Hlavní obsah

Ideální vůz očima ženy

Foto: Volvo Cars

Krásný a navržený ženami!Foto: Volvo Cars

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Volvo přišla s unikátní myšlenkou svěřit konstrukci nového vozu týmu složenému výhradně z žen. Pojďte se seznámit s okouzlujícím výsledkem, prototypem Volvo YCC (Your Concept Car).

Článek

Co by byla auta a kde automobilový průmysl bez žen. A nejen proto, že právě kvůli nim si muži často natřásají svá peříčka v naleštěných bourácích. Ženy jsou navíc neopomenutelnou součástí trhu. Často jsou to totiž právě ony, kdo má v rodině poslední a rozhodující slovo při nákupu nového vozu. Bez žen to zkrátka nejde a výrobci aut to pochopitelně vědí.

V automobilce Volvo se proto rozhodli podívat na konstrukci auta ryze ženskýma očima. Vznikl tak tým osmi žen, přičemž každá z nich byla odbornicí v jiném automobilovém oboru. Výsledkem je koncept YCC, jenž byl navržen tak, aby vyhovoval individuálním potřebám. Můžeme si prostě vybrat informace a nastavení vozu podle svého přání. Ukázalo se, že ženy preferují především pohodlí a snadné ovládání .

Foto: Volvo Cars

Dveře jako křídla motýlaFoto: Volvo Cars

Může za to chameleon

Karosérie YCC je lakována lakem s příznačným názvem Chameleon, který dokáže měnit barevný odstín a vytváří tak duhový, hedvábně jemný vzhled. V závislosti na osvětlení se pak barva karosérie může měnit ze zelené na zlatou nebo z modré na žlutou. „Zvolily jsme lak, který by co nejvíce zdůrazňoval linie vozu," říká Maria Ugglaová, designérka odpovědná za barvy a čalounění. Automobil je navíc lakován lakem Easy-Clean, který se chová podobně jako povrch na nepřilnavé pánvi - nečistoty na něm velmi obtížně ulpívají a pokud se přesto přichytí, dají se velmi snadno omýt.

Hlavně se neušpinit!

Ať chceme nebo nechceme, povrch auta je ale stejně téměř vždy zašpiněný. Zkuste potom nastoupit ve vlajících šatech či slušivém kostýmku a neotřít se někde o tu špínu. Napadlo by muže řešit při konstrukci auta takovou patálii? Asi ne...

Dveře YCC se zvedají vzhůru jak motýlí křídla, takže se jejich zašpiněná vnější strana dostane zcela z dosahu našeho oděvu. Práh se při otevření dveří vysune a sníží a nabídne tak k nastoupení svou vnitřní, přívětivě čistou stranu. Sedadlo se navíc sníží a odsune dozadu, volant se odkloní a celá karoserie se nadzvedne. Prostě otevřená náruč vyzývající k usednutí. Poté, když řidička spočine v sametově měkkém obětí sedadla, se vše vrátí do původní, v paměti auta uložené polohy.

To ale není z hlediska zachování čistoty oděvu zdaleka všechno. Každý z nás zná tu situaci, kdy k autu přicházíme s rukama obtěžkanýma taškami a balíčky. Kam s nimi, když potřebujeme otevřít auto a klíčky s dálkovým ovládáním zámku dveří leží někde hluboko na dně kabelky? I s tím si ženský konstrukční tým hravě poradil. Záleží pak jen z které strany se YCC přiblížíte. Příslušné dveře či víko zavazadlového prostoru se samy poslušně otevřou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Unikátní tým složený výhradně z ženFoto: samphoto.cz/jiunlimited

I přibrat je dovoleno

Poloha řidiče při řízení a linie výhledu je velmi důležitá nejen z hlediska bezpečnosti, ale také pro pohodlné ovládání. „U konceptu YCC jsme zkombinovaly ergonomii a nastavení linie výhledu pomocí unikátního systému Ergovision,," říká Elna Holmbergová, odpovědná za technický vývoj. „U dealera je celé vaše tělo naskenováno a data o vašich proporcích (výška, délka nohou, délka rukou) jsou použita pro definování nejvhodnější pozice k řízení. Všechny tyto údaje jsou v digitální formě uloženy ve vašem osobním klíči."

Reklama

Související témata:

Načítám