Hlavní obsah

Mám dceru. Jak ji ochránit? 2

Foto: shutterstock.com

Tetování, piercing a dredy matky nevítajíFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - V prvním díle jsme si řekly, jak varovat dospívající dceru před rizikem pohlavních chorob, před zbytečnými úrazy a špatnými stravovacími návyky. Bohužel jsme tím možná nebezpečí ještě zdaleka nevyčerpaly. I když obsáhneme jen zlomek nástrah, stojí za to, pohovořit si s dcerou ještě dál.

Článek

Tetování a drogy - cesta ke žloutence

Výskyt hepatitidy B je ve věkové skupině, kterou sledujeme (13 - 25 let), mnohonásobně vyšší než u jiných věkových kategorií. Ačkoli nás v posledních desetiletích děsí virus HIV, hepatitida se dá chytit daleko snadněji (i ze staré, zaschlé krve) a je mnohem nakažlivější. Asi už všichni vědí, že injekční jehly musí být jen na jedno použití, ale stačí i společný zubní kartáček. U tetování a populárního piercingu si už nemůžete být jisti ničím. Hepatitida se nemusí vždycky projevit navenek a mezi námi, nevědomky, chodí docela dost bacilonosičů. Nejhorším důsledkem může být i cirhóza či rakovina jater.

Jak je to s drogami? Marihuana není návyková. Přesto při nadměrném - dlouhodobém užívání, může způsobit deprese, otupělost a náhlé změny nálady.

Tvrdé drogy vyvolávají rychle závislost a nutí jejich poživatele, aby je sehnal za každou cenu (krádeže, prostituce...). Při jejich nedostatku se projevují fyzické abstinenční příznaky, psychotické poruchy - vlastně si ze svého života nic nepamatujete. Může nastat vážné poškození jater, ledvin... Nemluvě o o tom, že přijdete o svůj život - o sociální vazby a o svou vlastní osobnost.

Už jen ta stříkačka - injekce, je vaší vstupní branou do nemocí, které by vás jinak určitě minuly: infikace HIV a hepatitidou B a C.

Může se vám stát, že se o neznámou injekci poraníte - feťáci ji nechávají ležet leckde. (Na neznámou jehlu si můžete sednout třeba v tramvaji.) V tom případě ihned vyhledejte lékaře, který vás naočkuje proti tetanu a provede odběr krve - prostě zkontroluje všechno potřebné a zajistí léčbu.

Milá dcero:

Chci věřit, že tak hloupá, abys brala drogy, nejsi. Pokud ano, prosím, řekni mi o tom. Dlouho jsem ti zakazovala tetování i piercing, ale bylo to jen ze strachu o tebe. Jednak pro nezvratnost takových úprav, ale hlavně kvůli zdravotnímu riziku. Chápu, že si to stejně uděláš po svém, že ti nic nemohu zakazovat věčně a že jdeš s dobou. Když už si ale nedáš říct, dávej pozor! Nikdy si podobný zásah nenech dělat od nějakého známého, ale jen u odborníků. Pokud už musíš nějaké takové zkrášlení podstoupit, bude to stát nějaké peníze, tak za mnou přijď a já pár korun přihodím... na očkování proti hepatitidě. Je to kolem dvou tisíc a ty mi stojí za to, abys byla zdravá. Když chceš absolvovat zkrášlení jehlou, propíchnutí, tak ty tři včeličky předem ber jako trénink.

Foto: shutterstock.com

Úroveň solárií je různáFoto: shutterstock.com

Slunce není vždycky přítel

Kožní karcinom patří k nejčastějším nádorovým onemocněním. Příčinou je časté vystavování těla UVA a UVB záření bez ochrany. Logicky potká nejčastěji mladé dívky, které si slunění užívají „z plna hrdla" a s krémy s ochranným faktorem si hlavu nelámou. Ale ani ty nejsou všemocné. Přes poledne, kdy slunce pálí nejvíce, je nejjednoduší, dát si pohov někde ve stínu. Když si přesto všimnete nějaké změny na své pokožce - hnědá skvrna, zvětšené mateřské znaménko... Stojí vám za to, vyhledat lékaře. Je to chvilka a v tomto stadiu jednoduchý ambulantní zákrok může zabránit větším potížím. Nepodceňovat!

Milá dcero:

Léto už nám sice skončilo, ale přesto... Pamatuji si to, je to nádhera, vystavit se celá slunečním paprskům a čerpat novou energii (nejlépe nahatá). Jsi krásná, když jsi dohněda opálená a moc ti to sluší, kluci šílí. Chápu, že ve svém věku nemyslíš na možné následky, tak pomysli na to, jak tě budou balit kluci, až ti naskáčou hnědé a červené skvrny! Ta chvilka strávená natřením se krémem (to může být i hezká chvíle s tvým partnerem - „natři mi záda") stojí za tvé zdraví. Ještě ke tvým návštěvám solária, kam určitě za pár dní zamíříš. Je to trendy, ale bylo by fajn, kdybys vybírala salon, který má tradici, kde je předpoklad, že dodržují technické normy.

Nejraději byste svoji „holčičku", i když je jí dvacet, schovaly někam do bezpečí a vůbec ji nepouštěly do toho zlého světa? To by asi nešlo. Co ale možné je, je probrat s ní základní nebezpečí a alespoň ji varovat. Dopovíme si to zítra ve třetím díle.

Reklama

Související témata:

Načítám