Hlavní obsah

Film o ženách, jaké (ne)jsou

Foto: bontonfilm.cz

Zobrazuje film skutečné ženy?Foto: bontonfilm.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový příběh Ženy, který vychází nově na DVD, nám nabídne pohled do života pěti newyorských kamarádek. Jednu podvádí manžel, druhá touží po žhavém sexu, třetí se vzdala osobního života ve prospěch kariéry, další rodí jedno dítě za druhým a poslední je lesbička. Najdete se v nich?

Článek

Americká režisérka, převážně dokumentaristka, Diane English natočila svůj první filmový celovečerní debut, když jí bylo téměř 60 let! Inspirací jí byl sedmdesát let starý film George Cukora a také stejnojmenná divadelní hra. A v čem jsou všechny zmíněné filmy a inscenace zvláštní? Nevystupuje v nich žádný muž!

Úvodní záběry snímku by měly každou z hlavních představ dokonale charakterizovat. Jak? No přece podle bot! Jedna nosí vysoké podpatky, jiná nejraději lodičky... Není to však tak, že by neustále chodily po nákupech. Přestože jsou všechny finančně daleko za vodou, mají stejné problémy jako všechny ostatní ženy.

Foto: bontonfilm.cz

Snímek se snaží zobrazit ženský údělFoto: bontonfilm.cz

Tak například módní návrhářka Mary (Meg Ryan). Nic jí nechybělo. Je krásná, má milujícího manžela, úžasnou dcerku a sama je nevyčerpatelnou studnicí designových nápadů. Ale pak přišla rána. Její manžel si našel milenku - obyčejnou prodavačku parfémů! Dokáže se přes to přenést, nebo požádá okamžitě o rozvod? Jaký vliv to bude mít na jejich malou dceru? Dokáže se postavit na vlastní nohy i přesto, že ji vyhodí z práce? Je jasné, že teď bude potřebovat pomoc všech svých kamarádek!

Co žena, to na film jiný názor. Někomu přijde nereálný, přehnaný, až hloupý. Výkon Meg Ryan nepřesvědčivý a splývající se všemi ostatními jejími rolemi. Jiným se zase film líbí, užívají vtipné narážky na „životné uděl ženy" a jejich postavení k mužům a tvrdí, že přehrávání a nereálné situace k takovému filmu prostě patří. A ke které skupině se přidáte vy?

Ženy - DVD Režie a scénář: Diane English Hrají: Meg Ryan, Annette Bening, Debra Messing a další Délka: 110 minut, v českém i anglickém znění Doporučená cena: 399 Kč

Související témata:

Načítám