Hlavní obsah

Eva bojuje! Už 5 dní bez cigarety!

Foto: Redakce ProŽeny.cz

Eva bývala vášnivá kuřačkaFoto: Redakce ProŽeny.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvních pět nejkrutějších dní bez jediné cigarety má za sebou naše čtenářka Eva Hiršová, která se rozhodla přestat kouřit s pomocí našeho portálu ProŽeny.cz. Jak zvládá život bez cigaret? A co je pro ni, silnou kuřačku, která si „dopřávala“ dvě krabičky denně, nejtěžší?

Článek

„Není to vůbec jednoduché. Fyzickou závislost mi pomáhají překonat prášky Champix, které na mě účinkují asi tak, jak mají. Není mi po nich špatně, ale ani dobře. Je mi, jako bych byla hodně překouřená, takže chuť na cigaretu nemám. Ale zhruba po osmi hodinách účinek odeznívá, a to mi začne cigareta hodně chybět. To se pak nemohu soustředit ani na práci,“ otevřeně přiznává 51letá účetní z Jindřichova Hradce, která má „pod palcem“ třicet firem, takže si asi dovedete představit, že při takovém zaměstnání není nouze o stres. Zřejmě i proto se paní Evě bojuje s psychickou závislostí na cigaretách daleko hůře než s tou fyzickou. „Na psychiku a naučené chování žádné léky nejsou. Ale já to zvládnu. Chci a musím!“ utvrzuje nás ve svém odhodlání.

A jak dopadla při kontrole v pražském Centru léčby závislosti na tabáku? Podívejte se na naše video!

Kila letí nahoru

Eva přiznává, že momentálně nejvíc bojuje s chutí zahánět touhu po cigaretě, jídlem. „Paní doktorka mě připravila na to, že u mě k nárůstu váhy dojde. Když jsem totiž poprvé přestala kouřit před osmi roky, přibrala jsem během dvou měsíců 12 kg. Prý je to abstinenční příznak. Snažím se tedy hlídat v jídle, ale jde mi to velmi těžko. Mám chuť na všechno!“ posteskla si.

Ale přece jen za všechno tohle trápení už těch nejtěžších prvních pět dní bez cigarety stálo. Považte samy: „Na kontrole mi změřili kapacitu plic i obsah kysličníku uhelnatého v plicích. Dost jsem se toho bála, protože minule mé výsledky dopadly katastrofálně, šlo mi tehdy doslova o život. A dnes? Kapacita mých plic je znovu na 100 procentech a kysličník dosáhl stupně 1. To jsou hodnoty nekuřáka! Tak mi, prosím, držte palce, ať to vydržím,“ rozloučila se s námi Eva.

Určitě budeme!

P. S.: Jakožto osoba, která na stránkách ProŽeny.cz s veřejným nekouřením začala, mohu paní Evu i vás ostatní, které jste se k nám v průběhu času přidaly (a jsem opravdu moc ráda za každého dalšího do nekuřácké party!), uklidnit, že nejhorší je první měsíc. Pak už je to čím dál tím větší pohoda. Ten druhý měsíc vám totiž začnou cigarety smrdět a ten třetí pomalu začnete zapomínat, že jste kdy kouřily.

Přeji vám krásné dny a čisté plíce!

Související témata:

Načítám