Hlavní obsah

Možná vás překvapí, že kapr je oblíbený nejen v Čechách, ale i ve Vietnamu, kde z něj připravují lahodnou polévku plnou voňavých bylinek a křupavých kousků ryby. A my na ni pro vás máme recept!

50 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks kapra
    4
  • 1 ks kapřích hlav
    4
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rybí omáčky
    4
  • 1 lžíce octa 8%
  • 300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 3 ks rajčat
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 g tapiokového škrobu
  • 1 dl řepkového oleje
  • 50 g haluchy jávské
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička soli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Z ryby odstraňte hlavu a páteř a filet nechte stranou. Na troše oleje nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou polovinu cibule, přidejte kapří hlavu, z obou stran ji opečte, zalijte rybí omáčkou, trochou octa a 1,5 litrem vody (přidat můžete i páteř a další odkrojky z ryby) a alespoň hodinu povařte.

02.

Nudle zalijte osolenou horkou vodou a nechte odstát.

03.

Druhou polovinu cibule opečte v jiném rendlíku, přidejte osminky rajčat, osolte a poduste doměkka.

04.

Z kapřího filetu odstraňte co nejvíce kostiček, nakrájejte ho i s kůží (ta je na rybě nejzdravější a díky ní budou kousky držet dobře pohromadě) na tenké plátky.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

05.

Smíchejte se lžící oleje, sladkou paprikou a trochou soli a obalujte v tapiokovém škrobu.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

06.

Smažte dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

07.

Nudle můžete ještě minutku povařit (záleží na druhu, který používáte), nebo jen slít. Pokud jste sehnali haluchu jávskou, nakrájejte ji na špalíčky a rukama trochu promačkejte, aby změkla.

08.

Vývar slijte a smíchejte s rajčaty, případně dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou, která slouží i místo soli.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

09.

Do misek rozdělte nudle, opečené plátky kapra a zalijte polévkou. Posypejte nasekaným koprem, koriandrem, jarní cibulkou, a kdo má, i perilou a haluchou. Podle chuti přidejte čerstvé nasekané chilli a podávejte s citronem.

Zkusíte tuhle netradiční polévku i vy?

Související témata:

Načítám