Hlavní obsah

Dům za Prahou byl pět let opuštěný. Noví majitelé se pustili do razantní proměny!

Foto: Jiří Dymáček (13x)

Ve dvoupatrovém řadovém domě za Prahou vládne útulná atmosféra

Manželé, kteří mají rádi současné trendy i nadčasový design, se přestěhovali do domu za Prahou, kde našli vytoužený klid a spoustu prostoru. Místo si oblíbily i jejich děti, které je jezdí navštěvovat.

Článek

Do dvoupatrového řadového domu v Jesenici u Prahy se přestěhovali manželé, kteří měli jasnou představu o tom, jak by jejich nový domov měl vypadat. Těšili se, že zde najdou především soukromí a více prostoru, než nabízelo jejich předchozí bydlení. Aby vše dopadlo na jedničku, rozhodli se interiér realizovat s pomocí odborníků.

„S firmou Artikl interier jsme měli předchozí zkušenosti díky menším realizacím, na jejich základě jsme jim zadali i větší zakázku. Příprava návrhů a diskuse probíhala velmi dobře, jak se ukázalo, firma byla schopna uskutečnit naše představy a respektovala a zrealizovala všechna naše přání,“ říká k počátkům spolupráce majitel domu.

Pět let bez obyvatel

Interiéroví architekti Tomáš Ligas a David Kratochvíl se do práce pustili v prosinci loňského roku, letos v březnu, tedy po přibližně třech a půl měsících, byl dům kompletně připraven ke stěhování.

„Před rekonstrukcí byl dům asi pět let zcela neobydlený, interiér byl zařízený jen napůl, chyběl nábytek a funkční byla jen kuchyně a dvě koupelny. Bylo potřeba mírně upravit dispozice, a hlavně se zaměřit na zařízení interiéru, které klientovi po estetické stránce zdaleka nevyhovovalo,“ vzpomíná Tomáš Ligas.

Foto: Archiv studia

Podlaha je z přírodního dubu s povrchovou úpravou, v obývacím pokoji použili dekorativní stěrku v imitaci betonu

Jedná se o poměrně zvláštní typ stavby, kdy stavitel zkoušel jinou metodu a celý dům nechal zevnitř zateplit polystyrenem, což při rekonstrukci zapříčinilo menší potíže. „Na zdivo je nalepen polystyren a na ten potom finální SDK záklop. Pokud jsme tedy cokoli potřebovali fixovat na zeď, museli jsme použít speciální vruty a hmoždinky, případně i výztuhy a podobně,“ říká k tomu interiérový architekt.

Nadčasovost a spousta světel

Zadáním bylo vytvořit útulný a zároveň moderní interiér, samozřejmý důraz měli klást na praktičnost a ekonomičnost a jak barvy, tak jednotlivé zařizovací předměty měly být nadčasové.

„Líbí se nám současné trendy, i proto jsme volili především neutrální barvy, aby bylo možné byt postupně doplňovat. Naše představy se utvářely během zahraničních cest, ale i při listování v časopisech nebo na internetu,“ vysvětluje pán domu, kde hledali inspiraci.

Přízemí domu nabízí obytnou plochu 95 metrů čtverečních, v prvním patře je to pak 82 metrů čtverečních a balkon. Velkou předností hlavního prostoru, který je tvořen obývacím pokojem a kuchyní, je celoprosklená stěna do zahrady.

„Díky tomu jsme si mohli dovolit použít tmavší barvy a odstíny, které prostor elegantně zútulní, aniž by působil jakkoli stísněně,“ dodává Tomáš Ligas. Jelikož má klient v oblibě hodně světla, snažili se jednotlivé kusy nábytku podsvítit či nasvítit.

Foto: Archiv studia

Díky prosklení, jímž do interiéru přichází dostatek světla, si mohli dovolit použít tmavší barvy a odstíny, prostor přesto nepůsobí stísněně

Přírodní dřevo a neotřelé kombinace

Dalším prvkem, který si majitelé velmi přáli použít, je přírodní dřevo. Jasná volba tedy padla na třívrstvou dubovou podlahu s povrchovou úpravou, která ji chrání před poškozením.

V obývacím pokoji pak použili dekorativní stěrku v imitaci betonu, která se opakuje v kuchyni i za obývací stěnou a se dřevem příjemně kontrastuje. Výmalby či tapety ladili dle charakteru jednotlivých místností, ve vstupní chodbě tak například upoutá výrazně barevný florální motiv, který prostor vkusně oživuje.

Celkově je Tomáš Ligas rád, že se jim s kolegou podařilo navrhnout a zrealizovat interiér, který působí kompaktním a velice příjemným dojmem.

„Jsme pyšní na to, že jsou spokojení naši klienti a i od svých známých a kamarádů, kteří je v novém domě navštěvují, prý sbírají kladné ohlasy. Nejdůležitější však je, že se tu opravdu cítí jako doma,“ uzavírá spoluautor návrhu tomáš Ligas.

Povedla se podle vás přeměna interiéru? Líbí se vám, jak si jej majitelé zabydleli?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama