Hlavní obsah

Zumbu dnes mohou tančit všichni. Nevěříte?

Foto: Petr Makovička

Zumbu milují i děti!Foto: Petr Makovička

Reklama

Milujete zumbu, nemyslíte na nic jiného než na zumbu, zkrátka žijete zumbou? A vaše malá dcerka je jako vy, takže už doma po vás opakuje taneční kreace? Skvělé! Dnes totiž nebudeme mluvit o zumbě pro dospělé, ale o super lekcích, které jsou určené přímo a jen pro děti. O Zumbatomic.

Článek

Zumba pro děti neboli Zumbatomic je jeden ze základních programů mezinárodní společnosti Zumba Fitness, LLC. Zumbatomic také nemůže vést jen tak ledajaký instruktor zumby.Musí mít speciální kvalifikaci a absolvovat školení, kde se naučí sestavovat lekce tak, aby děti bavily, ale zároveň byly pro ně zdravotně nezávadné a bezpečné. Lekce jsou také speciálně upravené pro jednotlivé věkové kategorie dětí – malé děti od 3–7 let navštěvují lekce zvané Lil Starz, kde se učí jen velmi jednoduché choreografie, a starší děti chodí do skupiny Big Starz, které mají již mírně náročnější koncept a vyžadují lepší pohybovou paměť.

Zajímá vás, jak vypadá lekce dětské zumby? Podívejte se na video!

Jak vypadá zumba pro děti?

Koncept lekcí je přibližně stejný, jak u malých dětí, tak i u těch starších. „Na začátku se přivítáme, povíme si, zda se dnes budeme učit novou choreografii nebo nás čeká nová písnička. Pak následuje zahřátí, které trvá jednu až dvě písničky a obsahuje jen velmi jednoduché kroky a pohyby. V hlavní části hodiny tancujeme na každou písničku jinou choreografii – to je stejné jako u zumby pro dospělé,“ vysvětluje Martina. Pro zpestření obsahuje každá hodina také několik pohybových her, při kterých si děti odpočinou a uvolní se. Oblíbený je například takzvaný „freezer“, kdy se v jednom okamžiku stopne hudba a děti se musí zastavit a stát jako sochy na místě, nebo se tanečně improvizuje v kruhu a podobně. „Kromě zpestření mají tyto hry za cíl odstranění studu u dětí a umožnit jim více se samostatně projevit.“

Dopřejte dětem trpělivost

Možná vás zajímá, zda se tak malé děti dokážou na hodinách vůbec „chytat“ a zvládnou alespoň některé taneční kroky. „Z mé zkušenosti skutečně chvíli trvá, než děti pochopí, co po nich chceme, a začnou opravdu tancovat. Některé děti se zapojí hned, u jiných je třeba tří čtyř hodin, aby začaly zvládat jednotlivé prvky a jiné třeba i dva měsíce stojí na místě, ale pak se chytí a vše zvládají skvěle,“ říká Martina. „V každém případě je u dětí třeba mnohem větší trpělivosti, a to i ze strany rodičů, ale když ji dětem dopřejete, bohatě se vám za to odvděčí. Nakonec pak budete možná doma zumbu tancovat společně,“ dodává na závěr.

Tip: Chcete si zumbu zatančit doma? Zkuste to podle našeho videa zde!

Jak se vám dětská zumba líbí? Chtěli byste ji se svými ratolestmi vyzkoušet či už jste ji vyzkoušeli? Dejte nám o tom vědět!

Reklama

Načítám