Hlavní obsah

Triky Japonek pro dokonalé tělo

Foto: ladybrillestars.com

Péče o krásu je dána dlouhou tradicíFoto: ladybrillestars.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se divíte, jak je možné, že téměř každá Japonka je nádherně štíhlá? A co ta bezchybná pleť a lesklé vlasy? Jestli to přičítáte jen pouhým genům, jste vedle. Tyhle dámy se totiž ke kráse, zdraví a štíhlosti projídají. Tedy nejen. Zkuste to taky!

Článek

Pro krásné nehty, vlasy a pleť

Ačkoli jsme se naučily jíst ryby, pořád u nás nejsou tolik oblíbené jako v Japonsku. Víte, že byste je měly jíst minimálně dvakrát týdně? „Konzumace ryb je našemu tělu velmi prospěšná, ryby totiž obsahují zdravé mastné kyseliny, lehce stravitelné bílkoviny a ty mořské navíc jód," vyjmenovává dietoložka Mgr. Pavlína Zdeňková-Kroužková. Oblíbené jsou i v syrovém stavu v podobě sushi, kde se navíc kombinují s mořskými řasami (podrobný návod, jak si ho připravíte doma, najdete ve článku Staňte se královnou sushi). Řasy jsou bohaté na vitamin B12, vápník, draslík, hořčík nebo železo. Mořské řasy vás zrovna nelákají? Dopřejte si je alespoň v tabletkách jako doplněk stravy. Skvěle zpevňují vlasy, nehty i pleť.

Śója zatočí s vráskami!

Uvidíte, že zachutná i vám. Propašovat ji můžete nejen do číny, ale v podstatě do kteréhokoli jídla, jež obsahovalo dříve maso. A čím že je tak prospěšná? Dostane do těla bílkoviny, vlákninu, poskytuje kvalitní tuky, má vysoký obsah vitaminů a neobsahuje cholesterol. Co se týče krásy, rostlinné proteiny obsažené v sóji podporují tvorbu kolagenu v pleti, takže si vrásky dají načas.

Tofu pro zdraví

Japonky příliš neholdují tučnému a smaženému jídlu. Zdraví prospěšné tuky získávají z ryb, zbytek jídelníčku tvoří ve velké míře zelenina, sója a tofu a samozřejmě rýže. Ta přitom skvěle čistí střeva.

Zelený čaj proti stárnutí

V zemi vycházejícího slunce je nejpopulárnějším nápojem neslazený zelený čaj. Ten díky obsahu antioxidantů chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály, boduje tedy opět v boji proti stárnutí. Díky tomu, že obsahuje tanin, se kofein z čaje vstřebává pomaleji než kofein, který získáváme z kávy. Právě proto je vhodný pro všechny, kterým káva nedělá zrovna dobře. A pozor – zelený čaj by se neměl zalévat vroucí vodou, postačí horká.

Foto: Thinkstock

Úprava jídla je pro Japonce velmi důležitáFoto: Thinkstock

Tajemství štíhlé postavy

Zatímco Češi nadávají, když dostanou v restauraci menší porci, a doma si nandají minimálně pět knedlíků s omáčkou, Japonci jedí daleko menší porce. S jídlem si pěkně vyhrají, chtějí, aby jídlo nejen dobře chutnalo, ale i vypadalo. Jedí pomaleji a vychutnávají si každé sousto. Důležitější než kvantita je pro ně kvalita. A to je něco, co bychom se od nich měly naučit!

Porcelánová pleť

Za bezchybnou pleť Japonek nemůže jen strava, ale i péče, kterou své pokožce věnují. Bez ochranného faktoru téměř nevycházejí z domu a díky tomu se šikovně vyhýbají nejen vráskám, ale i pigmentovým skvrnám. Když už se nějaká ta skvrnka objeví, sázejí na tamější značku Shiseido a řadu White Lucency, která rozjasňuje a sjednocuje tón pleti. A jejich domácí trik? Když chtějí pleť trochu vypnout, nechají si na tváři zaschnout vaječný bílek. Oblíbený je také olejíček z kamélie japonské. Ten je výborný na suchou a citlivou pleť.

Máte i vy svůj tajný recept na krásu? Podělte se o něj s ostatními čtenářkami a napište do diskuse!

Související témata:

Načítám