Hlavní obsah

Dům se zahradou uprostřed obýváku

Foto: ELK

Dům Country 151 zdobí prosklená zimní zahrada

Pozemek na konci vesnice, kde místo do sousedovy zahrady koukáte na lesy a hory, přímo prosil o to, aby se zde okny nešetřilo. Majitelé si tak mohli dovolit nejen okna až k podlaze, ale na obývací pokoj navazuje zimní zahrada. Snídani „v trávě“ si tak lze dopřát i v únoru. A nejen to!

Článek

První syn se má narodit za pár týdnů a do vašeho pokoje vyčleněného v domě rodičů se nevejde ani postýlka, ani přebalovací pult – v takové situaci se hledá bydlení rozhodně jinak, než když máte spoustu času vybírat architekty, konzultovat s nimi své nápady a pak si nechat stavět dům cihlu po cihle. Jak tuto situace vyřešil mladý pár? Rozhodl se pro nízkoenergetickou dřevostavbu na klíč!

Rychlost byla na prvním místě

Nikoli měsíce nebo týdny, ale jen dny potřebovala firma k tomu, aby na parcele vznikla hrubá stavba. „Montované dřevostavby mají tu výhodu, že velká část předvýroby probíhá přímo v závodě. Tím se zaručí vysoká kvalita všech dílů, protože nehrozí, že do stavby bude několik dnů a týdnů na parcele pršet nebo sněžit. Na základové desce už probíhá jen rychlá a jednoduchá montáž,“ popisuje Vratislav Blaha z firmy ELK, která dům stavěla.

Rychlost byla pro majitele v této situaci rozhodující. Stejně jako příležitost navrhnout si dispoziční úpravy. Té ale moc nevyužili. V přízemí se například nabízela možnost vytvořit relaxační centrum se saunou, jak si ho někteří přejí. Ale rodina zde raději nechala pracovnu a pokoj pro hosty v jednom. Dává tak šanci vyspat se aspoň jednomu z rodičů, když miminko bude nahoře každé dvě hodiny plakat. Blízko pokoje je i koupelna s toaletou a sprchovým koutem, takže patřičné soukromí dostane třeba babička, když přijdete na pár dnů hlídat.

Foto: ELK

V přízemí bylo použité dřevo na podlahu i strop

Foto: ELK

Tmavý nábytek tvoří příjemný kontrast vůči světlým podlahám

Foto: ELK

Kuchyň dostala tvar nedokončeného písmene U

Barvy tady nehledejte!

Ložnice pro hosty je jedinou samostatnou místností v přízemí, zbytek podlahové plochy tvoří kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Majitelé prostor sjednotili nejen dřevěnou podlahou, ale i stropními podhledy z tohoto přírodního materiálu. Zcela se tady vyhnuli barvám. Na zdi zvolili bílý nátěr, který se opakuje spolu se dřevem i na předních dvířkách kuchyňské linky. Ta má tvar nedokončeného písmene U, přičemž horní skříňky jsou jen na dvou delších stěnách. Tu kratší totiž zcela vyplňuje okno. Krásný výhled si tak majitelka může dopřát i při vaření.

Nábytek rodina zvolila z tmavého dřeva, neboť světlé by v kombinaci se stejnobarevnou podlahou, stropem a kuchyní už působilo příliš fádně a nudně. Takhle dostal prostor příjemný barevný kontrast. Barevně sladěná je i rohová pohovka a kusový koberec pod ní.

Přírodní materiály a barvy vyniknou hlavně v zimní zahradě, kam rodina umístila malé posezení. Zařízení tak sladila s okolím, tedy navazující zahradou a lesem.

Foto: ELK

Dětský pokoj je zařízený bílým nábytkem

Foto: ELK

V ložnici nechali majitelé vymalovat jednu stěnu nažluto

Foto: ELK

Žlutou najdete i v koupelně

Foto: ELK

Pod trojúhelníkovým oknem vznikl čtenářský koutek

V patře je povolená žlutá

V horním patře jsou tři pokoje s podlahovou plochou dvanáct až dvacet metrů čtverečních. V každém je počítáno s vestavnými skříněmi, které nabídnou nezbytný úložný prostor. Dřevěné podlahy zde zůstaly zachovány, stěny a stromy už pokrývají klasické omítky.

Také proto například v ložnici rodina jednu ze šikmých stěn nechala vymalovat nažluto. Zbytek interiéru totiž zařídila v černobílé kombinaci.

Foto: ELK

Pozemek pod horami přímo volal po velkých oknech nabízejících výhled po okolí

Foto: ELK

Půdorys přízemí, včetně varianty B s relaxačním centrem

Foto: ELK

Půdorys patra

Protože jsou v domě dvě koupelny, rodina tu v patře spojila s toaletou. Na osm metrů čtverečních se vešla i vana a sprchový kout. I zde se opakuje kombinace bílé a světle hnědé barvy, kterou oživily žluté doplňky.

Zajímavý kout vznikl na galerii nad schodištěm pod malým trojúhelníkovým oknem. Na širokou chodbu nachala majitelka postavit knihovnu a vedle ní pohodlný ušák s podnožkou. Vznikl tak tady originální čtenářský koutek.

I když originálních zákoutí a prvků je v domě, který vyšel postavený kompletně na klíč na 3 275 900 korun, více. Který zaujal vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC