Hlavní obsah

Džíny: Víme, které škodí zdraví!

Foto: stylehive.com

Příliš upnuté bokovky nejsou hezké ani zdravéFoto: stylehive.com

Reklama

Džíny jsou nejuniverzálnější kousek oblečení. Víte ale, že špatným výběrem si můžete zadělat na pořádné zdravotní problémy, jako je parestézie a přijít dokonce i k několika kilogramům navíc? A protože se blíží období kalhot, vyplatí se vyrazit do obchodu vyzbrojené informacemi. Zeptala jsem se odborníků, které typy kalhot jsou pro ženy nejnebezpečnější.

Článek

Letos je jim úctyhodných 137 let. Jejich tvůrce Levi Strauss by jistě měl radost, že nikdy od doby vzniku nezestárly a stále v různých obměnách dobývají srdce mužů i žen po celém světě. Kdo by ale řekl, že se jednoho dne bude spekulovat o jejich zdravotní (ne)závadnosti. Ne materiál, který přežil století, ale střihy, kterých se za dobu džínové existence vymyslelo nepřeberné množství, jsou trnem v oku současným lékařům a odborníkům.

Pozor na střih!

Pokud vybíráme obezřetně, nemusí nám hrozit žádné nebezpečí. Pokud se ovšem při výběru necháme zlákat módním hitem posledních let – bokovkami, můžeme si vysloužit nemalé zdravotní potíže. Odhalená bedra sice vypadají svůdně a sexy, ale otevírají cestu k zánětům močového měchýře a prochlazení ledvin a vaječníků, a to nejen v chladných měsících. Další problém je mnohem závažnější.

Bederní džíny způsobují parestézii!

Jakékoli bederní kalhoty, tedy i tolik opěvované džíny bokovky podle lékařů přiškrcují nervové provazce bederních obratlů. Může dokonce dojít až k jejich trvalému poškození, které dále vyúsťuje až v chorobu s názvem parestézie. Ta se vyznačuje nepříjemným svěděním. Nejde o nemoc smrtelnou, ale jedná se o ochromující poškození, při kterém jsou nervová zakončení velmi podrážděná, jak vysvětlil specialista z Okresní nemocnice v Timminsu Malvinder Parmar.

U některých nemocných žen byla prokázána souvislost právě s nošením bederních kalhot. Stačilo k tomu pouhých šest měsíců pravidelného nevhodného oblékání. Doktor varuje i před narůstajícím počtem pacientek s tímto onemocněním a doporučuje vysoce vypasované klasické džíny nebo v lepším případě volnou sukni či šaty.

Foto: denimblog.com

Ženy jsou ochotné pro parádu trpětFoto: denimblog.com

Odhalené boky napomáhají tloušťce!

Ty samé džíny, ale jiný problém. Tentokrát má pojmenování dvouslovné: hromadění tuků. „Ženy nikdy nemívaly sklony ke hromadění tuku nad boky a v oblasti beder. Buď to bylo bříško, nebo zadeček či boky. Až s příchodem bokovek se tělo muselo začít bránit. Můžete si tedy vybrat: Buď budete nosit zvýšený pas alespoň v zadní partii a budete štíhlé, nebo budete honit parádu v bokovkách a připravíte se na nevzhledné faldy v této oblasti," říká módní specialistka Helena Konarovská.

Ženy rády trpí! Odnese to zdraví!

Dalším problémem je podle paní Konarovské nevhodně zvolená velikost kalhot a špatné spodní prádlo pod ně. „Ženy jsou svým způsobem masochistky! Vždycky držely zuby nehty. A nejinak je to s džínami. Vyberou si raději o číslo menší, jen aby vypadaly štíhle, a nemyslí při tom na své zdraví. Vždyť ony to vydrží!" komentuje nevhodný výběr módní specialistka. Zatímco muži, kteří když se v oblečení necítí pohodlně, klidně zvolí o číslo dvě větší, ženy raději budou trpět. Pokud si vyberou elastické džíny, je to relativně v pohodě. Pokud však jde o ty nepoddajné, je zle. Lymfatický systém je narušen stejně jako když pod ně zvolíme spodní prádlo s gumičkou pod zadečkem.

Pod džíny správné spodní prádlo!

„Ideální jsou pod džíny tanga, i když v zimě se tolik nedoporučují, protože může být na pozadí chladno," radí Helena Konarovská. A je úplně jedno, jste-li majitelkami velikosti XXL. Podle ní bychom měly obezřetněji vybírat velikost džínů, a když jsou už dopředu nepohodlné při nákupu, raději si vybrat o číslo větší. Zatímco ráno jsou ženy v objemu štíhlejší, přes den mají téměř všechny sklony k natékání. Kromě toho, že si můžeme zadělat na zdravotní problémy, předejdeme tak častému chození na toaletu v důsledku přiškrcení močového měchýře. „Pokud se bokovek vzdát nehodláte, pořiďte si alespoň kvalitní spodní prádlo s vyvýšeným krajkovým pasem, které se hojně prodává. (Krajka záměrně vykukuje z kalhot tak, jak to můžeme vidět i u mužů vs. slipy s nápisy značek.) Tím ušetříte alespoň částečně vaše ledviny a záda," dodává Konarovská. Jak si správně vybrat kalhotky se dozvíte zde.

Nejlepším řešením jsou ovšem džíny s vysokým pasem nebo speciální s vyvýšenou bederní částí a sníženou přední částí. Za takové si budete muset připlatit.

Ruku na srdce, všechny se chceme líbit, ale nemusíme kvůli tomu hazardovat se zdravím. Co ten výběr džín ještě jednou přehodnotit.

Reklama

Související témata:

Načítám