Hlavní obsah

Léto podle návrhářky Liběny Rochové

Foto: Jiří Herman

Letní šaty L. Rochové na plavkových korzetechFoto: Jiří Herman

Reklama

Móda LR je nadčasová a nepodléhá módním trendům. Ani nemůže, neboť Rochová trendy sama vytváří. V každém kousku jejího modelu můžete najít umělecké dílo. A tak se nechte okouzlit jejími nádhernými minišaty, velkou večerní nebo plavkami. Léto už přece klepe na dveře!

Článek

Jaká móda se bude nosit podle LR v létě 2010?

Inspiraci lze najít v mé kolekci, kterou jsem představila poprvé na podzim 2009 (na Miss ČR – pozn. red.). Kolekce v sobě měla mimo jiné i letní řadu. Byla šitá pro účastnice Miss ČR, ale jde o krátké šaty pro kterékoliv mladé dívky. Je tvořená na sochařském principu, větší objemy na krátkých šatech. Jsou to vlastně letní avantgardní šaty.

Dále se mohou ženy či dívky inspirovat na přehlídce, kterou chystám v červnu. Kolekce je kompletní, včetně plavek. Část z ní představím v Muzeu Kampa.

Ale já si myslím, že každá žena je solitér a osobnost a má se oblékat podle toho, co jí sedne a sluší. Líbí se mi móda nadčasová, kterou člověk může nosit i několik let, ale musí být při tom použit kvalitní materiál. Já doporučuji ke zpracování hedvábí, polyester nebo šantung.

Popíšete nám jednotlivé části vaší kolekce?

První řada je uvítací, jde o 12 modelů krátkých, barevných, šifonových šatů, které jsem upevnila na plavkové korzety. Barevně v ní převládá žlutá, modrá, tyrkysová, zelenkavá ...

Druhá řada je z nádherných stříbrných a zlatých materiálů. Jde o sošné materiály a do prostoru, které jsem doplnila skleněnými šperky, které děláme se sklářskou firmou AJETO .

Třetí řada jsou plavky s kamínky Swarowski. Jsou to tedy plavky velmi nákladné. Rovněž střihově jsou noblesní. Vybrala jsem tělovou barvu, modelka v dálce vypadá jako nahá a jsou vidět pouze svítící kamínky do prostoru... boty na úžasném podpatku, také v tělové barvě...

Čtvrtá řada je velká večerní. Použila jsem na ni hedvábný dabl satén. Jde o velmi luxusní materiál. Korzetové šaty jsou v kombinaci tylu s hedvábím, aby vynikla ženská linie. Kolekce je doplněná šperky, je protkána tzv. vodivými vlákny s led lampou-žárovkou. To si myslím, že zaujalo a ještě zaujme!

Prvky zde použité lze aplikovat na letošní léto. Starší zákaznice by v nich měly hledat pouze inspiraci.

Foto: Jiří Turek

Liběna Rochová má ráda nadčasové věciFoto: Jiří Turek

Jak je možné, že taková špičková návrhářka jako vy nemá vlastní butik?

Já se spíše soustředím svou prací na malé a velké večerní šaty a na svatební šaty. U mě to chodí tak, že když přijde ta a nebo jiná paní, tak každá odejde s úplně něčím jiným. Po všech zkušenostech, které jsem získala, jsem se rozhodla oblékat ženu jako jedinečnou osobnost. Vzdala jsem se sériových výrob, proto nemám butik, ale tvořím pro konkrétní osobu, která ke mně přijde a chce ode mě konkrétní kus.

Jaké ženy oblékáte?

Mám letité zákaznice, které ke mně chodí pravidelně. Jsem také zastáncem názoru, že když má doma žena nějaký jedinečný kus, za který vyhodila spoustu peněz, z kvalitního materiálu a je už mimo módu (střihově passé), tak může přijít a já ho přetvořím. Zastávám ten názor, proč ho nezrecyklovat. Nemám ráda, jak se trh zavaluje nekonečným množstvím hader. Celá města jsou zaplavená supermarkety plných hader. Lidé to nosí jednu sezonu, půl sezony a vyhodí. Tuto marnivost nemám ráda.

Domnívám se, že člověk má mít nadčasové kousky, které vydrží déle. Pak si člověk víc váží toho oděvu. A nejen oděvu, ale všeho, i vztahů. Vše souvisí se vším. Je to propojené a jde o úctu, kterou člověk má mít.

Přibíráte nové zákaznice?

Určitě. Na základě nějakého doporučení a nebo že mně sama zavolá se setkáme. Na schůzce zjistím představu o tom, co by chtěla, udělám návrh a střih přenesu na plátno, až po vyzkoušení, přenáším na drahou látku... vždycky takto postupuji.

Kde se inspirujete?

Inspiraci čerpám z vlastních pocitů, dívám se kolem sebe, setkávám se s lidmi, to mě obohacuje, také ji nalézám v cestování, hudbě... nejvíce mě toho ale napadá v letadle... baví mě létat!

Chystáte v nejbližší době něco nového?

Jak jsem již říkala, připravuji přehlídku modelů LR na 8. června 2010 v Muzeu Kampa – v Sovových Mlýnech. Začátek je plánovaný na 21.00, protože součástí přehlídky budou také moje svítící modely a ty vyžadují opravdovou tmu. Jinak jsem připravila oděvní kolekci ''Paměť'' a objekt ''Létání'' pro EXPO v Šanghaji, a i nadále mě čeká shánění peněz na provoz Studia LR, ve kterém podporuji kreativitu mladých designérů. Také připravuji přehlídku v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Načítám