Hlavní obsah

Dřevo, sklo a kámen v koupelně? Patří tam!

Foto: RAKO

Dřevo s dokonalou povrchovou úpravou odolává vlhku. Kámen v koupelně věrně imitují keramické obkladyFoto: RAKO

Reklama

Zvažujete rekonstrukci stávající koupelny nebo ji teprve budete realizovat a chtěli byste tu použít dřevo, kámen nebo sklo? Když dodržíte pár pravidel a neuděláte chybu, můžete být bez obav.

Článek

Koupelna patří po technické stránce k nejnáročnějším místnostem v bytě. Při užití dřeva, kamene nebo skla může být problematické odvětrání a vlhkost. Proto s odborníky nekonzultujte pouze dispoziční řešení a rozpočet, ale zaměřte se hlavně na tyto otázky.

Co dělat, když chcete dřevo?

Přestože dřevěné obklady a podlahové krytiny obecně nejsou do vlhkých prostor vhodné, nábytek, obklady i sanita ze dřeva mají díky moderním technologiím dobrou impregnaci a působení vody a vlhkosti jim nevadí.

Foto: Jysk

V dobře odvětrané koupelně můžete použít dřevěné obklady s vhodně upraveným povrchem a hranamiFoto: Jysk

U podlah se klade důraz na zamezení průniku vody pod krytinu. Atraktivním prvkem na stěny i podlahy jsou třeba mozaiky. Kvalitní tvrdé dřevo (dub, wenge, kanadský javor, doussie, iroko či teak) chrání vrstva dvousložkového akrylového laku, odolného vůči vodě. „Mozaikové tabule se pokládají do cementového lepidla nebo epoxidové malty,“ vysvětluje Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl parket profi, s. r. o.

Foto: Le Bon

Dřevu to sluší i s betonem. Sestava Spaces má 2 mm silný minerální povrch. Při finální úpravě je plocha zavoskována a je vodoodpudivá. Hodí se i na obklady stěnFoto: Le Bon

Podklad musí vždy být rovný, suchý a ošetřený penetrací. Na podlahu či zdi položená mozaika se poté vyspáruje. „Následně je vhodné mozaiky umýt roztokem vody a neutrálního mýdla, aby se před zaschnutím odstranily přebytky spárovací hmoty. Poté již stačí plochu důkladně vyčistit vlhkou celulózovou houbičkou,“ dodává Milan Mrkáček.

Foto: KPP

Dřevěné mozaiky Mosaici d´Asolo od výrobce CP Parquet z teaku. Rozměr dílce 23 x 23 mm. Kartáčovaný a lakovaný povrchFoto: KPP

Foto: KPP

Dřevěné mozaiky Mosaici d´Asolo od výrobce CP Parquet, tentokrát na podlaze. Dřevina Doussie, rozměr dílce 23 x 73 mm. Kartáčovaný a lakovaný povrchFoto: KPP

Můžete si dovolit sklo?

Čelní plochy nábytku i keramický obklad ve sprše může nahradit sklo. „Pokud se rozhodnete pro grafosklo, počítejte s jeho snadnou instalací. Kalené sklo pro upevnění na zeď je jednovrstvé s motivem a bezpečnostní fólií,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti J.A.P.

Foto: J.A.P.

Grafosklo je zde použito jako celoplošný obklad stěnyFoto: J.A.P.

Foto: Dřevojas

Závěsná koupelnová skříňka Image 90 s prosklenou čelní plochou zásuvky a obrázkovým motivem. Do korpusu skříňky je usazeno keramické umyvadlo Slim 90 s rovnou horní plochouFoto: Dřevojas

Foto: Le Bon

Nábytek Forever – materiál skříněk skvěle imituje bělený dub a je 100% odolný proti vodě. Na čelních plochách je satinované skloFoto: Le Bon

Na zděný podklad (máte-li pevný stávající keramický obklad, můžete jej instalovat i na něj) se uchycuje speciálním lepidlem. „Plochu, na kterou sklo chcete umístit, opatříte lepidlem, sklo k podkladu nalepíte a necháte dvacet čtyři hodin zatvrdnout. Pak je připraveno k používání,“ popisuje dále postup Petr Paksi.

Foto: J.A.P.

Skleněný materiál může také přebrat funkci osvětlení. V kombinaci se systémem LED diodových pásek lze sklo rozzářitFoto: J.A.P.

Foto: Myjoys

Myjoys Aquila – detail skleněného čela – bok s výsuvyFoto: Myjoys

Co potřebují přírodní kámen a cihla?

Nejen při rekonstrukci starších objektů necháváte na stěnách vyznít cihelné nebo vápencové a pískovcové zdivo, zbavené omítky. Tady pak záleží na penetraci a impregnaci, aby kámen nebyl nasákavý, působením vlhkosti se nedrolil a aby vlhkost vydržela malta.

Foto: Jysk

Líbí se vám cihlová zeď? Po ošetření speciální penetrací ji můžete mít i v koupelněFoto: Jysk

Přírodní kámen má různé tvary, barvy a vlastnosti povrchu a také odlišné fyzikální a chemické vlastnosti. Vodoodpudivosti můžete dosáhnout nanesením speciálních prostředků, vždy jejich použití konzultujte s prodejcem. Speciální penetrace, malty a lazury vyrábí například Remmers, Teluria a další.

Není lepší umělý kámen?

Přírodní kámen často zastupuje litý mramor nebo konglomerát – umělý kámen, který obsahuje až 90 procent drceného granitu či vápence, křemičité písky a pojivo. Tím je polyesterová pryskyřice. Směs je dobarvena pigmenty. Dokonale hladký povrch je nenáročný na údržbu, skvěle vypadá.

Foto: Corsol

Umyvadlo je z corianu, což je homogenní a neporézní materiál vyrobený ze směsi přírodních minerálů, pigmentů a polymeru. Deska je solidstone – umělý kámen podobný corianuFoto: Corsol

Dá se vytvořit v libovolném tvaru a rozměru beze spár, a narozdíl od kamene, u někož by hrozilo prasknutí desky, může být tenký třeba jeden centimetr. Často je také levnější než přírodní kámen. Proto se často používá právě do koupelen, kde je bezespárovost pro dokonalou údržbu velmi žádoucí.

Hodit by se vám mohl i náš článek Malá koupelna? Má nekonečně mnoho chytrých řešení!.

Zvolili byste si do koupelny dřevo nebo jiný přírodní materiál? Máte s nimi zkušenosti? Poraďte v tom případě ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám