Hlavní obsah

Ideální svačina na cestu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty na dovolenou, na jarní nebo podzimní prázdniny či dokonce obyčejný víkend mimo domov jsou spojeny s nutností stále měnit místa. Co na nich svačíte vy?

Článek

Když se cestuje, často se stává, že se nedodržují doporučení v oblasti správné výživy a nekonzumuje se pět porcí zeleniny a ovoce denně. Jaké jsou následky? Zažívací potíže, pocit těžkosti, pokles nálady, nesoustředěnost. Existují jednoduché způsoby, abyste i během dlouhé cesty poskytli organismu nezbytné výživové hodnoty bez zbytečné přípravy.

Zelenina a ovoce během cest?

Mnoha lidem se může zdát takové řešení nepraktické. Ale stačí sáhnout po méně šťavnaté zelenině či ovoci (například jablka, banány, švestky), opláchnout je, nakrájet na kousky (mrkev na proužky, jablka na osminky) a schovat do menších nádob. Každý cestující může mít vlastní nádobu s oblíbenou zeleninou či ovocem.

Ovšem pokud vám záleží na dodržování hygieny na cestě a současně nechcete rezignovat na zeleninu a ovoce, pak jsou vhodným ekvivalentem čerstvých výrobků džusy a pyré dostupné v lahvičkách nebo kapsičkách. Jedná se o pohodlnou variantu ovocné nebo zeleninové svačiny, která poskytne organismu porci vitaminů a minerálních látek.

Džusy a pyré jsou ideální, abyste si je vzali s sebou do práce, do školy nebo právě na cestu

Skvělá chuť v malém balení

Na cestách upřednostňujete pohodlí. Džusy a pyré v jednotkovém balení, v láhvích s různým objemem, krabičkách, kapsičkách jsou ideální, abyste si je vzali s sebou do práce, do školy nebo právě na cestu. Džusy a pyré zabalené do vhodných obalů zabírají málo místa. Různé chutě zaručí, že každý nalezne něco pro sebe a jednoduchý způsob servírování zajistí, že i menší děti nebudou mít potíže s jejich snadnou konzumací.

Nepodlehněte únavě

Dlouhá cesta způsobuje únavu a pocit nedostatku energie. V takovém případě byste měli sáhnout po džusech a pyré s ohledem na jejich výživové hodnoty tedy vitamíny a minerální látky. Konzumace džusu nebo pyré nám dodá energii a představuje ideální svačinu před dalším hlavním jídlem.

Vsaďte na chutnou svačinu

Oblíbené hotové svačiny, jako jsou koláče nebo tyčinky, ne vždy naplní naše očekávání. Vhodným alternativním řešením jsou džusy a pyré, které mají stejné vlastnosti jako čerstvé ovoce a zelenina. Pro takovou svačinu hovoří i skutečnost, že díky pasteraci, která prodlužuje dobu spotřeby, je možné ji uchovávat mimo ledničku. Pasterace je přirozená metoda používaná již po celá pokolení pro přípravu domácích výrobků, např. džemů či šťáv. Tento proces spočívá v zahřívání výrobku na vysokou teplotu tak, aby byly zničeny choroboplodné zárodky. Výsledný produkt neobsahuje konzervační látky a uchovává si chuť a výživové hodnoty! Ovocné a zeleninové džusy a pyré obsahují vitamíny v pohodlné a atraktivní formě.

Další rady na cesty

Během dlouhé cesty musíme často setrvat celou řadu hodin ve stejné poloze. Abychom se vyrovnali s nepříjemnými důsledky, jako jsou svalové křeče, bolesti zad a únava očí, měli bychom se vždy po několika desítkách kilometrů zastavit, narovnat končetiny, nechat odpočinout oči a nadechnout se čerstvého vzduchu. Taková krátká pauza je vhodnou příležitostí pro konzumaci džusu či oblíbeného pyré. Taková svačina není časově náročná a díky šikovným obalům je riziko ušpinění minimální. Děti se na cestách často nudí. Zábavu jim zajistí omalovánky, interaktivní knížky a didaktické hračky. K dalším aktivitám během dlouhých cest patří zpívání nebo hádanky. Starší děti nepochybně uvítají sledování her a pohádek např. na tabletu.

Zásoba zeleninových pochutin, oblíbené džusy a pyréve zvláštním balení pro každého cestujícího a k tomu dobrá nálada: takový je recept na pohodovou cestu i v případě, že trvá řadu hodin.

Akce financovaná s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků fondu propagace ovoce a zeleniny

Reklama

Související témata:

Načítám