Hlavní obsah

Kapří polévka Bún Cá

Hodnocení:
(11)
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
střední

Možná vás překvapí, že kapr je oblíbený nejen v Čechách, ale i ve Vietnamu, kde z něj připravují lahodnou polévku plnou voňavých bylinek a křupavých kousků ryby. A my na ni pro vás máme recept!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 kapra
  • 1 kapří hlava
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce octa 8%
  • 300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 3 rajčata
  • sójová omáčka tamari
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 g tapiokového škrobu
  • řepkový olej
  • halucha jávská
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • čerstvá chilli paprička
  • citron
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Z ryby odstraňte hlavu a páteř a filet nechte stranou. Na troše oleje nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou polovinu cibule, přidejte kapří hlavu, z obou stran ji opečte, zalijte rybí omáčkou, trochou octa a 1,5 litrem vody (přidat můžete i páteř a další odkrojky z ryby) a alespoň hodinu povařte.

Krok 2: Nudle zalijte osolenou horkou vodou a nechte odstát.

Krok 3: Druhou polovinu cibule opečte v jiném rendlíku, přidejte osminky rajčat, osolte a poduste doměkka.

Krok 4: Z kapřího filetu odstraňte co nejvíce kostiček, nakrájejte ho i s kůží (ta je na rybě nejzdravější a díky ní budou kousky držet dobře pohromadě) na tenké plátky.

Foto: Eva Malúšová

Krok 5: Smíchejte se lžící oleje, sladkou paprikou a trochou soli a obalujte v tapiokovém škrobu.

Foto: Eva Malúšová

Krok 6: Smažte dozlatova a odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Krok 7: Nudle můžete ještě minutku povařit (záleží na druhu, který používáte), nebo jen slít. Pokud jste sehnali haluchu jávskou, nakrájejte ji na špalíčky a rukama trochu promačkejte, aby změkla.

Krok 8: Vývar slijte a smíchejte s rajčaty, případně dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou, která slouží i místo soli.

Foto: Eva Malúšová

Krok 9: Do misek rozdělte nudle, opečené plátky kapra a zalijte polévkou. Posypejte nasekaným koprem, koriandrem, jarní cibulkou, a kdo má, i perilou a haluchou. Podle chuti přidejte čerstvé nasekané chilli a podávejte s citronem.

Zkusíte tuhle netradiční polévku i vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek