Hlavní obsah

Do práce jen na půl

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ani v práci, ani na mateřskéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnoho matek, které by se rády po rodičovské dovolené vrátily do zaměstnání, vyvstává problém. Pokud chybějí babičky, lze práci na plný úvazek s péčí o děti skloubit jen za cenu velkého nasazení.

Článek

Navíc, pokud se nepodaří umístit dítě do mateřské školy, je zajištění jeho celodenního hlídání obtížné a finančně nákladné. Návrat do zaměstnání by měl být brzy pro mladé maminky jednodušší. Vláda chce totiž výrazně podpořit firmy a instituce, které je zaměstnají na částečný úvazek.

Flexibilní pracovní úvazky nejsou v České republice zatím dostatečně využívány. V Nizozemsku, Rakousku nebo ve Velké Británii pracuje na částečný úvazek až třetina lidí, zatímco v ČR pouhých pět procent. Přitom jsou to právě částečné pracovní úvazky, které podle odborníků z OECD pomáhají řešit nezaměstnanost.

„V případě, že zaměstnavatel poskytne práci na částečný úvazek rodiči po mateřské nebo po rodičovské dovolené, bude moci uplatnit slevu na sociální pojištění zhruba ve výši 1500 korun," říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podobně by to podle něj mělo platit i pro zaměstnání zdravotně postižených a občanů starších než 55 let.

Podnikatelům se tak sníží náklady na zaměstnání těchto lidí a budou jich moci přijmout víc. Tyto návrhy jsou součástí širšího plánu na podporu dlouhodobě nezaměstnaných, k nimž bohužel maminky předškolních dětí patří. „Každý šestý až sedmý nezaměstnaný je maminka po mateřské nebo rodičovské. To musíme změnit," upozorňuje ministr Nečas. V praxi by měla tato opatření začít platit koncem letošního roku. Zástupci zaměstnavatelů změny podporují.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Skloubit práci a dítě je těžkéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ti, kteří zaměstnání na částečný úvazek přijmou, by navíc měli platit nižší daně. Sociální pojištění zaměstnavatelů se totiž od 1. ledna nově započítává do celkového základu daně. A právě snížením sociálního pojištění se také sníží daňový základ. Zaměstnanec, který si za částečný pracovní úvazek vydělá 12 tisíc Kč měsíčně hrubého, ušetří na daních oproti „běžnému" zaměstnanci se stejným platem 225 Kč. Ministr také navrhuje, aby lidé, kteří si na částečný úvazek vydělají měsíčně méně, než je minimální mzda osm tisíc korun, platili nižší zdravotní pojištění.

Na pomoc maminek s malými dětmi, které se chtějí vrátit do zaměstnání, se chystají i další kroky. Firmy by měly mít možnost odepsat si z daní náklady na vybudování firemní školky. Budou si také moci odečíst z daní příspěvek pro matky na péči o dítě, o které se po dobu jejich pobytu v práci bude starat chůva nebo jiná „nerodičovská osoba".

Související témata:

Načítám