Hlavní obsah

Hovězí se žampiony a bramborovou kaší

Foto: Roberto Vano, Petr Schober

Zapečené maso se žampionyFoto: Roberto Vano, Petr Schober

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Jack Nicholson nepohrdnul tímto lahodným zapečeným masem. Vyzkoušejte i vy, co polechtalo mlsný jazýček hollywoodského svůdníka!

Článek

Informace o receptu

  • mírně náročné
  •  75 minut
  • 4 osoby
  • dostupné

Použité ingredience

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule (oloupaná a drobně nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (oloupané a prolisované)
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 250 g čerstvých žampionů (očištěných a nakrájených na plátky)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené na drobné kostičky)
  • 2 řapíkaté celery (očištěné a nakrájené na menší kousky)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • Bramborová kaše:
  • 600 g brambor (oloupaných a rozpůlených)
  • 2 lžíce másla
  • 3-4 lžíce horkého mléka (dle potřeby)
  • 100 g polotvrdého sýru (jemně nastrouhaného)
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • špetka muškátového oříšku

Návod k přípravě

V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem (3 minuty), přidáme mleté maso, osmahneme dohněda (5 minut), přidáme žampiony, osolíme, opepříme, přidáme mrkev, celer a povaříme, až se vypaří tekutina (3-5 minut). Zaprášíme moukou, osmahneme (3 minuty), zalijeme hovězím vývarem, vmícháme rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, majoránku, tymián a dochutíme solí a pepřem. Dusíme asi 10-15 minut, až je zelenina měkká. Připravíme si kaši: v osolené vodě uvaříme brambory, scedíme je a promačkáme dohromady s máslem, horkým mlékem, přidáme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a nakonec vmícháme sýr. Je-li kaše velmi hustá, přidáme horké mléko. Do máslem vymazané zapékací formy dáme směs mletého masa a na povrch směsi rozvrstvíme bramborovou kaši. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C 15-20 minut, až je bramborová kaše na povrchu zlatohnědé barvy.

Reklama

Související témata:

Načítám