Hlavní obsah

Fantazie dětí může být divoká! Co vyprávějí o rodičích ve školce?

Foto: Profimedia

Děti mají bohatou fantazii, chce to ale citlivě rozlišovat, kdy může jít o záměrnou ležFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se vám, že se od dítěte dozvíte zajímavou historku ze školky a zůstává vám nad ní rozum stát? Možná dítě jen pustilo uzdu své fantazii. Napadlo vás ale někdy, co vypráví pro změnu ve školce o vás?

Článek

Přicházíte jako každý všední den s potomkem do školky a zarazí vás pátravé pohledy učitelek a maminek. Marně přemýšlíte, proč na vás celá školka zírá? Možná dítě spolužákům a učitelkám povyprávělo nějakou zajímavou historku ze života vaší rodiny. Co na tom, že se vůbec nestala!

Mám dvě mámy!

Učitelka čtyřleté Emičky si před časem zavolala maminku holčičky a ptala se jí, co že se to u nich děje. Emička totiž paní učitelce dopodrobna vyprávěla, jak se od nich odstěhoval tatínek, že se jí moc stýská, ale že teď je to lepší, protože u nich bydlí její druhá maminka. Na otázku, jak je to možné, odpověděla, že neví, ale prostě má maminky dvě. „Bydlíme v menším městě a paní učitelka je pěkná drbna. Takže hned zavětřila peprnou historku, kterou by mohla vyprávět všude kolem,“ říká Emiččina máma Lucie.

„Pravda byla ale mnohem méně zábavná, na čas u nás pobývala moje kamarádka a jednou z legrace, když Emu hlídala, řekla, že je vlastně její druhá máma. A Ema si to přebrala po svém,“ vysvětluje Lucie s tím, že je smířená, že drby po městě stejně dceřiným přičiněním půjdou.

Foto: Profimedia

Někdy raději nechtějte vědět, co vaše dítko dokáže všechno napovídat ve školce o vaší rodiněFoto: Profimedia

Táta pilot

Synova upovídanost a fantazie zavařila i Kateřině. Jednou se jí totiž chlapečkova učitelka zeptala, jestli by nemohla s manželem domluvit prohlídku letiště. Děti i učitelský sbor by zajímalo, jak to tam funguje, a rádi by nakoukli do zákulisí letiště, když už mají tu možnost.

„Koukala jsem na ni jako blázen. Manžel dělá provozního v restauraci a na letiště se dostane jednou za čas, kdy se nám podaří ušetřit na dovolenou u moře. Synovi ale jeho zaměstnání nepřipadalo dostatečně atraktivní, tak mu přiřadil jinou profesi,“ popisuje Kateřina s tím, že na paní učitelce bylo patrné zklamání. „Syn jí podle mě napevno slíbil, že táta prohlídku zařídí,“ doplňuje Kateřina.

Děti svými vymyšlenými nebo přibarvenými příběhy umí rodiče nejen pobavit, ale občas i pěkně vyděsit. Co si jsou schopny třeba vymyslet?

Babička je bezdomovec!

Trapas způsobila ve školce i Terezka. Vyslechla rozhovor dospělých a vzala si z něj jen to, co jí připadalo zajímavé. A hned se o to neváhala podělit s celou třídou. „Máma malovala a bydlela po tu dobu u nás. Přišla nám návštěva a povídali jsme si v obýváku. Terka si hrála u sebe v pokojíčku, ale evidentně byla ,jedním uchem u nás'. Musela zaslechnout větu, kterou babička pronesla směrem k návštěvě. Vyprávěla o malování a nepořádku v bytě a zakončila to zvoláním: ,Já jsem teď prostě bezdomovec',“ vzpomíná Alice.

A protože upovídaná je většina dětí, Terezčina kamarádka o svízelné situaci kamarádčiny babičky hned poinformovala doma. „Maminka dceřiny kamarádky, s kterou se docela ve školce i mimo ni bavím, se mě s účastí ptala, co že se to mojí mamce stalo a jak to budeme řešit,“ směje se Alice.

Foto: Profimedia

Děti by měly být rodiči vedeny k tomu, že existují i soukromé věci, o nichž se mimo domov nemluvíFoto: Profimedia

Zlato v domě

Jako rodinu, která neví co s penězi, si málem zapsali ve školce tu, v níž mají pětiletého Lukáše. O prázdninách mu děda na chalupě připravil dobrodružný program, v jehož rámci také hledali poklad.

„Vyrobil mu zlaté cihličky a Lukáš si je potom s nadšením přivezl do Prahy. Ve školce klukům vyprávěl, že s dědou našel zlatý poklad, že má ohromnou cenu, a že když ho prodají, budou mít strašně moc peněz,“ popisuje Milan, Lukášův táta. Měl štěstí, téma se druhé ráno velmi probíralo mezi dětmi v šatně, a tak Milan dostal šanci uvést vše před rodiči na pravou míru.

Co o vás vypráví potomek ve školce? Často všechno, jen ne pravdu!

Reklama

Načítám