Hlavní obsah

Dvě děti v jednom pokoji? Ano!

Foto: Gazel

Horní lůžko je níž než u klasické palandyFoto: Gazel

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti nám rostou před očima, díky bohu! Ale kde máme pořád přicházet na nápady, jak uspořádat jejich pokojíček? Nebojte, myslíme na vás. A tak vám přinášíme řadu vychytávek, díky kterým dětský pokoj poroste s vašimi ratolestmi, a hlavně vás přesvědčíme, že není jediné řešení – palanda.

Článek

Dvě postele, dva psací stoly, dvě skříně... nábytku, který se musí vejít do dětského pokoje pro dva, je hodně. Proto také odborníci doporučují věnovat dětem pokud to dispozice umožňují ten největší pokoj. A to i přesto, že nejen v novostavbách je jako dětská označována ta nejmenší místnost.

Druhou nejčastější chybou při zařizování pokoje je pořízení paland. Důvod? Především to, že na horním lůžku je teplý a vydýchaný vzduch, který zdravému spánku nesvědčí. Více se dočtete zde.

Ale že jiné řešení neexistuje? Zde jsou tři příklady, jak nabídnout kvalitní a hezké bydlení pro dvě děti v jednom pokoji.

Palanda, co není palandou

Řešení firmy Gazel na první pohled vypadá jako klasická palanda. Ovšem horní lůžko je ve výšce jen 155 centimetrů (klasická palanda má výšku kolem 180 centimetrů), proto stále ještě odpovídá pravidlům pro zdravé spaní. Navíc spodní postel má šířku 140 centimetrů, jde tedy o jeden a půl lůžka, na kterém se bez problému vyspí dvě menší děti. Velké spodní ležení má ještě jednu velkou výhodu přes den může sloužit jako místo na hraní, proto už nepotřebujeme nechávat tolik místa na podlaze.

Cena postele je necelých 13 tisíc korun. Doplňují ji dva psací stoly, které stojí osm nebo dvanáct tisíc korun, přičemž ten druhý má výškově nastavitelnou pracovní desku. Úložné místo nabízí šatní skříň za 10 až 15 tisíc korun a komoda, která přijde zhruba na šest tisíc korun. Vybrat si lze i další police či skříně, celá série nábytku je ze smrkového dřeva.

Foto: Alax

Sestava Alax vyniká úložným prostoremFoto: Alax

Spát se dá i na skříni

Druhá sestava byla vytvořena na míru z kolekce nábytku Mistral od firmy Alax. Zajímavým prvkem je bezpochyby vysoká postel Zoom umístěná na polovysoké skříni. Druhé lůžko potom tvoří klasická postel s nožičkami. Pokoj je navržen pro jedno dítě školního a druhé předškolního věku, proto je tady jen jeden pracovní stůl. K výhodám sestavy rozhodně patří dostatek úložného prostoru, navíc ve skříňkách nad pracovním stolem jsou zabudovaná bodová svítidla, která osvětlují nejen pracovní plochu.

Nábytek je navržen v kombinaci pistáciově zelená a letecká modř, vybrat si lze i jiné barvy. Sestava je určena do pokoje o velikosti 4,5 krát 3 metry a přišla včetně doplňků na 172 tisíc korun.

Foto: Ikea

Zásuvné lůžko přes den nepřekážíFoto: Ikea

Když se postel sune

Postel z kolekce Odda od Ikea má kromě klasického lůžka ještě jedno výsuvné. To se přes den, když není třeba, zasune a v místnosti tak vznikne dost místa. Jako příležitostné ležení lze ještě využít lůžko pro hosty, které je jinak složené a slouží k sezení či odkládací stolek. Na každodenní spaní však není vhodné, protože nemá zdravotní rám ani matraci.

Cena rámu postele s vysouvacím lůžkem je zhruba šest tisíc korun, rošt a matrace se kupují zvlášť. Doplňuje ho ještě speciální čelní pelest za 1990 korun, která má část polic na kolečkách a lze je proto vytahovat na noc spolu s druhým lůžkem. Žádné z dětí tak nepřijde o svůj noční stolek.

Sestavu doplňují počítačový stolek s kolečky za 998 korun, zásuvkový díl za 1490 korun a otočná pracovní židle za 1690 korun. K tomu je třeba v místnosti najít a vyřešit šatní skříně a další úložné místo.

Ještě si myslíte, že palandy jsou jedinou možností, jak uložit dvě děti do jednoho pokoje?

Reklama

Související témata:

Načítám