Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Než pořídíte do bytu další vonnou svíčku nebo účinný osvěžovač, zkuste na to jít jinak. Než nepříjemný odér v interiéru překrývat, je lepší zkusit jeho vzniku předcházet. I odolný pach dokážete zdolat novými návyky při úklidu i každodenních domácích činnostech, pomoci může i koupě šikovných pomocníků do domácnosti.
1. Zatuchlina a vlhkost
Jedním z nejčastějších zdrojů nepříjemného zápachu je zatuchlý vzduch vznikající vlhkostí a nedostatečným větráním. Aby byl byt svěží, je nutné zajistit pravidelnou cirkulaci vzduchu. Vyvětrat ráno, po návratu z práce, a večer před spaním je nutné minimum. Pokud se doma zdržujete i během dne, otevřete okna několikrát denně, ideálně do průvanu, aby se vzduch dokonale vyměnil.
Dalším krokem by měla být kontrola skříní, koberců a textilií, které mohou vlhkost pohlcovat a udržovat zápach. Dbejte na jejich pravidelnou očistu, špatně větrané místnosti a zákoutí pomohou osvěžit ventilátor či odvlhčovač, můžete využít i přírodní absorbenty vlhkosti a pachů, jako jedlou sodu nebo sáček s aktivním uhlím.
2. Textilie a koberce
Koberce, závěsy, čalounění a ložní prádlo často nasávají okolní pachy, proto je třeba jim věnovat pozornost. Co lze, perte pravidelně v pračce. Textilie sušte venku vystavené slunečnímu světlu, které přirozeně odstraňuje pachy a zabíjí bakterie. Dbejte nejen na pravidelné vysávání koberců a čalounění, ale i jejich čištění speciálními prostředky určenými k odstranění odolných nečistot a zápachu. Využít můžete i přírodních neutralizátorů, jako je jedlá soda nebo ocet.
3. Kuchyňské pachy
Pachy vznikající při vaření, smažení či pečení dokážou proniknout do celého bytu a dlouho přetrvávat. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak je minimalizovat, je zakrýt nádoby poklicí a používat digestoř, a v případě její nepřítomnosti mít otevřená okna během vaření, aby se pachy nepřenášely. Uvolňovat zápachy mohou i zbytky jídla, co nejdříve očistěte kuchyňské povrchy a nádobí po vaření, včetně znečištěných sporáků. U mastných a aromatických jídel nebo zahnívajících zbytků je lepší je nehromadit v odpadkovém koši, ale rovnou vynést do popelnice.

Zapáchající zbytky v odpadkovém koši ihned vynesteFoto: aslysun, Shutterstock.com
4. Odpadky a odpady
Je důležité pravidelně vynášet odpad, ten organický z kuchyně ideálně denně. I když používáte mikrotenové sáčky, čistit byste měli i samotný koš, nejlépe s použitím dezinfekčního prostředku nebo jedlé sody, která neutralizuje pachy.
Častým zdrojem zápachu bývá také zanedbané odpadní potrubí v kuchyni či koupelně, odkud se šíří zápach do celého bytu. V případě potíží vsaďte na častější čištění odpadních sifonů, případně používejte tablety nebo roztoky, které odstraňují usazeniny.
5. Odér domácích mazlíčků
Domácí zvířata přinášejí radost, ale i vlastní pachy, které je třeba pravidelně řešit. Prvním krokem je čištění záchodů, pelíšků, dek a hraček, které jsou často přenašečem zápachu. V domácnosti se zvířecím parťákem je důležité častější vysávání, vytírání namokro a praní textilií, aby se pachy nerozšiřovaly po bytě. Samozřejmostí by mělo být udržování samotných zvířat v čistotě, pravidelné koupání a péče o srst výrazně snižují množství nepříjemných pachů.
Domácnost bez zápachu vyžaduje pravidelnou péči, pozornost a kombinaci prevence s účinnými metodami odstraňování pachů. Díky několika snadným návykům není problém vytvořit z domova příjemné prostředí, kde bude radost pobývat a dýchat čistý vzduch.