Hlavní obsah

Krůtí maso a dieta? Vynikající spojení! Máme pro vás hned tři recepty

Foto: Jakub Jurdič

Ze šťavnatého krůtího masa se dá kouzlit i při dietě...

Pokračujeme v bezbolestném odlehčování: tentokrát jsme si na pomoc vzali krůtí maso, které je dietní, a přitom krásně šťavnaté. Zamilujete si ho v masových kuličkách, pečínce i jako základ bohaté polévky.

Článek

V lednu se hodně z vás snaží stravovat dietněji, ale řekněme si upřímně, komu by se v takové zimě chtělo jíst saláty? Proto jsme vsadili na nenápadné odlehčování jídelníčku, kterého si nejspíš ani nevšimnete, ale v dlouhodobém horizontu vám tělo poděkuje.

Dnes to budou dobroty ze šťavnaté krůty: voňavé masové kuličky ve výrazné rajčatové omáčce, pečená krůtí stehna (se smetanovou zeleninou, ale psst!) a kukuřičná polévka z krků, které pořídíte za pár korun, ale dají základ bohatému vývaru se spoustou masa.

Krůtí kuličky v rajčatové omáčce

Na 4 porce potřebujete:500 g mletého krůtího masa, 1 vejce, malou cibulku, 2 lžíce strouhanky, lžičku soli, 3 stroužky česneku, lžičku oregana, lžičku bazalky, pepř, hrst sekané petržele

Foto: Jakub Jurdič

Intenzivní chuť rajčat, česneku a bylinek jemnému krůtímu masu jedině prospěje

Na omáčku: 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, lžičku pálivé papriky, lžičku oregana, lžičku bazalky, 2 bobkové listy, 2 konzervy krájených rajčat (2x 400 g), sůl, pepř, sekanou petržel, 30 g parmezánu

Postup: Maso smíchejte s vajíčkem, nasekanou cibulkou a petrželí, strouhankou, ochuťte solí, prolisovaným česnekem, oreganem, bazalkou, čerstvě mletým pepřem a namočenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C 15 až 20 minut dozlatova.

Mezitím uvařte omáčku: nakrájenou cibuli zpěňte na rozehřátém oleji, přisypte nasekaný česnek a papriku a nechte chvilku rozvonět. Přidejte sekaná rajčata, jednu plechovku (400 ml) vody, oregano, bazalku, bobkové listy, osolte a povařte, než se upečou kuličky. Na závěr opepřete, vmíchejte nasekanou petržel a upečené kuličky a posypejte nastrouhaným sýrem. Podávejte s rýží, těstovinami nebo pečivem.

Tip: Pozor na mleté krůtí maso ze supermarketu, prodejci ho často nastavují vepřovou bílkovinou a dalšími látkami, které v něm nemají co pohledávat!

Citronovo-rozmarýnová krůtí stehna s čekankou

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete: 2 krůtí stehna, 2 cibule, ½ chemicky neošetřeného citronu, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžičku rozmarýnu, sůl, pepř, 500 g čekanky (3 ks, výborný je i fenykl), 100 ml smetany na vaření (lze vynechat)

Foto: Jakub Jurdič

Stehna jsou krásně šťavnatá, a když je doplníte čekankou nebo fenyklem, rozmarýnem a citronem, z trouby se bude linout opravdu těžce odolatelná vůně

Postup: Očištěná stehna potřete marinádou z prolisovaného česneku, dvou lžic oleje, půl lžičky soli, lžičky rozmarýnu a čerstvě mletého pepře. Do pekáče nejdříve dejte proužky cibule, osolte je, opepřete, položte na ně stehna a na každé z nich přidejte dva plátky citronu. Podlejte trochou vody, přiklopte a pečte 80 minut při 180 °C. Přisypte nakrájenou čekanku nebo fenykl, osolte, a jestli si chcete dopřát, zalejte smetanou. Odklopené pečte dalších asi 20 minut, až je zelenina měkká a stehna opečená.

Tip: Na sváteční oběd připravte ke krůtě některou ze tří originálních příloh z brambor.

Krůtí polévka s kukuřicí

Na 4 porce potřebujete: 2 krůtí krky, 1 cibuli, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 3 řapíky celeru, sůl, 15 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření

Na dokončení: lžíci másla, 1 velkou cibuli, 1 zelenou papriku, 1 červenou papriku, 75 g krémového sýra, 1 konzervu kukuřice, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Z krůtích krků získáte bohatý vývar, který poslouží jako základ pro jemnou polévku plnou masa a křupavé zeleniny

Postup: Krky omyjte a ve velkém hrnci zalejte spolu s celou oloupanou cibulí, mrkví, česnekem, řapíkatým celerem (nebo jinou zeleninou vhodnou na vývar) litrem a půl vody. Přidejte lžičku soli, pepř, bobkové listy, nové koření a povařte asi 2 hodiny do změknutí. Sceďte, zeleninu a koření vyhoďte, a až krky trochu vychladnou, oberte z nich maso.

Cibuli nakrájejte a nechte spolu s kostičkami zelené i červené papriky změknout na másle. Trochu osolte, přidejte krémový sýr a míchejte, až se rozpustí. Zalejte vývarem, vmíchejte maso a kukuřici, opepřete a nechte chvíli prohřát.

Tip: Polévku můžete zahustit i klasickou jíškou, ale krémový sýr dodá smetanovou chuť, není tak těžký, a polévku také trochu zahustí.

Dopřáváte si i maso, když jste na dietě? A případně jaké?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama