Hlavní obsah

Eliška se naučila znakovat, aby byla blíž neslyšícím kolegům

Foto: Eva Kořínková

Foto: Eva Kořínková

Eliška Kul’hová působí na HR oddělení v Amazonu a je tak v denním kontaktu s neslyšícími pracovníky. S tím, jak rostl jejich počet, si uvědomila potřebu prolomit komunikační bariéru. V únoru se proto rozhodla přihlásit se na kurzy znakového jazyka a během pár měsíců si osvojila jeho základy.

Článek

Eliška se v rámci své pozice hlavně stará o to, aby pomohla zaměstnancům vyřídit potřebné administrativní záležitosti a zodpověděla jejich případné dotazy. „Přišlo mi líto, že nedokážu neslyšícím a nedoslýchavým zaměstnancům kvůli jazykové bariéře plnohodnotně pomoci,“ říká jednatřicetiletá Eliška Kul’hová a doplňuje: „Máme sice k dispozici tlumočníka, ale cítila jsem potřebu umět jim s pracovními záležitostmi poradit osobně.“

Našli se i další zájemci z řad kolegů

Začala tak docházet na kurzy znakového jazyka u organizace Tichý svět, jejímž cílem je přispívat k začlenění neslyšících do běžné společnosti. „Lekce kvůli aktuální situaci probíhají online. Jedno školení má hodinu a půl a po celou dobu prakticky jen znakujeme,“ popisuje Eliška, která má za sebou již desítky hodin výuky. „Díky tomu jsem schopná si s neslyšícími a nedoslýchavými kolegy popovídat a domluvit se na základních pracovních věcech. Řešili jsme třeba navýšení mezd, svozovou dopravu nebo pracovní neschopnost,“ vysvětluje a dodává: „Nejsem v tom určitě bezchybná, ale důležité je, že si rozumíme.“

Nápad, se kterým Eliška přišla, ocenili nejen neslyšící a nedoslýchaví zaměstnanci, svou aktivitou inspirovala také kolegu z HR oddělení k zorganizování dobrovolného kurzu pro ostatní zaměstnance Amazonu, kteří jsou s neslyšícími spolupracovníky v kontaktu. „Já osobně jsem ve znakovém jazyku našla zálibu a v jeho studiu budu pokračovat i nadále. Možná, že se po našem vzoru připojí i další zahraniční distribuční centra, která také zaměstnávají neslyšící nebo nedoslýchavé kolegy,“ zamýšlí se Eliška.

Všiml si i zaměstnavatel, Elišku odměnil

Její zaměstnavatel, společnost Amazon, se rozhodl Elišku v jejích aktivitách podpořit a odměnit ji za její úsilí. V rámci projektu „Amazon Star“, který se zaměřuje na mimořádné činy zaměstnanců, obdržela odměnu v hodnotě 40 tisíc korun. Sama si vybrala nové domácí spotřebiče a navíc dostala možnost pokračovat v kurzech znakového jazyka, tentokrát však již přizpůsobených na míru. Dárky jí do distribučního centra, kde právě probíhá sváteční špička, přijela předat dvojice moderátorů z Evropy 2, Ondřej Urban a Petr Říbal.

Reklama

Načítám