Hlavní obsah

Hubnoucí komando: Štíhlý pas? Ano!

Foto: Petr Makovička

Lekci pilates s Petrou si užijete!Foto: Petr Makovička

Reklama

Hledáte cvičení, které opravdu zabírá na bříško, posílíte si při něm záda a krásně vytvarujete postavu, aniž byste se při tom příliš vyčerpali? Zkuste naši lekci pilates, kterou si dnes pro vás připravila „tanečnice“ Petra z Hubnoucího komanda. S těmihle cviky do léta ještě stihnete nějaké to kilo zhubnout.

Článek

Po velmi úspěšné lekci funkčního tréninku s činkami, který jste si s námi mohli zacvičit minule, tu máme dvacetiminutovku s oblíbeným cvičením pilates, po kterém se tak často ptáte. Zkuste cviky, které si připravila Petra, trenérka z World Classu. Lekci najdete zde:

Promyšlené cvičení do detailů...

Pilates je cvičení, které si oblíbily zejména ženy. Necvičí se v klasickém tanečním tempu, jde o cílené budování jednotlivých svalových skupin. Zapomeňte na nekonečná opakování cviků do „úmoru kostí“. Na čem záleží, je to, jak trenér sestaví jednotlivou lekci, v čemž má Petra bohaté zkušenosti. Trenéři se snaží stejně jako ona cvičení zkombinovat tak, aby se co nejvíce odbouraly špatné návyky a posílili jste si celé tělo přirozenou, a pokud možno, příjemnou cestou. Cvičení zároveň zvládne jak začátečník, tak pokročilý. Pokud vám cokoli nepůjde, klidně si cvik zopakujte v pomalém tempu, a pak se zase přidejte k nám.

Co budete k dnešní lekci potřebovat

Připravte si nějakou podložku a lahev s vodou. Jako cvičební pomůcku zvolila Petra i smotaný ručník, se kterým vás naučí cvičit. Všechny pilates pohyby vycházejí z břišních svalů a svalů spodních zad, které jste si měli již možnost s námi dostatečně posílit, obzvláště v lekci s Robinem zde, takže by vám až takový problém dělat neměly.

Foto: Petr Makovička

Cviky také časem zvládnete s precizností!Foto: Petr Makovička

Než se ovšem naučíte cviky dělat precizně jako Petra, bude to chvíli trvat. My ze štábu jsme jen s obdivem hleděli, jak to zvládla i bez sebemenšího zadýchání. Než ovšem cvik udělat špatně, raději ho nedělejte vůbec. Snažte se všechno si pomalu nejdříve projít, a pak si s námi dejte lekci v tempu.

„Optimální je cvičit 2 až 3 krát týdně,“ doporučuje trenérka. Nejdůležitější při cvičení je soustředit se na svalstvo, které zapojujete, a také na dýchání. Dejte přednost kvalitě před kvantitou a snažte se vést pohyb plynule, ne trhaně. Proto Petru bedlivě poslouchejte a pozorujte, jak jednotlivé cviky předvádí. Pak se teprve zapojte aktivně.

Traduje se, že po deseti cvičeních se budete cítit jinak než třeba po dvaceti. Už po několika lekcích na vás ovšem bude znát, že cvičíte. Pilates je také doporučováno lékaři jako pokračování rehabilitace.

Foto: Petr Makovička

Nejdříve se důkladně podívejte na Petru, jak cvičí. Pak až cviky zkoušejte samiFoto: Petr Makovička

Co byste měli vědět:

  • Pilates vyvinul Joseph Hubertus Pilates před více než 100 lety. Cílem je propojení a vědomá souhra těla a mysli.
  • Cvičení vám pomůže rozvinout svou sílu, pocvičit a vylepšit si rovnováhu těla a zlepšit koordinaci a dýchání.
  • Je ideální na posílení zádového svalstva, hýždí, ale největší důraz klade na posílení středu těla, tedy i břišních svalů. Vytvaruje vám krásné bříško a dlouhé nohy!

Pro koho je metoda pilates dobrá

Jak už bylo v úvodu řečeno, cvičit může každý bez rozdílu věku i kondice. Jde o skvělý doplněk k plavání, lyžování, pěší turistice a podobně. Hodí se pro lidi, kteří mají problém s koncentrací, jelikož právě tu si při cvičení trénujete. Rozvíjí kondici a výkon sportovců. Je skvělou pomůckou pro ty, kdo trpí chronickými bolestmi zad a páteře. Pomáhá lidem s nadváhou a také trpícím stresem. Působí jako prevence proti osteoporóze či inkontinenci a mohou ji cvičit i těhotné ženy (i když raději po konzultaci s lékařem).

Doufáme, že se vám dnešní lekce líbila a že se k ní ne jednou vrátíte. A kolikpak jste už kilogramů s naším Hubnoucím komandem shodili? Napište nám do diskuse. Pokud nevíte, proč se vám stále ještě nedaří, poraďte se s našimi členy Komanda v poradně zde.

Reklama

Související témata:

Načítám