Hlavní obsah

Když je chlap "hloupější" než žena...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Může vzdělání ovlivnit lásku?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jsou ženy, kterým, přestože si dobrovolně vzaly chlapa s výučním listem, po nějaké době začne vadit, že mají chlapa... jen s výučním listem. Ony mají tu maturitu, nebo jsou třeba až i Bc., neřku-li dokonce Mgr. „Nechtěl bys...," říkají nejprve mazlivě. Později věcně: „Měl bys..." A pak natvrdo: „Koukej si už konečně udělat taky nějakou školu!"

Článek

Před svatbou byl řemeslník dobrý!

Každý soudný člověk ví, že kolik je schopných, od přírody chytrých lidí bez vyššího formálního vzdělání, tolik je nablblých lidí s tituly. Jistě i vy si vyjmenujete mnohé příklady z obou těchto táborů. A aby bylo jasno: Smekám klobouk před lidmi, kteří dokáží studovat při zaměstnání, kteří jsou schopni se vzdělávat celý život. O tom žádná, jak se říká. Co mi však přijde nefér, je hnát chlapy do škol jen proto, že: Martina má doktora, Lucka inženýra, Petra aspoň toho kantora a já jenom elektrikáře. A přitom před svatbou ani slůvko. To elektrikář prošel v poho a jéje, jak hladce! I u maminky! A tak vám povím, jak to taky může dopadnout.

Falešný student

Byl to svého času nejhezčí a obdivovaný pár v jednom okresním městě. Ona učitelka, on profesionální sportovec. Známý sportovec, proto raději nebudu ani říkat, v jakém sportu, abych nedostal přes hubu. Žádná jména! Ona studovala, a pak učila na ZŠ, on sportoval a vydělával peníze. Vše v pořádku. Ona začala učit na SŠ, on sportoval a vydělával peníze. Vše stále v pořádku. Pak kvůli zranění dosportoval a vyslechl ortel: „Tak teď půjdeš pěkně do školy!" On do školy jít nechtěl. Ona že tedy musí. Teplo domova se změnilo v peklo domova. A tak se náš sportovec rezignovaně přihlásil k jakémusi studiu. Koupil si diplomatku, penál, psací potřeby a gumu se slonem a odjížděl na semináře, zkoušky a kdovíco ještě. Vyprávěl studentské historky a vypadalo to, že ho škola baví. Bavila! Ale ne škola. Nejezdil do žádné školy, ale za babou! Taky krásná holka. Když se blížilo období maturit, rozvedl se a vzal si ji.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč by řemeslník nemohl rozumět literatuře?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kdyby to aspoň bylo všechno! Dostal nabídku trénovat žáčky. Udělal si nějakou tu trenérskou trojku. A dostal dorost a udělal si dvojku, což prý ještě svede kdekterý osel. Jenže on byl dobrý trenér a nebyl osel. „Chci tě k áčku, ale musíš si udělat trenérskou jedničku," řekl mu prezident klubu. Tak oprášil diplomatku a... udělal. A pak ještě FTVS. A přišla první trenérská nabídka ze zahraničí. Pak další, výhodnější. Dnes tento úspěšný, bohatý a stále pěkný VŠ hovoří třemi jazyky a kdoví, zda jednou nebude zvolen předsedou nějakého svazu (nemůžu říct kterého). Svoji „záškolní" partnerku už nevyměnil. Však ona si taky nestěžuje...

Dobrý instalatér, nebo špatný manažer?

Je lepší mít doma šikovného a vyhledávaného řemeslníka, nebo špatného, zamindrákovaného manažera? Můj kámoš, ke kterému si chodím půjčovat knížky, je truhlář. Ten vám umí věci! Chvíli vypráví o dřevě, chvíli o Dostojevském. Jeho manželka je lékařka. Pěkně hezky si ho s vlasy plnými pilin zažene do vany a vypere mu uprášené montérky. Dlouhá, dlouhá léta jim to spolu klape jak ve mlejně... Je třeba se ještě hloupě ptát, jaké z toho plyne poučení?

Reklama

Související témata:

Načítám