Hlavní obsah

I štětka může být krásná

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Štětka je opovrhovaný, ale užitečný pomocníkFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jsou věci krásné, které rádi vystavíme a pochlubíme se s nimi. A pak máme doma spoustu praktických pomocníků, které sice nedáváme na odiv, ale bez nichž se neobejdeme. Právě do této kategorie patří záchodové štětky. Kdy jste ji kupovali naposledy?

Článek

Podle výzkumu společnosti Vileda kupuje 47 procent z nás záchodovou štětku dvakrát za rok. Přitom více než na vzhled a design koukáme na to, aby tento pomocník ani po čase nezačal páchnout a byl stále čistý a jakkoli nezávadný.

Štětka z rukou designerů

Většina z nás dbá při výběru záchodového kartáče hlavně na praktičnost, přesto v obchodech najdeme i velice krásné designové výrobky. Ty dostaly podobu například kaktusů či jednoduchých květin. Ovšem za krásu se platí a jejich cena je více než tisíc korun.

Pokud za wc kartáč dáme jen pár desetikorun, maximálně stokorun, koupíme si většinou plastový. Ty jsou nejlevnější. Ovšem i tady najdeme výrobky z materiálů oblíbených nejen v koupelně - tedy například ze skla, kovu - zvláště pochromované mosazi nebo nerezové oceli, vzácněji pak keramiky. Tyto štětky s odkládacími nádobkami se vyrábějí v nástěnném i volně stojícím provedení, často jsou součástí stojanu na toaletní papír.

Některé - zvlášť ty dražší - mohou mít vyměnitelnou hlavici. Proto vydrží mnohem déle než pár měsíců.

Výjimečně se můžeme setkat i s elektrickými štětkami, které fungují podobně - i když je to opravdu jen vzdálené přirovnání - jako elektrické kartáčky na zuby. Stavíme je do základny, kde se nabíjejí a díky otáčení hlavy se štětinami je čištění toalety mnohem jednodušší.

Foto: wikipedia

Štětku kupujeme v průměru dvakrát za rokFoto: wikipedia

Dezinfekce snadno a rychle

Většina z nás přece jen ale kupuje ty nejjednodušší štětky, a pokud jsou zároveň hygienické a dobře čistí, je to jen výhoda.

Z toho důvodu také firmy nabízejí výrobky se dvěma typy štětin, které se liší délkou a ohebností. Součástí je i speciální menší hlava, která dosáhne až pod okraj mísy, podobně jako čisticí prostředky v láhvích, kterým se říká kachny.

Aby kartáč, když ho nepoužíváme, zůstával čistý a nepáchl, necháváme ho stát v nádobách se savem či jiným čisticím prostředkem určeným na toalety. I když to není zrovna praktické, neboť se nám mohou snadno vylít. Ale tohoto nápadu se chytli i výrobci a na trhu se objevují štětky, které jsou doplněné o dezinfekční sprej, který ničí nejen vše na štětinách kartáče, ale také nás zbavuje jakéhokoli zápachu.

Jak to funguje? Do stojanu štětky, která stojí zhruba 350 korun, je umístěn sprej, který pomáhá udržovat štětku čistou a bez zápachu. Sprej obsahuje vůni, sůl zinku působící jako neutralizér pachu, která je používána také v deodorantech a speciální složku redukující usazeniny na štětce. Přitom zapomenout sprej zmáčknou prakticky nejde, protože tvoří se štětkou set a aktivuje se vždy, když ukládáme wc kartáč na své místo.

Náhradní náplň lze samozřejmě koupit samostatně a stojí zhruba 150 korun.

A na závěr poslední číslo z průzkumů, které někoho možná překvapí: 64 procent z nás používá záchodovou štětku pouze čtyřikrát týdně. Opravdu děláme pro svou hygienu maximum?

Reklama

Související témata:

Načítám