Hlavní obsah

Doplňky stravy: Nutnost, nebo trik?

Foto: Thinkstock

Výživové doplňky jsou vhodné jako prevenceFoto: Thinkstock

Reklama

Únava, ztráta energie, oslabená imunita, vypadávání vlasů – to jsou jen některé příznaky, které s sebou sychravé období konce roku přináší. Není divu, že na nás z obrazovek útočí reklamy na nejrůznější potravinové doplňky. Jsou ale opravdu nutné, nebo si jen firmy chtějí zvýšit před svátky tržby? Zeptali jsme se odborníků, jak to je a o jakých potravinových doplňcích má cenu přemýšlet.

Článek

„Je mi špatně? Vezmu si zázračnou pilulku a ono to přejde!" To by mohl být novodobý slogan! Zima představuje pro organismus mnohem větší zátěž než jiná období. Tělo je unavené, malátné, bez energie. Může za to i nedostatek slunečních paprsků. Vstávání za tmy a návrat domů z práce opět za tmy působí neblaze na psychiku. Zima je také dobou, kdy více a častěji jíme. Tělo se snaží obalit se tukem. Ani strava není tak pestrá, i když nutno poznamenat, že v tomhle ohledu se trh za posledních patnáct let změnil. Jen doba pokročila a ve spěchu většina z nás sáhne po jednodušším řešení, kterým jsou právě potravinové doplňky. Kdy se to vyplatí?

Vitaminy? Ano, ale...

Výživové doplňky jsou vhodné především jako prevence, na což se zapomíná. Co se týče vitaminů, odborníci se shodují, že ideální jsou ty přírodní.

„V zimním období ovšem tohle opravdu nemusí stačit, navíc někteří lidé jsou na mnohé potraviny alergičtí. V takových případech jsou potravinové doplňky nepostradatelné. Takže kromě pěti porcí ovoce a zeleniny denně bych doporučila užívat ještě nějaký přípravek s vitaminem C (třeba kapsle Revital Active vitamin C) nebo multivitaminy (například šumivé vitaminové tablety," radí Jitka Pethö, odbornice na zdravou výživu z firmy Vitar, kterou najdete i v naší bezplatné poradně ZDE. Můžete použít například Celaskon nebo Centrum. Sama si v nevlídném počasí dělá šumivé nápoje s vitaminem C. Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského institutu pro redukci váhy, radí zvýšit příjem čerstvé zeleniny a ovoce minimálně na 600 g denně.

„Určitě bych v tomto období doporučila nejen pestrou stravu, která by měla obsahovat dostatek ovoce a zeleniny bohatých na vitamin C (citrusové plody, listová zelenina, jablka, kysané zelí)." V zimě je potřeba dodat i více antioxydantů. Mezi ty patří nejen vitamin C, ale i A, E nebo spektrum vitaminů skupiny B. Nespoléhejte však pouze na vitaminy v pilulkách. Odbornice doporučují zejména pravidelnou aktivitu, řádný odpočinek, vyváženou stravu a dostatečný pitný režim, který se v zimě často nedodržuje.

Foto: Vitar a Zentiva

*V zimním období je zvýšená potřeba vitaminůFoto: Vitar a Zentiva

Probiotika? Po nemoci!

Co se týče doplnění dalších látek, je to individuální. Každé tělo je jiné a potřebuje něco jiného. „Jestliže jste oslabené v důsledku prodělané nemoci, je dobré tělu dodat takzvaná probiotika, která přispějí k celkové obranyschopnosti organismu," radí Kristýna Galová. Ty můžete samozřejmě konzumovat i při samotné nemoci. I když ještě nedávno lékaři nedoporučovali, abychom při užívání některých antibiotik jedli mléčné výrobky kvůli skutečnosti, že by mohly rušit účinky léku, dnes je to jinak, protože se používají jiné druhy antibiotik. Probiotika musíme obvykle neustále doplňovat, protože se v trávicím traktu dlouho neudrží, což je jejich nevýhoda. Je také důležité spolu s nimi jíst i vlákninu (kterou obsahuje i ovoce), protože ta jejich činnost podporuje.

Minerály a další látky

Na podzim a v zimě často padají vlasy, ozývají se i zuby a další části těla závislé na dostatečném přísunu celé skupiny minerálů. Obě odbornice doporučují zejména hořčík, vápník, selen a zinek. „Přidala bych ještě koenzym Q10, který má schopnost dodat buňkám energii, což mimo jiné urychluje rekonvalescenci po onemocnění," radí Jitka Pethö. Padání vlasů je podle ní často způsobeno nějakou dietní chybou. Tady je na místě změnit jídelníček. „Pokud tohle nejste schopni (například kvůli alergii) nebo ochotni udělat, je třeba sáhnout k potravinovým doplňkům. Doporučuji RevitalonB, který obsahuje vitaminy B, zinek či potřebné aminokyseliny," dodává odbornice.

Než sáhnete po zázračných pilulkách, zkuste tělu pomoci novým přístupem ke svému životnímu stylu. Je načase zabývat se zdravější stravou, pohybem a také odpočinkem. Budete-li tyhle věci mít pod kontrolou, tělo se vám odvděčí. A jaké doplňky stravy jste si oblíbili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám