Hlavní obsah

Dokonalá máma. Neexistuje!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odborné příručky nevědí všechnoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste dokonalá matka? Dopřáváte své ratolesti pouze bio stravu a denně studujete odborné příručky, které vás naučí odhalit skrytý talent vašeho malého miláčka? Nebo se považujete spíš za matku vyvrhelku?

Článek

Perfektní máma

Michala je maminkou šestileté Anny. Vždycky si slibovala, že bude tou nejlepší mámou. Ještě před narozením Aničky pilně studovala odbornou literaturu o všem možné, co by se jen trochu mohlo týkat mateřství. Když se jí narodila holčička, začala doslova bláznit. Nikde nesmělo být smítko prachu, v noci byla vzhůru, aby každou minutu mohla sledovat její dech. Když Anna povyrostla a přestalo jí stačit mateřské mléko, začala vařit jen z bio potravin. Dle pokynů z odborné literatury sledovala každý její pohyb a přepečlivě pozorovala, zda holčička prospívá, jak má. Výsledek její péče byl, že Anička je alergická snad na všechno a trpí úzkostmi a neurózou. A Michala? Má deprese a pocit, že je tou nejhorší mámou.

Vyvrhelka, která nepředstírá

Michalin příběh je extrém, zrovna tak jako naprostý nezájem a úmyslné zanedbávání. Ale co je správné a co není? Když se Alice stala mámou a postupně potkávala jiné maminky, brzy jí začaly přezdívat matka vyvrhel. Zásadně nechodila na procházku s malým ve vytahaném svetru, nenamalovaná a s dudlíkem v puse. Vždycky svému synovi dávala dostatek prostoru. Zatímco jiné maminky ze svých ratolestí nespustily oči a neustále je okřikovaly, ona si klidně četla a sem tam malého zkontrolovala pohledem. Namísto toho, aby si s ostatními matkami vyprávěla třeba o tom, jak ho kdysi kojila anebo jak měl rýmu a ona objevila skvělou odsávačku, vybalila na ně, že se hrozně těší, že malého bude hlídat babička a ona s mužem půjdou na mejdan. Tentokrát si dá jointa ona a manžel bude druhý den hlídat. Navíc když si povzdechla, že se jí stýská po práci a bude s tím muset něco honem rychle udělat, ostatní mamky jen zalapaly po dechu a pomyslely si, chudák dítě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není vaší povinností jít na mateřskouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zlá, nebo hodná máma?

I Zuza je jistým druhem matky vyvrhelky. Na mateřskou nikdy nešla. O jejich ratolest se staral její přítel. Přesto, že spolu žili tři roky, svatbu si ani po narození dítěte neplánovali. Nepovažovali to za důležité. S malou cestovali od miminka i do dalekých zemí. Mluvili na ni dvěma jazyky a klidně ji svěřili do péče cizokrajné chůvy. Je pravda, že Zuza neměla čas na kojení a pohádky na dobrou noc četl většinou tatínek. Na druhou stranu, když byla doma, nebyla zatížená každodenní péčí, a tak se jí mohla věnovat opravdově a bez známek únavy a podrážděnosti. Je taková máma vyvrhel?

A je snad něco špatného na tom, že kromě mateřských povinností chcete mít prostor pro sebe? Je snad mateřství naším jediným smyslem života? Může být a nemusí. Záleží přece jen na nás, jak se svým rodičovstvím a celým životem naložíme.

Milé čtenářky, jaký je váš pohled na mateřství a matky vzorné i tzv. vyvrhelky? Váš názor nás zajímá, napište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám