Hlavní obsah

Dodejte svým vlasům energii!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nástup chladných dní přináší vlasům šokFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Konec léta jakoby signalizoval unavené a zesláblé vlasy. Šílíte při pohledu na ně a nechápete, proč jsou najednou tak suché, roztřepené a bez života? Poradíme vám, co všechno byste jim měla dopřát, aby se vzpamatovaly!

Článek

Vlasy postrádají vláhu a lesk. Na jaře jste je měla zdravé, ale teď připomínají slámu? Vrabčí hnízdo? Vinou sluníčka, slané mořské a chlorované vody se mnohdy poškození neubráníme. Léto je fajn, a každý rok se na něj těšíme, nicméně zdraví vlasů moc nepřispívá. Což ostatně asi také vidíte při pohledu do zrcadla po návratu z dovolené. Co teď ale s nimi? Ostříhat je?

Nejen sluníčko vlasům škodí. Kvalita a jejich zdraví závisí na více faktorech. Stresové situace, užívání antibiotik, úpravy horkým vzduchem, těhotenství a veškeré další hormonální výkyvy s nimi mohou pěkně zamávat. Dobrá kadeřnice vždy podle povrchu vlasu pozná, kdy k nějakému takovému „šoku" u vás došlo. Vyčíst může i tři měsíce starou událost. Na vlasech se poškození neprojeví hned, ony jsou jako deník, do kterého jste si už dva víkendy nezapsala poznámky. Dovolená je ale rychlejší než uchopení pera do ruky... Co vám může skrz vlasy vzkázat?

Roztřepené konečky

Ajajaj. Vlasy se vám třepí a nápadně připomínají chemlon. Jsou totiž vysušené. Kořínky vlasů obsahují hodně vody, ale směrem ke konečkům vláhy ubývá, což způsobí právě ono zmiňované třepení.

Rada: Zaskočte ke kadeřníkovi, ať vás tohoto problému zbaví zastřihnutím. Bude totiž lepší začít znovu, než dávat dohromady letní paseku. Jako prevenci si obstarejte např. sérum na konečky vlasů od Avonu a nezapomeňte také na pravidelnou návštěvu kadeřnického salonu každé 3 měsíce. Nechte si také poradit ohledně střihu. Aby vlasy aspoň na oko působily zdravěji a provzdušnily se, musí se trochu prostříhat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Balzám z olivového oleje vdechne vlasům životFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomoc z přírody

Roztřepeným a suchým vlasům pomůžou i suroviny z přírody. Připravte si vynikající ozdravný balzám. Do půl litru vlažné vody rozpusťte dvě polévkové lžíce medu, čajovou lžičku olivového oleje a rozšlehaný žloutek. Tuto směs přelijte přes mokré vlasy a jemně ji do nich vmasírujte. Zabalte kadeře do igelitového sáčku a následně do ručníku (nejlépe zahřátého, aby se lépe vstřebaly aktivní látky a zvýšil se tak účinek), nechte působit co nejdéle to půjde - můžete bez obav i přes noc. Poté vlasy opláchněte a umyjte šamponem. Opakujte zhruba jednou za týden až čtrnáct dní. Podobná procedura je výtečná i pro ošetření roztřepených konečků. Naneste na ně pár kapek olivového oleje a nechte působit minimálně 30 minut, ale opět se nebojte s tímto balzámem vyrazit do peřin. Ráno své vlasy nepoznáte. Vynikající účinky olivového oleje na pleť i vlasy jsou známé. Olej má schopnost zneškodnit i viditelnou mdlost a únavu vaší kštice.

Nazelenalé vlasy z chlorované vody

Speciálně blond vlasy mají tendenci měnit během léta svoje zbarvení. Nezoufejte, když mají vaše kadeře náznak zelené barvy. Může za ni prostředek proti řasám, který se přidává do vody na koupalištích. Jestli si připadáte jako Rákosníček z rybníka Brčálník, není to nastálo. Pomoc je jednoduchá a nenáročná a na čas i finance.

Rada: Rozpusťte ve vodě asi pět tablet aspirinu a opláchněte tímto roztokem umyté vlasy. Výsledek vás nepřekvapí o nic méně, než při návštěvě renomovaného kadeřnictví. Prostě babská rada za všechny peníze!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Péče o vlasy začímá u vaší výživy!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nutnosti

Na příští dovolené začněte s předstihem používat kosmetiku s UV filtrem, který vlasy ochrání. Vlasová mléka a balzámy mají příjemnou vůni a zvláčňují. Vyberte si bezoplachové, pokud vám čas věnovaný údržbě vlasů způsobuje vrásky. Také se zásobujte vitaminy A a B obsažené v ovoci a zelenině, v lékárně se poptejte na tabletky, určené přímo pro ženy, vyživující vlasové jádro. V boji proti nedokonalostem vlasů i nehtů pomáhá pochopitelně zinek - uzdravuje poškozené tkáně a posiluje strukturu vlasu. Ruku v ruce s kvalitní kosmetickou péčí musí jít i výživa zevnitř.

Reklama

Načítám