Hlavní obsah

I chlapi jsou „těhotní"!

Foto: Thinkstock

Muži prožívají v očekávání potomka podobné pocity jako ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Nejen ženám se v době těhotenství bouří hormony. I v mužích, kteří se připravují na roli otce, to pořádně vře. A ani poporodní deprese není jen doménou něžného pohlaví, jak potvrdily nejnovější vědecké studie. Nevěříte? Tak čtěte dál.

Článek

Že ženy během těhotenství procházejí obrovskou fyzickou i psychickou změnou, je obecně známo. Jenže splašené hormony mají i muži. Tvrdí to americká neuropsychiatrička a autorka knihy Mužský mozek (The Male Brain) Louann Brizendine. Podle ní procházejí muži obdobnou hormonální změnou jako jejich těhotné partnerky, jenom si toho nejsou vědomi.

Jako první se hlásí „stresový hormon“

Jakmile se muži dozvědí, že z nich budou otcové, splaší se v jejich těle hormon kortizol, který zvyšuje pohotovost organismu v zátěžových a stresových situacích. Každé ráno probouzí náš mozek a mužům dává v kritických situacích pokyn k boji, nebo naopak k útěku (že by důvod, proč někteří muži poté, co se o těhotenství dozvědí, od svých partnerek prchají?). „Hladina tohoto hormonu dosahuje vrcholu zhruba čtyři až šest týdnů poté, co se muži tu radostnou zprávu dozvědí. Jeho zvýšená hladina udržuje jejich mozek v pohotovosti, neustále je upozorňuje na očekávanou změnu a připomíná jim, že je třeba se na to řádně připravit,“ vysvětluje Louann Brizendine.

S tím, jak postupuje těhotenství a muži jsou s „novinkou“ více a více sžiti, hladina kortizolu zase pomalu klesá. Tím to ale zdaleka nekončí!

Foto: Thinkstock

Hladina kortizolu připravuje muže na změnuFoto: Thinkstock

Testosteron klesá

Zhruba tři týdny před tím, než má dítě přijít na svět, se o slovo hlásí další hormon, tentokrát mužský testosteron. Jeho hladina zjednodušeně řečeno určuje, jak moc je muž „chlap“. Souvisí se ctižádostí, průbojností, mírou agresivity a také sexualitou. Ale těsně před porodem jeho hladina výrazně klesá, a to až o třetinu. Podle Louann Brizendine si tak příroda pojistila přežití druhu. Dítě totiž vyžaduje matku i otce, a to na plný úvazek. Potřebuje otce, který o ně pečuje, aniž by byl přespříliš rozptylován chtíčem či potřebou dobývat svět byznysu.

„Netuším, jestli za to mohly hormony, ale je fakt, že když se nám narodila dcera, v práci mě to rozhodně nebavilo tolik jako předtím. Přestože byl doma dost zmatek, mimčo často brečelo, žena byla unavená, já byl doma stejně děsně rád. Sex byl nějakou dobu tak trochu tabu, hlavně kvůli manželčině rekonvalescenci po porodu. Je fakt, že jsem ale neměl pocit strádání, ale spíš než hormonům bych to připisoval probdělým nocím s dcerkou a naprosté únavě,“ vzpomíná na své otcovské začátky pětatřicetiletý Jirka.

Do normálu se pak hormony mužům pomalu začínají vracet v době, kdy je jejich dítěti šest týdnů. Zcela se vyrovnají ale až o mnoho měsíců později, zhruba v době, kdy jejich ratolest začne chodit. Přesné důvody toho, proč se mužům takto bouří hormony, ale vědci neznají. Jednou z verzí je, že tak reagují na ženské feromony, jakési vzdušné chemické posly, které jejich partnerky vylučují kůží a potními žlázami. Odborníci se domnívají, že tímto způsobem ženy vlastně spouštějí v mužích otcovské chování.

Foto: Thinkstock

Dítě probouzí rodičovské instinkty i v mužíchFoto: Thinkstock

Poporodní deprese trápí i muže

A jako by poblázněné hormony nestačily, podle nejnovější americké studie se mužům nevyhýbají ani poporodní deprese, které byly doposud diagnostikovány jen ženám. Vědci tvrdí, že touto psychickou nemocí trpí jeden z deseti rodičů, bez rozdílu pohlaví. Studie, kterou zveřejnil US Today a jež je založena na zkoumání 28 tisíc lidí, uvádí, že u 14 procent amerických mužů se deprese rozvinula buď v době, kdy byla jejich partnerka těhotná, nebo během prvního roku po narození dítěte. A v jiných zemích přiznává obdobné problémy asi osm procent nastávajících či novopečených otců.

Deprese ovšem vrcholí v době, kdy je dítě ve věku tří až šesti let. To deprese hlásí 25 procent otců a 42 procent matek. A za vše mohou opět hormony. Ženám po porodu prudce klesá hladina estrogenu a progesteronu, mužům zase testosteron. A obě tyto změny odborníci spojují s rizikem výskytu depresí. Navíc matky i otcové prožívají spousty identických stresových situací spojených se svými dětmi.

Jak dítě ovlivňuje mozek rodičů

Novorozeně či batole sice vypadá velmi bezbranně, ale umí s rodiči pořádně cvičit. A ani tím v tuhle chvíli nemáme na mysli probdělé noci, pláč či vztekání. Dítě totiž ovlivňuje mozek svých rodičů, aniž by hnulo brvou.

  • Například jen pohled do dětské tváře aktivuje část mozku, která odpovídá za rodičovské instinkty. Jeho činnost se v tu chvíli výrazně zvýší a z matky či otce je rázem šelma hlídající své mladé.
  • Dětský smích zase aktivuje oblast mozku, která má na starosti lásku, schopnost zamilovat se a milovat. Není tedy divu, že rodiče minimálně první rok neskonale rozněžní i ten nejmenší úsměv jejich potomka.
  • A navíc, čím víc s dítětem jste, tím víc váš mozek ovlivňuje. Proto jsou možná maminky často obviňovány z toho, že se dítě stalo středobodem jejich života, že o ničem jiném nemluví a nic jiného nezajímá. Ale co mohou dělat, když jejich dítko udržuje část mozku určenou pro mateřský cit, lásku a péči v neustálé permanenci?!

A co vaši partneři? Bouřily se jim v době vašeho těhotenství hormony? Povězte nám o tom v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám