Hlavní obsah

Horoskopy: Vyplatí se věřit hvězdám? Nebo vás to v životě spíš brzdí?

Foto: Thinkstock

Osud, horoskopy, numerologie... čemu věříte vy? A je to dobře?Foto: Thinkstock

Reklama

Láska, peníze, zdraví. To vše se řeší v horoskopech. Zdá se, že hvězdy mají jasno ve všem. Vážně ale záleží na tom, kdy jste se narodili? Nebo je jen snazší něčemu věřit?

Článek

Já osobně to mám s vírou (jakoukoli) dost složité. Nevěřím horoskopům, nevěřím v Boha, vyšší moc ani osud. Věřím svým blízkým, to je asi tak jediné. Ale někdy nejsou ty horoskopy vůbec špatné (obzvlášť, když mi slibují, že dnes je fakt můj šťastný den).

Proč ne

I když jim nevěřím, čtu je. Pro zábavu a vlastně tak trochu pro jistotu. Protože co kdyby, člověk přece nikdy neví. A přistupuji k nim po svém, dost vypočítavě, to přiznávám.

Když se dočtu, že dnes mí blízcí opravdu ocení, že mě mají, dají mi najevo své city a to, jak si mě váží a mají mě rádi, s napětím očekávám, kdy to přijde. Kdy mi syn řekne, že jsem jeho poklad, kdy vstoupí do dveří manžel s pugétem v ruce (jen tak, protože podle horoskopu mi má vyznat své city), kdy prožiju ten svůj slibovaný okamžíček slávy.

Foto: Thinkstock

Jak často pročítáte horoskopy? Nás v redakci rozhodně inspirují!Foto: Thinkstock

Samozřejmě se nic z toho nestane. Syn stejně jako vždycky brblá, když ho trápím s úkoly do školy, manžel vrazí do dveří bez kytky, zato s hladem a láskyplně se dívá na lednici, nikoli na mě. Dám mu najíst, ale vedle talíře mu položím horoskop, aby si přečetl, o co mě právě ochudil. Většinou se mi směje a řekne něco ve smyslu „kašli na hvězdy, ty moje hvězdo“. Tím mi vyzná své city a horoskop vlastně nelhal.

Když se ale v horoskopu dočtu, že dnes mě nečeká nic dobrého, naopak bych se měla raději zahrabat sto metrů pod zem, protože mi hrozí riziko úrazu a finanční ztráta k tomu, kašlu na hvězdy. Jdu ven i s tím rizikem, že mi při uhýbání před padajícím lešením vypadne z kapsy peněženka. A zatím tedy dobré, žádná tragédie mě nepotkala, i když mi ji nebe slibovalo už mnohokrát.

Žijte podle sebe

A o tom to podle mě je. Horoskop vás má pobavit, přinutit trochu se zamyslet (třeba, když vám radí, abyste nedělali vážná rozhodnutí, znamená to, že je třeba o den odložíte, lépe si je promyslíte a neuděláte chybu), pečovat o svůj život (říct svým blízkým, že je máte rádi, klidně jen proto, že dnes jsou hvězdy nakloněny rodinnému životu a souznění, nebo si dát místo svíčkové k obědu salát, protože vás horoskop varoval před žaludečními obtížemi).

Tím nežijete dle diktátu hvězd, ale jen s jejich malou pomocí. A to mi nevadí. Cokoli, co vám připomene, co je důležité, je dobré.

Foto: Thinkstock

Vyšlo vám u vašeho znamení, že vám partner dnes vyzná lásku? To je přece hezké slyšet...Foto: Thinkstock

Že je to iracionální? Blbost, které věří jen bláhoví? Možná, co já vím. Ale když díky tomu žijí lépe a příjemněji, tak proč ne!

Vadí mi extremismus. Jakýkoli – názorový, politický, vztahový i náboženský. Extremismus z vás totiž dělá otroka vaší víry.

Být v područí horoskopů je stejná pitomost, jako když se necháte ovládat čímkoli jiným. Ochuzujete se tím o život. Když kvůli špatné předpovědi zalezete doma pod peřinu, dovolili jste, aby vám byl ukraden jeden den života. A to je podle mě snad lepší jít a riskovat, že skončíte pod koly auta. Z toho se totiž s pomocí štěstí a šikovných doktorů můžete dostat.

Z haldy horoskopů, kterým dovolíte, aby řídily váš život, se nevyhrabete nikdy. Vždycky se přece může něco pokazit. Věřte, čemu chcete, ale nejvíc důvěřujte sobě a těm, které máte rádi!

Jak to máte s horoskopy? Věříte jim?

Reklama

Načítám