Hlavní obsah

Jak být štíhlá v Čechách

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Česká kuchyně. Jaká je? Mastná a plná nezdravých tuků? Jak můžeme zhubnout, když si rodina či partner žádá k obědu knedlo, zelo, vepřo? Už vás také napadlo, že kdybyste žila například v Itálii, stravovala byste se mnohem zdravěji? Jsou to výmluvy!

Článek

Je pravda, že pod pojmem „česká kuchyně" si mnoho z nás představí vepřové maso, svíčkovou omáčku, guláš, houskové a bramborové knedlíky nebo tukem nasáklé bramboráky. Vše vyjmenované obsahuje vysoký glykemický index, který způsobuje, že organismus je nasycen jen krátce a ještě prahne po sladkém.

Co je špatně?

Proč se však omezovat jen na tahle vyjmenovaná a všem známá národní jídla? Česká kuchyně nabízí mnohem více alternativ zdravějšího stravování pro vás a vaše blízké. Potřebujete jen vědět, jak a co jíst, kde a čeho ubrat. Nakonec zjistíte, že české vaření není nejhorší, problémem je pouze špatná příprava a velikost porcí. A obojí dokážete ovlivnit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedŠetrně upravené dietní maso je základem.

Příprava

Základním kamenem pro omezení množství kalorií je šetrné zpracování. Je jasné, že když usmažíte zdravé kuřecí maso na nezdravém tuku, tak spácháte ty nejhorší přestupky vůči dietě a zdraví všeobecně. Šetrnou technologií je příprava v páře či na grilu - konvektomat a parní hrnec, to dnes nejsou již neznámé výrazy. Jejich používáním výrazně snížíte nechtěné kalorie, a v pokrmech zůstane více vitaminů a minerálů, které se při smažení a jiných drastických úpravách ztrácejí. A další trik? U omáček obelstíme chuťové buňky vynecháním mouky.

Suroviny

Zdravé a dietní maso, které je také součástí české kuchyně, je maso jehněčí. V posledních letech jako by se na něj zapomínalo, a přitom je hlavním zdrojem masné kyseliny (CLA), jenž napomáhá úspěšnému hubnutí. Výborný je i králík, telecí maso a ryby, zapomínat bychom neměli ani na luštěniny, neboť takové fazole, hrách, nebo cizrna obsahují hodně vlákniny.

Obměna

Českou kuchyni není nutné zavrhnout, stačí si jen nenakládat plné talíře a pozměnit přípravu a suroviny. Nikde není psáno, že recepty musí zůstat do puntíku zachovány. Používejte nízkotučný tvaroh, mléko, cukr nahrazujte sušeným ovocem, celozrnná mouka hravě zastane mouku bílou. Kupujte jen čerstvé a hlavně kvalitní suroviny, i když znamenají hlubší sáhnutí do kapsy. Nedejte se zlákat kdejakým výprodejem a snížením ceny výrobků s prošlou dobou spotřeby!

Překvapte sebe i rodinu zdravou a chutnou večeří po „česku"!

Reklama

Načítám