Hlavní obsah

Hry pro unavené rodiče

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zkoumání předmětů rozvíjí šikovnost dítěte.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vyzkoušejte šest zaručených her, které zvládnou i hodně unavení rodiče.

Článek

Časopis Uzlíček

Možná právě marně vzpomínáte na to, kdy jste se naposledy pořádně vyspala. Kolem vás bez přestání krouží malý neposeda a vy se s vypětím zbytku svých sil snažíte o hru, protože víte, že společnou hrou velmi pozitivně působíte na vývoj miminka, a navíc tím prohlubujete i váš vzájemný vztah. Nemusíte ale přitom padat tak říkajíc na ústa. Jak si s dětmi hrát do sytosti, i když sil už příliš nezbývá? Přinášíme několik ověřených tipů maminek.

1. Pokud už vaše děťátko zvládá držení větších předmětů v ruce, zkuste to s mobilem. Pozorovaní obrázků a pohybů na telefonu napomáhá rozvoji jeho vizuálních schopností. Při této činnosti buďte ale obezřetní. Děti si totiž váš mobil mohou natolik zamilovat, že pak v nestřeženém okamžiku zvládnou několikrát dokola obvolat celý váš telefonní seznam. Pokud tedy nechcete, aby vaše účty za telefon vystoupaly do horentních výšin, musíte tuto hru alespoň po očku sledovat a mít telefon vždy na místě, na které se dítě bez vašeho vědomí a souhlasu nedostane.

2. Když už je dítě větší a může lézt, udělejte mu velkou horu z hromady polštářů. Její zdolávání pomáhá rozvíjet tělesnou sílu a koordinaci pohybů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Počítačem dítě nezabavíte! Nebo ano?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Hračky, které mačkáním různých knoflíků vydávají rozličné zvuky, vás možná brzy přivedou k šílenství. Vězte ale, že napomáhají rozvoji koordinace mezi rukou a zrakem.

4. Naučte dítě hře, při které bude napodobovat vaše pohyby nebo gesta. Miluje váš obličej, takže vzhůru do této skvělé hry!

5. Když už samo sedí, je dobré, aby mělo kolem sebe předměty, které může různě mačkat a které mají rozmanité povrchy. Rozvíjí to jeho šikovnost, obratnost a také sílu.

6. Lehké lechtání a šimrání vykouzlí krásný usměv na dětské tvářičce a navíc rozvíjí váš vzájemný vztah.

Časopis Uzlíček listopad 2006

Reklama

Související témata:

Načítám