Hlavní obsah

Do hodiny na stole: Šťavnatá kuřecí sekaná se sýrem a zeleninou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dnešní recept je důkazem, že i kuřecí sekaná může být krásně šťavnatá – obzvláště, když je plná barevné zeleniny a rozteklého sýra.

Článek

Zkuste pro jednou upéct sekanou z drůbežího masa – je mnohem lehčí než vepřové a báječně ho doplňuje orestovaná zelenina, sýr a nasládlá glazura. Sekané dodá na barvě i na chuti!

Glazovaná kuřecí sekaná se sýrem a zeleninou

Na 6 porcí potřebujete: 1 velkou cibuli, 1 červenou papriku, 1 mrkev, olivový olej, chilli vločky (lze vynechat), 2 stroužky česneku, lžičku sladké nebo uzené papriky, 500 g kuřecího masa (ještě lepší je krůtí), 300 g tvrdého sýra (gouda, eidam, ementál), 2 vejce, vrchovatou lžičku oregana nebo tymiánu, hrst petržele, sůl, pepř

Na glazuru: 3 lžíce kečupu, lžíci medu, lžíci worcesteru

Postup: Cibuli a papriku pokrájejte najemno, mrkev nahrubo nastrouhejte  (po pravdě řečeno, já vše včetně mrkve jednoduše rozmixovala) a vše dohromady orestujte spolu se špetkou chilli, které dodá sekané příjemný říz, na troše oleje doměkka. Během smažení osolte. Nakonec přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek, zasypejte paprikou a ihned stáhněte z ohně. Maso smíchejte s nastrouhaným sýrem a vejci a ochuťte oreganem, nasekanou petrželí, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec vmíchejte orestovanou zeleninu, na plechu (klidně ho vyložte pečicím papírem, abyste si ušetřili mytí připeklé šťávy) vytvarujte do šišky, lehounce pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 20 minutách potřete glazurou z kečupu, medu a worcesterové omáčky a pečte ještě asi 20 minut, až je maso propečené.

Tip: Sekaná chutná skvěle i druhý den zastudena, třeba zabalená v chlebu jako vydatná podzimní svačina.

Jaká je ta vaše nejoblíbenější „sekačka“?

Reklama

Načítám