Hlavní obsah

Brad Pitt na válečné stezce

Foto: empiremovies.com

Zvláštní jednotka má svérázné metodyFoto: empiremovies.com

Reklama

Na klasické dílo populárního režiséra Quentina Tarantina jsme si museli počkat pět let. A věřte, že čekání stálo za to! Ačkoliv je jeho nejnovější film zasazen do doby druhé světové války, jedná se o tarantinovku se vším všudy.

Článek

Sexy voják à la Brad Pitt

Děj filmu nás zavede do okupované Francie za druhé světové války. Ale už začátek filmu nám podle neobvyklých záběrů dá najevo, že se nejedná o pouze historický film, ale že se skutečně díváme na Tarantina. Bylo, nebylo, na francouzském území krátce před vyloděním spojeneckých vojsk operovala americká úderná skupinka pod vedením poručíka Alda Raina (ano, ano, toho hraje superstar Brad Pitt). Ta se vyznačovala mimořádnou lstivostí a tím, že nacisty nešetřili a své oběti skalpovali a těm, které se rozhodli ušetřit, vyřezávali hákový kříž na čelo.

Jak je u Tarantina zvykem, opět na začátku začneme sledovat i další zatím nezávislý osud, tentokrát židovské dívky Šošany, která jako jediná přežila krutý masakr své rodiny. Šošana se odebere do Paříže, přijme novou identitu a stane se z ní majitelka kina, kde se Němci rozhodnou uspořádat slavnostní premiéru nového filmu Pýcha národa. A právě kvůli této události se začnou osudy Šošany a amerických hochů splétat. Na premiéru se totiž chystají význační němečtí pohlaváři včetně Hitlera, takže jde o skvělou příležitost pro jejich hromadné zlikvidování a předčasné ukončení druhé světové války… Ale vše se nečekaně zvrtne a plán nevyjde tak, jak si jeho osnovatelé představovali…

Foto: Bontonfilm

Děj se odehrává za druhé světové válkyFoto: Bontonfilm

Gangsterka i pocta kinematografii

Předem vás musíme upozornit, že film je naprostá fikce a postavy jsou smyšlené. A to se ani Tarantino nesnaží nijak popírat. Je opravdu zajímavé, že si najde vztah i k tématu z tohoto období a přitom mu vtiskne svůj nezaměnitelný rukopis, aniž by působil příběh jakkoliv podivně. I v tomto filmu tak tečou potoky krve, střílí se a záběry na umírající a po střelbě padající lidi jsou zpomalené, jak je to obvyklé ve správné gangsterce. I v tomto filmu se Tarantino vyznává z lásky ke kinematografii, tentokrát k té meziválečné. A i v tomto filmu si užijete vtipné dialogy.

Navíc Tarantino neignoroval jazykovou a kulturní odlišnost, takže ve snímku hrají Němce Němci, Američany Američané apod. Kromě hlavní hvězdy Brada Pitta se tak setkáte s celou řadou stars evropského filmu. Mně udělalo třeba velkou radost obsazení Tila Schweigera v roli židovského zabijáka Huga Stiglitze, kterého si pamatuju ještě z půvabného německého filmu Klepání na nebeskou bránu. A rozhodně nesmíme opomenout výtečného Christopha Waltze v roli geniálně slizkého náckovského důstojníka Landy.

I přes stopáž se nenudíte

Mně osobně Hanebný pancharti přesvědčili, pobavili a ukázali na to, jak je Tarantino geniální. Film trval dvě a půl hodiny, ale nenudila jsem se ani chvilku! A ačkoliv jinak klasické filmové hezouny prostě nemusím, tak Brad Pitt opět  ukázal, že kromě pohledné tváře se může pochlubit i hereckým umem, a ačkoliv tentokrát nesvádí na plátně ani jednu ženu, minimálně za jeho italskou kreaci jsem ho ve filmu prostě musela milovat!

Reklama

Související témata:

Načítám