Hlavní obsah

Zhubnout? Na to (ne)mám vůli!

Foto: shutterstock.com

Míra vašeho odhodlání je velmi důležitáFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Vybíráme vhodnou dietu z časopisů, zkoumáme produkty v lékárnách, ptáme se kamarádek, zda nezhubly po tom či onom. Pak narazíme na „zaručený tip“, který zatočí s přebytečnými kilogramy. Rozum jde stranou, co by se pro krásu nepodniklo? A propos: vždyť Míša to drží taky.

Článek

Třeba se nám opravdu shodit podaří, jenže pak většinou polevíme, kila se vrací na původní číslo, v horším případě ručička váhy ukazuje ještě výš. Následuje deprese a psychický blok, kvůli kterému si připadáme neschopně, hloupě a rezignovaně.

Pro štíhlou linii je spousta žen ochotna podniknout téměř cokoliv. Babské rady, „zaručené recepty“, hladovka, speciální čaje, nic už není pro současnou ženu tabu. Některé způsoby hubnutí však spíše ubližují, než pomáhají, a to si tělo zatraceně dobře pamatuje. Jak se tedy má postupovat tím správným směrem při redukci hmotnosti, nikdo a nic nepřišlo k újmě?

Jdu do toho!

Prvním krokem, když chcete zhubnout a váhu si taky i udržet, je dostat svoji psychiku pod kontrolu. Připravit se na to, že přeci nebudete vyšilovat v případě, že se vám za první týden nepodaří sundat dvě kila. Určitě jste realistka a víte, že zhubnutí o více než kilo za týden není optimální, ale nezdravé. Stanovte si pevné cíle, vymalujte si je na barevný papír a připíchněte kamkoliv do úrovně očí (to kdybyste chtěla náhodou zapomenout).

Foto: shutterstock.com

Když přesvědčíte sama sebe, půjde to lépeFoto: shutterstock.com

Nejdříve se musíte rozhodnout uvnitř. Nezdolně, pevně, s odhodláním. Pokud si budete jistá v kramflecích, že chcete do určité doby dosáhnout vysněného výsledku, pokušení a přemlouvání vašich známých nad jedním „neškodným“ chlebíčkem někdy před půlnocí vás nerozhodí. Čím pevněji si budete obhajovat svůj původní plán, tím výše vám vystoupá sebevědomí. A to je ten nejlepší krok k úspěchu – vědět, že to opravdu zvládnete, protože CHCETE a protože to všechno děláte jen a pouze pro sebe samotnou.

Motivace od samého rána

To, že už víte, co chcete, neznamená úspěch. Ukazujte svému podvědomí, co máte v plánu a to důrazně a každý den. Po probuzení se hezky protáhněte a třikrát po sobě zopakujte, co že to vlastně chcete dokázat. Vejít se do těch úžasných oranžových šatů? Pořídit si trendové bikinky z časopisu? Cítit se lépe sama pro sebe? Motivace a hlavně vůle jsou úžasnými hnacími motory.

Změna? Teď hned!

Pokud jste si jistá, že chcete vypadat lépe a cítit se lépe, a proto podstoupíte určité zásadní změny ve svém životě, motivačně se zakousněte a vykročte zdravým směrem. K tomu se vám budou hodit informace, že držení hladovky je naprostý nesmysl, jíst se má několikrát denně po malých porcích a nemáte zapotřebí vynechávat večeři. A zapomeňte na rčení, že pokud chcete zhubnout, tak po páté hodině odpolední již nemáte nárok na žádné jídlo. Poslední jídlo si klidně dopřejte 3 hodiny před spaním, záleží jen na tom, jaké.

„Tři hodiny před spaním si můžete dopřát plnohodnotnou večeři skládající se z vyváženého ,zdravého' talíře, na kterém převažuje z poloviny zelenina, ¼ tvoří bílkoviny a ¼ sacharidy neboli příloha," vysvětluje dietoložka Nikola Hanyšová. Zároveň však upozorňuje na stravovací chyby. „Není dobré dlouhodobě vynechávat k večeři přílohy. Vhodnější je mít ji pokaždé, ale v rozumném množství."

Koho požádat o pomoc? Jaké si osvojit návyky a proč zvolit systém odměn? Již zítra na ProŽeny.cz!

Související témata:

Načítám