Hlavní obsah

Dlouholetá tajemství partnera: Co když po letech prasknou?

Foto: Profimedia

Zjistit, že vám muž, s nímž žijete dvacet let, něco zásadního tajil, hodně bolíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete s ním desítky let, máte děti, prošli jste si za tu dobu lecčím. A najednou zjistíte, že celou tu dobu měl obrovské tajemství! Jak ustát zjištění, že svého muže vlastně až tak neznáte?

Článek

I Ivana (49) po mnoha letech společného života zjistila, že muž, vedle kterého víc jak dvacet let usínala, je někdo jiný. Že před ní tajil zásadní informaci. „Najednou u nás zazvonil cizí muž s tím, že je manželův syn. Že po něm nic nechce, jen mu přišel říct, že maminka, manželova bývalá partnerka, zemřela. Že má prostě pocit, že by to měl vědět," popisuje Ivana.

Ta samozřejmě věděla, že není první partnerkou svého muže, ale o existenci nějakého dítěte neměla ani potuchy. „Vyděsilo mě to, šokovalo. Jak mohl můj muž, milující otec našich dětí, celý život kašlat na svého syna?" ptá se Ivana, která je bezradná, neví, jak se svým manželstvím naložit dál.

Je to šok!

Prvotní reakce je samozřejmě plná emocí, je to šok, naprosté nabourání vašich dosavadních životních jistot. „Takové odhalení může zničit vše, co se za předešlých dvacet let vytvořilo. Během vteřiny může přijít naprostá ztráta důvěry a bolest,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Najednou se ocitnete jakoby ve snu a jediné, co vám víří hlavou, je věta „to snad není možné“. Logicky se budete asi cítit zrazené a podvedené. Ten, komu jste plně důvěřovaly, strávily s ním zásadní část svého života, je najednou lhář, někdo úplně jiný!

Foto: Profimedia

Dozvěděly jste se, že má třeba někde dospělé dítě, o které se nikdy nestaral? Je to šok a hlavou se vám asi honí mnoho otázekFoto: Profimedia

Chce to klid!

Odborníci ale tvrdí, že zásadní je vyvarovat se rychlých soudů a neuvážených rozhodnutí. Zkuste své emoce zklidnit, nechat si vše projít hlavou, a dejte partnerovi šanci vše vysvětlit. „Muž měl pro své chování nejspíš pádný důvod. Než ho odsoudíte nebo se před ním uzavřete, podle mě stojí za to prozkoumat, proč to dělal,“ vysvětluje psycholožka Katarína Filasová z centra zvyšování psychické odolnosti.

Právě odpověď na otázku „proč“ je v tuto chvíli nejspíš zásadnější než samotné odhalené tajemství. „Přináší to mnoho otázek, o kterých je třeba mluvit, řešit je. V opačném případě padne do partnerství obrovský balvan, který vás ještě víc odcizí, to společné se zcela ztratí,“ varuje Lucie Mucalová. Ta také uvádí nejčastější důvody, proč muži někdy takto zásadní informace před svou letitou partnerkou tají:

  • Strach – Obavy, že když byste tohle zjistily, už byste s ním nechtěly být. Strach z toho, že škraloup z minulosti ho může připravit o milovanou bytost, vás může zahnat opravdu do úzkých a donutit vás k takovému chování.
  • Stud – Hanba z toho, že se mu v minulosti něco nepodařilo, něco pokazil, může také hrát velkou roli.
  • Povaha – Jsou jednoduše lidé, kteří nepokládají minulost za důležitou. „Je to o nastavení člověka, kterému vážně nepřijde důležité něco takového řešit. Pro něj je to minulost a tečka,“ upřesňuje Lucie Mucalová.
Foto: Profimedia

Jedinou šancí je mluvit a všechny otázky zodpovědět. Jen tak můžete vztah zachránitFoto: Profimedia

Mluvte!

Jakmile se dopátráte odpovědi na otázku, proč danou věc tajil, mluvte dál. Získávejte odpovědi na všechny otázky, které vás zajímají. Mluvte spolu, váš vztah nyní závisí především na schopnosti komunikovat. „Jde o zastavení a podívání se pravdě do očí. Je to o sdílení, o velkém vyříkání si těch věcí, projevení emocí a vyřknutí, jak to bude fungovat dál. Zda na sobě chcete pracovat, chcete spolu dál jít životem, zda dokážete danou informaci přijmout a znovuobjevovat důvěru,“ popisuje Lucie Mucalová.

Výsledek je samozřejmě značně nejistý. „Není tam žádné lze či nelze, tedy je vysoce individuální, komu se vztah opravit podaří a komu ne,“ říká Katarína Filasová. Mnohdy je to tak náročné, že se to neobejde bez pomoci odborníka. „Přes vztek a smutek může být těžké vidět možná řešení, je to tak emočně náročné, že odborník může být opravdu jedinou možností,“ radí Lucie Mucalová. Jen tak ale zahodit společné roky a vše, co jste spolu vybudovali, není úplně rozumné.

Stalo se vám něco takového? Tajil před vámi partner něco zásadního?

Reklama

Načítám