Hlavní obsah

Hlouposti, které mohou zabít lásku!

Foto: Thinkstock

I tohle může narušit vaši láskuFoto: Thinkstock

Reklama

Jsou to bezvýznamné drobnosti, přesto nás neskutečně štvou! Neschopnost smést po sobě drobky, pohozené ponožky, nezavřená zubní pasta nebo třeba staré známé záchodové prkénko. Ale tyhle maličkosti dokážou zničit manželství! Jak je to možné? Proč nás tyhle nesmysly tak moc vytáčejí? A jak jim nedovolit, aby nás připravily o fungující vztah? Zeptali jsme se psychologa!

Článek

Jsou stále s námi, nedají nám ani vteřinu pokoj a pomalu, nenápadně, zato se stoprocentní jistotou ničí nás i partnerské soužití. Jakmile se těch drobností a bezvýznamných zlozvyků sejde hodně, problém je na světě.

Hlouposti, co ničí pohodu

Samozřejmě všichni víme, jaké vlastnosti jsou pro fungující manželství či partnerství důležité. Zodpovědnost, věrnost, důvěra v toho druhého, silné přátelství a láska, stejné životní cíle. Je jasné, že vlasy v umyvadle zas tak podstatné nejsou. Když je ale likvidujete každý den už řádku let, je to učiněné peklo.

„Takové prkotiny skutečně mohou vztah zcela zničit, protože ruinují partnerskou pohodu. Jsou nebezpečné právě v tom, že se vplíží do vašeho vztahu velmi pomalu a vy jim nedáváte prioritu,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Podle jeho zkušeností partnery nejčastěji vytáčejí následující „prkotiny“.

  • Nepořádek – poházené oblečení, neustále plný odpadkový koš, neschopnost vyskládat myčku a podobně
  • Iritující chování v oblasti, která není pro vztah důležitá – mlaskání u jídla, mluvení u televize, neustálé přepínání kanálů...
  • Nedůležité zlozvyky – pokašlávání, mnutí si nosu, pohazování vlasy…
  • Koupelnové spory – zvednuté či nezvednuté prkénko, nezavřená zubní pasta, vlasy či vousy v umyvadle a podobně

Jenže právě proto, že vám mozek říká, že jde o prkotiny, je vám většinou hloupé to řešit. A tak se snažíte to přecházet, nevšímat si toho a namlouvat sami sobě, že o nic nejde. „Tím, že ale tyto drobnosti neřešíte, zůstávají s vámi a hromadí se. Klima ve vztahu houstne a houstne, až jednoho dne bouchne,“ říká Aleš Kalina.

Vydržíme to roky

Dalším problémem je, že neřešit tyto drobné nešvary je možnévážně dlouho. Klidně celé roky. A většinou to ve vás exploduje ve chvíli, kdy ve vztahu nastane nějaká výraznější změna. „Když se třeba narodí děti, když se stěhujete nebo začnete bydlet v blízkosti prarodičů a podobně,“ vyjmenovává Aleš Kalina.

I když už se ale rozhodnete na nastalou situaci nějak reagovat, vesměs to děláte špatně. Buď se hádáte, nebo to opět v sobě začnete dusit. Obojí je cestou do pekla! „Hádky sice mohou atmosféru krátkodobě vyčistit, ale pokud nedojde k dohodě, která je následně oboustranně dodržována, je to k ničemu,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Jako vždy je vše věcí komunikace a schopnosti se dohodnout. Bohužel velká část párů má nízkou vztahovou úroveň, tudíž přesně tyhle dvě věci nezvládají. „Neumí neshody řešit efektivně. Buď ty prkotiny nechávají být, nebo se jednou za čas poštěkají, ale opět bez výsledku. Nakonec zjistí, že se ve vztahu necítí dobře a přemýšlejí o rozchodu,“ říká Aleš Kalina.

Smutné je, že krach je pak odůvodňován tím, že už si ti dva nerozumějí a podobně. Nikoho nenapadne, že za vymizení lásky může třeba letité nechávání prázdných obalů od jídla v lednici. Vždyť je to taková blbost...

Foto: Thinkstock

Uchovejte si nadhledFoto: Thinkstock

Řešení existuje

Přitom podle odborníků je způsob, jak se toho vyvarovat, tak jednoduchý... Stačí dodržovat jedno jediné pravidlo: nic „nezakopávat pod postel“. Kdykoli vás na tom druhém něco štve, řekněte si to. Hned! A zkuste najít řešení! Štve vás, že manžel nikdy nevysype odpadkový koš? Tak to s ním proberte a domluvte se, že v určité dny je to jen a jen jeho starost, zbylé dny pak vaše.

Ideální podle Aleše Kaliny je, když si pár vytvoří takzvanou domácí ústavu, která pravidla v rodině jednoznačně stanoví. Jak si ji vytvořit a jak vám může pomoci pravidlo 3x a dost, si přečtěte v článku Manželská krize! Jak ji překonat?.

Rozhodně ale mějte vždy na paměti, že důležitá je nejen oboustranná láska, ale také oboustranná komunikace. Dalo by se vlastně říci: „Milujte se a mluvte spolu!"

A jaké drobnosti rozčilují vás? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám