Hlavní obsah

Džíny podle typu postavy: Který z 8 střihů vám nejlépe padne?

Foto: F&F

Džíny milujeme bez rozdílu všechny. Seznamte se s jejich základními střihy!Foto: F&F

Reklama

Bootcut, bell bottom, boyfriend nebo rovnou boyfriend skinny. Chcete si udělat pořádek v základních střizích džínů a objevit ty, které nejlépe padnou vaší postavě? Prostudujte si náš denimový přehled.

Článek

Označení střihu najdete zpravidla rovnou na cedulce. Když tak zmáknete následující terminologii, hned poznáte, se kterými džíny máte tu čest. Představíme vám i kombinované střihy boyfriend skinny a skinny bootcut.

Skinny pro prodloužení nohou

Super úzký střih džínů je v posledních letech nejoblíbenější. „Přestože se ho mnoho žen obává, ve vhodně zvoleném provedení dokáže opticky prodloužit postavu a zeštíhlit nohy,“ říká stylistka Ivana Pražáková. Radka Berdníková z prodejny Esprit doplňuje: „Skvěle funguje 7/8 délka, která nohy ještě lépe prodlouží. Ideální je právě pro ženy s kratšíma nohama nebo pro ty celkově drobné.“ Tip přidává i Miroslav Kubricht, obchodní ředitel značky Levi’s: „Skinny by měly dokonale obepínat postavu, vyberte si proto ty z kvalitního strečového denimu.“ V tmavé barvě si je mohou dopřát i dámy, které mají pár kilo navíc. Důležitá je ale celková souměrnost. Pokud máte výrazně širší boky a stehna, dejte přednost střihu bootcut.

Foto: Takko

Skinny džíny v tmavém provedení krásně protáhnou nohyFoto: Takko

Lichotivější verze skinny bootcut

Novinkou, kombinující dva oblíbené střihy, jsou džíny skinny boot. Jak už název napovídá, jde o džíny, které jsou sice podobně úzké jako skinny, těsně pod koleny se nicméně začínají mírně rozšiřovat podobně jako boot cut. Pro dámy s výraznějšími boky budou lichotivější než klasické skinny.

Foto: levi´s

Úzké nohavice, které se dole mírně rozšiřují. To je skinny bootcut!Foto: levi´s

Nadčasový straight střih

Král všech střihů. „Rovné nohavice sluší všem typům postav. Tento základní střih by vám rozhodně neměl chybět. Doporučuji ideálně ve dvou variantách, tmavě modré a černé. Dají se skvěle kombinovat a hodí se na spoustu příležitostí,“ chválí džíny stylistka Ivana Pražáková. „Straight navíc přežívá všechny trendy, je nadčasový,“ doplňuje za značku Takko Fashion Adéla Čiháková.

Foto: esprit

Rovný střih je nadčasový a sluší drtivé většině postav. Tyhle džíny by vám neměly chybětFoto: esprit

Bootcut jako záchrana pro plné křivky

Bootcut je střih, který se od kolen směrem dolů mírně rozšiřuje. „Hodí se nejen pro majitelky širších stehen, ale i pro ty, které mají silnější lýtka. Díky tomu, že jsou džíny ve spodní části volnější, působí postava symetričtěji,“ radí Radka Berdníková. Adéla Čiháková dodává: „Bootcuty jsou opravdu lichotivé, a to i pro dámy s plnějšími křivkami. Lehce rozšířený střih totiž vytváří dojem delších nohou a zvýrazní zadeček.“

Foto: asos

Bootcut s rozšírenou spodní částí dokáže vybalancovat plnější stehna nebo bokyFoto: asos

Uvolněné a super stylové boyfriendy

Mladistvou variantou jsou volnější boyfriend džíny se sníženým sedem. „Je pravda, že dokážou dobře zakamuflovat stehna, zároveň se ale hodí spíše pro užší boky. Nosí se zásadně ohrnuté nad kotníkem,“ říká stylistka Ivana Pražáková. Obecně boyfriendy sedí spíše štíhlejším postavám nebo těm, které mají jen pár kilo navíc. „Boyfriendy by měly na bocích jakoby viset, často mají také mírně snížený sed. Jejich dalším stupněm jsou džíny s ultra nízkým sedem, které jsou sice velmi pohodlné, ale většina mužů je upřímně nesnáší,“ směje se Miroslav Kubricht.

Foto: esprit

Mladistvé boyfriendy vyžadují útlejší postavuFoto: esprit

Boyfriend skinny – užší, ale stále pohodlné

Poměrně novou záležitostí je kombinovaný střih boyfriend skinny. Džíny jsou sice v duchu boyfriendů mírně volnější v rozkroku, nohavice jsou ale oproti klasice mnohem užší. Ideální mix pohodlí a skinny střihu.

Foto: levi´s

Volnější džíny s užšími nohavicemi. Takhle vypadá mix střihu boyfriend a skinnyFoto: levi´s

Bell bottom aneb staré dobré zvony

Bell bottom nebo flare jsou džíny se zvonovými nohavicemi, rozšiřujícími se od kolen směrem dolů. Míra rozšíření se různí, od lehkého náznaku až po výrazné zvony po vzoru sedmdesátých let. „Často mívají lichotivý vyšší pas a nosí se zásadně s podpatky, přičemž nohavice by je měly překrývat,“ radí stylistka Ivana Pražáková. A pro koho jsou tyhle džíny vhodné? „Bell bottom jsou ideální pro štíhlé ženy, i pro ty mírně silnější,“ říká Adéla Čiháková.

Foto: GAP

Nohavice, které se od kolen dolů rozšiřují. Zvonové bell bottom rozpoznáte snadnoFoto: GAP

Nepřehlédnutelné wide leg

Džíny s nohavicemi, které se rozšiřují už odshora, to jsou wide legs. Šířka nohavic se opět může lišit, od mírného rozšíření až po super široké nohavice, jejichž nošení ale vyžaduje odvahu. Střih navíc sluší převážně vyšším postavám, ve vhodném provedení je ale unesou i dámy s pár kily navíc. Pokud jste nicméně celkově silnější, raději se jim vyhněte a dejte přednost paradoxně užším střihům. Široké džíny by v žádném případě neměly sloužit jako kamufláž kil!

Foto: topshop

Wide leg střih má široké nohavice už odshoraFoto: topshop

Které střihy patří k vašim nejoblíbenějším? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám