Hlavní obsah

Dnešní muži vyměkli. Je to dobře, nebo ne?

Foto: Profimedia

Muži dnes mnohem více než dříve projevují emoce. Je to dobře, nebo ne?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži. Příliš drsní, necitelní, emočně otupělí a vůbec takoví obhroublí… Tak to platilo kdysi. Dnes si, dámy, dávejte pozor na to, co říkáte a jak se chováte. Novou generaci mužů je totiž snadné urazit!

Článek

„Zdá se mi to, nebo chlapi už nejsou jako dřív?“ ptá se devětadvacetiletá čtenářka Marika, které přijde, že muži současnosti nějak „vyměkli“.

„Už jsem narazila na pár těch, kteří chtěli rozebírat svoje emoce, starosti i radosti celou noc. Vždyť se rozhlédněte okolo. Jdete do baru a první, který vás osloví, začne vyprávět o svém bolestivém rozchodu nebo kolegovi, který to má v práci těžké. Mezi ženami a muži snad už ani není rozdíl. Všichni jsou tak moc emocionální,“ myslí si Marika, která nepřímo potvrzuje závěry mnohých odborníků a vědců.

Ano, muži současnosti jsou citliví a některé radostné či smutné události prožívají daleko intenzivněji než ženy! A důkazy?

Hromotluci s duší

David Lewis, neuropsycholog, zakladatel a ředitel nezávislé výzkumné a poradenské společnosti Mindlab International se sídlem ve Velké Británii, se svými kolegy zkoumal dvě skupiny dobrovolníků, 15 otců a 15 matek.

Všichni sledovali sérii videí od blažených a legračních až po vzrušivé, zatímco jim za pomoci elektrod byly snímány fyziologické reakce. Vědci byli překvapeni, že muži měli odezvy na podněty mnohdy silnější než ženy.

Foto: Profimedia

Někdy není na škodu, že dokáže mluvit o radostech a starostech. Změkčilý by ale být neměl...Foto: Profimedia

Tak už tu masku sundej!

„Tato studie naznačuje, že pánové prožívají emoce stejně jako ženy, a to někdy mnohem silněji, ale jsou méně ochotni vyjadřovat svoje pocity na veřejnosti kvůli očekávání, která na ně klade společnost,“ uvedl odborník pro britský portál Independent, ve kterém byla studie uveřejněna.

Vědec tak mimo jiné objasnil, proč si řada mužů dělá vrásky třeba i z hádek s partnerkou. Jim prostě tyhle věci nejsou jedno, i když se tak tváří. (A pravděpodobně ani nikdy nebyly, jenže dřív se o tom tak nemluvilo.) Proč najednou taková změna? Léta běží, člověk jako takový prochází transformací.

Evoluční vývoj, nebo modernizace?

„Já tento jev sleduji čím dál tím častěji. Každý muž v sobě nosí nejen mužskou, ale i ženskou energii. A je tedy zcela přirozené, že se občas chová emočněji, než bychom my ženy předpokládaly,“ říká koučka partnerských vztahů Lenka Černá a tak trochu nesouhlasí s předchozím názorem neuropsychologa Davida Lewise.

„V minulosti se muži báli své emoce projevovat, avšak mladší generace je již vychovávána tak, aby své pocity naopak vyjadřovala. A já myslím, že je to v pořádku a někdy to může přinést i své výsledky,“ uvádí česká odbornice a dodává, že třeba větší empatie vůči podřízeným či kolegům může být přínosem. Ovšem nic se nemá přehánět.

Foto: Profimedia

Že se i muž dokáže rozněžnit nad tím malým uzlíčkem? To je jenom dobře, ne?Foto: Profimedia

Když jsou z kluků holky

„S emocemi se musí umět pracovat. Stejně tak, jako se to učíme i my ženy, i pánové by měli svým emocím rozumět a nakládat s nimi, zvlášť v oblasti práce, opatrně,“ varuje Lenka Černá.

Aby ne, vždyť když se to převede na pole vztahů, každá žena chce citlivějšího a empatického muže, nicméně žádnou nebaví sledovat, že se její partner „rozsype“ pokaždé, když se mu něco nepodaří. Citlivost tedy ano, ovšem zdravá, ne ubíjející a hysterická. Svoje o tom ví i šestadvacetiletá Zuzka.

„Před měsícem jsem se rozešla s přítelem, který se v mnoha ohledech choval jako ženská. Pořád za mnou chodil, že jsem se ho dotkla svým vtipem nebo že se necítil dobře, když jsem si sedla mezi jeho kamarády,“ vypráví čtenářka, která říká, že už dávno pochopila, jak to teď funguje. „Chtěly jsme to, máme to. Muži se nám podobají. Tak hodně štěstí,“ krčí rameny. Máte stejný názor?

A jak to vidíte vy? Jsou dnešní muži citliví?

Reklama

Načítám