Hlavní obsah

Dokonalá večeře z jednoho hrnce: Naučte se texaské chili con carne!

Foto: Eva Malúšová

Naučte se s námi tuhle pikantní texaskou specialituFoto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chili con carne je přesně z těch jídel, která když se jednou naučíte vařit, už na ně nedáte dopustit. A přitom vám jeho příprava zabere jenom pár minut! Veškerou další práci za vás totiž odvede pomalý var.

Článek

Texaské národní jídlo je postaveno na kombinaci výrazné rajčatové chilli omáčky, sytých fazolí a šťavnatého masa. Mě ho naučil táta, který si v mládí zakládal na tom, že když člověk (rozumějte muž) umí uvařit sice jen několik málo jídel, ale zato pořádně, každý (rozumějte potencionální partnerka) ho pak bude mít za kulinářského (potažmo životního) poloboha bez ohledu na to, jestli si jinak sám pomalu neuvaří ani čaj.

Do takového extrému samozřejmě nemusíte zacházet, ale naučit se jednoduchý recept, jehož samotná příprava nezabere ani 15 minut, ušpiníte při něm jen jeden hrnec, a výsledkem je báječné jídlo plné chuti, není k zahození nikdy, nemyslíte?

Chili con carne

Na 4 velké porce potřebujete: 500 g hovězího masa (já dala pro šťavnatost krk, ale použít můžete i mleté), 2 cibule, 2 lžíce řepkového oleje, pepř, 1 červenou papriku, 2 stroužky česneku, 1–2 chilli papričky (čerstvé nebo sušené), lžíci mletého římského kmínu, lžíci sladké papriky, sůl, 120 ml červeného vína, plechovku drcených rajčat, 1–2 plechovky červených fazolí, hrnek kukuřice (lepší než sterilovaná je mrazená), 2 kostičky hořké čokolády. Podle chuti: rýži, chléb, nachos, kysanou smetanu, koriandr, limety

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté maso doplňuje výrazná rajčatová omáčka s chilli, fazolemi a kukuřicíFoto: Eva Malúšová

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na nudličky pokrájené maso, ze všech stran ho zprudka orestujte, aby se zatáhlo, a pořádně opepřete. Přidejte na proužky nakrájenou papriku, nasekaný česnek, nadrcené chilli, římský kmín, papriku a lžičku soli. Promíchejte, zalejte vínem, krájenými rajčaty a 500 ml vody a povařte do změknutí. U mletého masa stačí asi 30 minut, aby se chutě hezky propojily, u předního hovězího (krku) pak platí, že čím déle, tím lépe. Já maso vařila asi 2,5 hodiny a bylo krásně měkké. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny. Na závěr přidejte čokoládu, scezené fazole a kukuřici, nechte ještě pár minut prohřát a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se smaží cibule, pokrájejte si maso, které pak restujte spolu s níFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Opečené maso pak zalejte vínem, přidejte proužky papriky, nasekaný česnek a chilli, rajčata, sůl a koření a nechte pomalu probublávatFoto: Eva Malúšová

Servírujte jen tak s chlebem, vařenou rýží nebo třeba kukuřičnými plackami a čerstvým koriandrem. Pokud to přepísknete s chilli, zjemněte jídlo kysanou smetanou.

  • Mleté maso je sice rychlejší na přípravu, ale mnohem silnější chuť a lepší šťávu získáte při použití hovězího krku. Vaření můžete urychlit použitím tlakového hrnce, samotná příprava vám stejně zabere jen pár minut a dobu vaření si s ním zkrátíte zhruba o polovinu.
  • Poměr masa a fazolí upravte podle chuti a toho, jestli budete vařit přílohu – já dala na ½ kg masa 2 plechovky fazolí, takže by rýže ani nebyla potřeba.
  • 15 minut před koncem můžete do chilli přidat také měsíčky odrhnutých brambor. Uvaří se přímo ve šťávě a vy budete mít vystaráno s přílohou. Brambory se hodí také v případě, že dáte moc chilli…
  • Příště zkuste přidat i špetku skořice nebo jídlo na závěr zahustit trochou rajčatového protlaku.
  • Chili je nejlepší druhý den, kdy se po rozležení krásně propojí chutě. V tom případě ale doporučuji vařit dvojitou dávku, protože jídlo přes noc záhadně mizí!
Foto: Eva Malúšová

Chili con carne vypadá nenápadně a je téměř bez práce, ale jeho výrazná chuť je nenapodobitelná!Foto: Eva Malúšová

Už běžíte pro hrnec? :-)

Načítám