Hlavní obsah

Dokažte mu, že nejste šedá myška!

Foto: Thinkstock

Je dobré s partnerem soupeřit?Foto: Thinkstock

Reklama

Máte vedle sebe schopného, zajištěného a úspěšného muže? Pak vám jistě mnoho žen bude závidět. Je to přesně ten ideál mužské „krásy“, po němž něžné pohlaví většinou touží. Avšak ani takovýto partner není zárukou vaší spokojenosti. Hrozí totiž, že vedle příliš dokonalého muže ztratíte vlastní sebevědomí. Jak takové situaci předejít?

Článek

Situací, kdy žena ztrácí vedle úspěšnějšího partnera sebevědomí, je poměrně hodně. Vždyť v České republice vydělává muž výrazně vyšší částky než žena v průměru v každém třetím manželství!

„Příčina toho, že se žena začne cítit méněcenná, bývá kupodivu už v jejím dětství. Zejména ty ženy, které to neměly v dětských letech úplně snadné, musely se brzo začít starat samy o sebe, případně na ně byly kladeny vyšší nároky v domácích pracích, mohou mít později vedle schopnějšího a úspěšnějšího partnera nepříjemné pocity. Jsou totiž zvyklé starat se vždy samy o sebe, být soběstačné," vysvětluje psycholožka Jarmila Vaňková ze soukromé kliniky v Ostravě. „Jakmile si uvědomí, že domácnost dokáže fungovat i bez nich, vnitřně zpanikaří a dostaví se pocit nedostatečnosti.“

A psycholožka dodává, že odolnější vůči tomuto stavu jsou ženy narozené jako jedináčci, které byly navíc v dětství více či méně rozmazlovány. Těm totiž fakt, že jejich společná domácnost s partnerem stojí spíše na bedrech (financích) partnera, může vyhovovat.

Nesnažte se konkurovat

Pokud vás již pocity méněcennosti dostihují, je na čase začít s nimi bojovat. V první řadě je důležité, abyste si uvědomila, že váš partner je skutečně partner, nikoli soupeř. Nesnažte se ho za každou cenu trumfnout, získat lepší postavení v zaměstnání, nosit domů více peněz. Pokud vaše rodina nestrádá, není to nutné. Naopak berte věc pozitivně. To, že na vás nepadá taková zodpovědnost, je přece ve skutečnosti osvobozující pocit!

Překonejte ho v jiné oblasti

Váš partner je úspěšný v zaměstnání, vám se daří o něco méně. To ale neznamená, že jste ve všem o krok za ním. Ideálním návodem na zvednutí sebevědomí může být činnost, v níž dokážete partnera trumfnout. Pokud například chodíte oba rádi o víkendu plavat nebo hrát bowling, zkuste začít s kamarádkami pravidelně trénovat. Až se příště v dané činnosti utkáte s partnerem, nebude věřit vlastním očím, kde se ve vás bere tolik talentu. A takový pocit není k zahození!

Foto: Thinkstock

Manžela můžete předhonit v jiné oblasti než je práceFoto: Thinkstock

Nebojte se plánovat

Dalším problémem v popisovaném vztahu může být pocit, že vy jakožto méně vydělávající polovička nemáte právo rozhodovat o společných výdajích. Pokud se vybírá dovolená, vybere ji partner. Když jdete do restaurace, výběr podniku stojí rovněž na něm. A koneckonců si mnohdy muž diktuje i to, jak by měl vypadat nákup potravin. Takovémuto jednání ale můžete říci velmi jednoduše „stop“. Jednou je vaše domácnost společná, a tudíž by i rozhodování o společných záležitostech mělo být na vás obou. To, že se většina věcí kupuje z kreditní karty muže, nic neznamená. Žena také rodí a vychovává dítě, na které mají oba partneři stejné právo.

Takže klidně příští dovolenou naplánujte vy. Pokud máte nějaké finanční prostředky, termín zarezervujte a sdělte to miláčkovi jako překvapení. A podobným způsobem přeberte rozhodování i o dalších záležitostech. Také můžete partnerovi zkusit navrhnout: „Miláčku, když ty máš tolik starostí v práci, nech nákupy, dovolené a nejrůznější drobné výlety na mně. Postarám se o to, ať si můžeš také trochu odpočinout.“

Buďte krásná a pečujte o sebe

Spousty žen v manželství nebo v déle trvajícím vztahu zapomínají na péči o svůj zevnějšek. A s tím pokles sebevědomí také souvisí. Pokud máte pocit, že jste už zadaná a partner je na vás zvyklý i pokud jste neupravená, neznamená to, že byste tak měla chodit pořád. Mnoho mužů, zejména těch úspěšných, totiž touží po dokonalé ženě. A ačkoli vás ten váš samozřejmě miluje i bez make-upu, vždy ho potěší, když budete vypadat upraveně. Zejména na společenských akcích byste měla zářit.

„Bohužel to, že o sebe manželky úspěšných partnerů přestávají po čase pečovat, vede mnohdy i k nevěře,“ připomíná psycholožka Vaňková. A pro vás z toho tedy plyne, abyste volný čas věnovala i sama sobě. Jakmile budete vy sama se svým vzhledem spokojená, bude z vás vyzařovat pozitivní energie a pošmourné nálady brzo zmizí.

Co rozhodně nedělejte!

Na závěr by bylo dobré zmínit některé metody, jimiž si sice ženy v podobné pozici sebevědomí pokouší zvýšit, ale nesetkává se to s dlouhodobým úspěchem. Podle akutální studie Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra v Praze žije v Česku na 200 tisíc alkoholiček. Plná pětina z nich přitom začala pít poté, co se jim narodilo dítě. Ženy, které byly zvyklé mít kariéru, fungující vztah a ještě toho chtěly spoustu zažít, se najednou ocitly samy doma s dítětem. Od pocitu méněcennosti je k závislosti na alkoholu kratší cesta, než by se mohlo zdát. A to je důvod, proč byste své špatné nálady nikdy neměla řešit lahví vína nebo jiným drinkem. Zejména situace, kdy žena začíná popíjet v depresích a úzkostech sama doma, jsou riskantní.

Ideálním lékem na problémy se sebevědomím není ani nadměrná konzumace sladkého a čokolády. Ano, dočasně uklidňuje, ale v momentě, kdy se důsledky projeví na vaší postavě, vám bude ještě hůř.

A rada závěrem: Nehledejte milence! Asi by nebyl problém, abyste si našla muže, který by vás potěšil občasnými milostnými návštěvami, a zároveň byste měla navrch vy. Vaše sebevědomí by po boku méně úspěšného muže možná na čas stouplo. Ale riskovat ztrátu stálého partnera a vztahu? To za to nestojí!

Reklama

Načítám