Hlavní obsah

Festivalové hity: Nej filmy pro vás

Foto: aceshowbiz.com

Ve filmu Kluci jsou zpět hraje Clive OwenFoto: aceshowbiz.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v poušti Gobi se rodí děti! Jak? Čím se liší porod a život kojence v různých oblastech? A chcete vidět nejsmutnější animovaný film o kouzelníkovi, o kterého nikdo nemá zájem? Jak zasáhne do života chlapa a malého syna smrt jejich ženy a matky? Jak vůbec poznat, který film je kvalitní? Čtěte dál a dozvíte se víc!

Článek

Filmovou kvalitu bezpečně ověří úspěch u diváků největších světových festivalů. A právě divácky nejúspěšnější filmy z těchto velkých festivalů vám přináší projekt MANIFESTO do vybraných kin v celém Česku v předpremiéře a festivalovém „balení“.

V čem je MANIFESTO unikátní?

Česká kina sázejí na jistotu a stále více se spoléhají jen na osvědčené komerční tituly – tyto filmy však mnohdy skutečnou filmovou kvalitu nepřinášejí. „Je paradoxní, že dobrých a úspěšných festivalových filmů je čím dál víc, většina z nich se bohužel nedostává do širší distribuce a vidí je jen festivaloví návštěvníci,“ tvrdí Jiří Králík, ředitel distribuční společnosti 35 mm Hollywood Classic Entertainment a autor projektu.

Festival není zdaleka určen jen filmových „fajnšmekrům“, ale je orientován na běžného diváka. Každý film zastupuje jiný žánr i formu, a tedy osloví jinou cílovou skupinu. Právě pestrost nabídky by měla přispět k širšímu diváckému zájmu. Jediným pojítkem devíti uváděných snímků je jejich kvalita.

Kde se filmy vybírají?

Jsme vlastně u zrodu tohoto projektu, který má ambice uskutečnit dvě akce do roka. V podzimní části hodlají organizátoři čerpat z festivalů v Cannes, Berlíně, Sundance a navázat na úspěšné uvedení v rámci MFF Karlovy Vary, v jarní části pak z festivalů v Benátkách, Torontu nebo z výsledků výročních cen filmových akademií (např. BAFTA, OSCAR) a navázat na FEBIOFEST. Na co se tedy můžeme těšit na podzim?

Foto: focusfeatures.com

Ve filmu Mimina uvidíte děti z různých koutů naší planetyFoto: focusfeatures.com

Naše tipy: Slzy, emoce i poznání

Smrt mladé ženy ve filmu Kluci jsou zpět naruby promění život spokojené rodiny. Jak se vyrovná sportovní novinář Joe a jeho malý syn s touto ztrátou? V hlavní roli dojemného příběhu hraje Clive Owen. Velmi emocionálním příběhem je také francouzský snímek Iluzionista, o kterém se říká, že je to nejsmutnější animovaný film. Zneuznaný starý kouzelník se však přece dočká... A Mimina, děti natočené od porodu do věku tří let ve stejnou dobu čtyřmi filmovými štáby v Kalifornii, Namibii, Tokiu a poušti Gobi, budou unikátním filmovým zážitkem pro každou ženu!

Přehled devíti festivalových filmů

Čtyři lvi (Four Lions), Anglie, 2008 režie: Christopher Morris Komedie, ve které hraje hlavní roli skupina potenciálních teroristů, nepostrádá typicky anglický černý humor.

Mimina (Babies), Francie, 2010 režie: Thomas Balmes Čtyři filmové štáby současně zaznamenávají první tři roky života dětí v různých částech světa.

The Runaways, USA, 2010 režie: Floria Sigismondi Životopisný film o zrodu legendární dívčí punkové kapely, o rozporech a problémech jejích členek.

Vrah ve mně (The Killer Inside Me), USA, 2010 režie: Michael Winterbottom Kriminálku, která se odehrává v texaském městečku v polovině 50. let, lze doporučit jen milovníkům velmi drsných filmů.

Foto: collider.com

V The Runaways uvidíte hvězdy ze ságy StmíváníFoto: collider.com

Iluzionista(The Illusionist), Francie, 2010 režie: Sylvian Chomet Snad nejsmutnější animovaný film o postarším kouzelníkovi, jehož kouzla už nikoho nezajímají.

Unaveni sluncem 2Exodus, Rusko, 2010 režie: Nikita Michalkov Nejdražší ruský film světoznámého režiséra navazuje na slavný první díl a odehrává se za druhé světové války.

Goemon, Japonsko, 2009 režie: Kazuaki Kiriya Film je japonskou odpovědí na Pána prstenů, inspiruje se legendou o Goemonovi, který se vydává na cestu pomsty.

Kluci jsou zpět (The Boys Are Back), Austrálie – Velká Británie, 2009 režie: Scott Hicks Příběh harmonické rodiny, ve kterém se musí otec a malý syn vyrovnat se smrtí své ženy a matky

Muzika, SR a Německo, 2007 režie: Juraj Nvota V normalizační tragikomedii slovensko-německé koprodukce si zahráli i čeští herci Jan Budař a Martin Trnavský.

Termíny MANIFESTA v jednotlivých regionech

  • 1. týden: Praha a Středočeský kraj (2. – 8. 9.)
  • 2. týden: Ústecký a Liberecký kraj (9. – 15. 9.)
  • 3. týden: Královéhradecký a Pardubický kraj (16. – 22. 9.)
  • 4. týden: Olomoucký a Moravskoslezský kraj (23. – 29. 9.)
  • 5. týden: Zlínský a Jihomoravský kraj (30. 9. – 6. 10.)
  • 6. týden: Kraj Vysočina a Jihočeský kraj (7. – 13. 10.)
  • 7. týden: Plzeňský a Karlovarský kraj (14. – 20. 10.)

V každém z těchto regionů proběhne přehlídka v sedmi až osmi nejvýznamnějších městech. A to je velká přednost tohoto minifestivalu, který se tak dostává milovníkům kvalitních filmů skutečně nadosah.

Reklama

Související témata:

Načítám