenci, srdečnímu selhání... Máte-li přebytek glukózy v krvi, vaše krev se stává smrtelnou výživou pro rakovinotvorné buňky, které začnou růst smrtící rychlostí. I o tomto pojednávají výzkumy z celého světa. Další výzkumy ukazují, že zvýšená hladina cukru v mozku způsobuje Alzheimerovu chorobu a jiné druhy demence. Ale to nekončí... Pokud máte cukrovku, hrozí i riziko infarktu. Bylo děsivé, když jsem se dozvěděl, že kvůli cukrovce mám o 17 % vyšší riziko mrtvičky nebo infarktu s fatálními následky.

Dokud jsem si tyto informace nepřečetl, nikdy jsem si nebyl schopný představit, co se vlastně děje uvnitř mého vlastního těla.

Statistiky hovoří jasně. Většina diagnóz je smrtelná.

Chci vám vyprávět příběh mého vlastního boje s diabetem a ukázat vám nové vědecké objevy, které můžete použít k obnovení zdravé hladiny cukru v krvi, a zvrátit tak svůj diabetes II. typu.

Načítám