Hlavní obsah

Jak chytře zařídit 1 + kk? Inspirujte se!

Foto: Iveta Kopicová

Velká okna nabízejí krásný výhled do okolí a byt prosvětlujíFoto: Iveta Kopicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raději malý byt, ale vlastní! To bylo přání mladé dámy, která jako malá vyrůstala v pokoji s několika sourozenci a studentská léta trávila na koleji. Pocit soukromí byl pro ni tak důležitý, že se spokojila raději s malým bytem, hlavně že je jen její! Chytré tipy architekta z jedné místnosti dokázaly vytvořit krásné bydlení! Inspirujte se také!

Článek

Atypická novostavba na pražských Kavčích horách zaujala mladou ženu natolik, že si svůj první byt koupila právě zde. A nevadilo jí, že získává byt o velikosti necelých čtyřicet metrů čtverečních s dispozicemi 1 + kk, tedy jeden pokoj. Díky šikovnému architektovi a jeho nápadům na atypické kousky zde vzniklo krásné a zajímavé bydlení, které poskytuje mladé ženě dostatečný komfort. Nechybí zde velké a pohodlné lůžko, pohovka, jídelní stůl, u něhož může i pracovat, a dostatek úložných prostor. Byt při tom rozhodně nepůsobí přeplácaným dojmem, ani není zahlcený nábytkem.

Světlo a chytré kousky

Velká okna nabízejí nejen romantický výhled do okolí, ale zároveň propouštějí do bytu dostatek světla, což je pro malé prostory důležité. Člověk nemá pocit stísněnosti. Architekt se při realizaci snažil, aby se zde světla neubralo, ale spíš naopak. Proto zde převládají světlé odstíny a bílá barva. Když se však po bytě rozhlédnete, nemáte pocit, že by byl studený a neosobní. Bílá je zde totiž zkombinovaná s dekoracemi v jemných světlých tónech. Ty místnost příjemně zdobí a doplňují, bez toho aby na sebe výrazně upozorňovaly. Příkladem je třeba na míru zhotovená i navržená tapeta v prostoru za pohovkou.

Foto: Iveta Kopicová

Díky kombinaci bílé a krémové barvy byt nepůsobí studeným dojmemFoto: Iveta Kopicová

Že si představujete příjemný interiér jinak a tento byste zjemnili třeba záclonami? Architekt možná také, ale majitelka byla proti. „Mám ráda přírodu, o víkendu se snažím zmizet z města a přes týden si chci užívat aspoň pohled do parku. Proto jsem si také koupila byt s takovým výhledem a je logické, že jsem okna nechtěla zakrývat záclonami, které by to překazily,“ říká Petra.

Foto: Iveta Kopicová

Z pohovky doplněné taburetem lze snadno vytvořit postel pro hostyFoto: Iveta Kopicová

Zařízení je kombinací běžně prodávaných kousků a solitérů vyrobených na míru. Celkem za ně mladá žena pracující jako právnička dala 380 tisíc korun, což se sice může zdát hodně, ale s běžně nabízeným nábytkem by se jí nepodařilo získat takový komfort bydlení se vším, co k životu potřebuje.

Foto: Iveta Kopicová

Bílý jídelní stůl doplnily „neviditelné" židle z transparentního plastuFoto: Iveta Kopicová

Na první pohled je jasné, že na míru byla vytvořena galaktická postel, která zároveň slouží jako relaxační zóna. „Povrch je z laminátu a vnitřek ze světlé kůže. Kromě toho má mnoho úložných zásuvek i prostor k uskladnění věcí, takže nahrazuje v malém bytě i šatnu. V prostoru postele nechybí ani integrovaná svítidla a odkládací prostor na vodu,“ říká Martin Sladký ze studia de.fakto, které nábytek navrhovalo a byt zařizovalo.

Foto: Iveta Kopicová

Uvnitř lůžka nechybí odkládací plocha ani integrované osvětleníFoto: Iveta Kopicová

Foto: Iveta Kopicová

Světlo v posteli lze zaklopit do stěny, aby se o něj člověk nebouchlFoto: Iveta Kopicová

Salátová kuchyně nemusí být velká

Naopak ze standardní nabídky pochází kuchyňská sestava, která je jednoduchá, malá, ale standardně vybavená. „Tento formát kuchyně je pro majitelku dostačující, neboť chtěla kuchyň skromnějšího rozměru. Od rána do večera v práci a většinou vyráží večer s přáteli na večeře a víno, sama se přiznala, že potřebuje jen takzvanou salátovou kuchyň,“ vysvětluje Martin Sladký.

Foto: Iveta Kopicová

Majitelka nechtěla velkou kuchyň, stejně si zde bude akorát připravovat salátyFoto: Iveta Kopicová

Sestava je vyrobena z mdf desky upravené do bílého lesklého a matného povrchu. Spotřebiče, úchytky a další detaily má z nerezavějící oceli. Kuchyň doplňuje kulatý stůl a kolem něj rozestavěné „neviditelné“ židle z transparentního plastu. Zajímavou dekorací je i hlavní osvětlení místnosti, zavěšené právě nad jídelním stolem.

Vejdou se sem i návštěvy

Malý byt rozhodně neznamená, že by zde žil člověk sám a neměl místo ani na to pozvat sem své přátele. V této garsonce se dokonce mohou zdržet přes noc, vyspí se na zajímavé, originální a na míru navržené pohovce, která stojí v rohu pod televizí. Její součástí je taburet, který standardně slouží jako konferenční stolek či podnožka. Svým rozměrem však přesně pasuje k pohovce ve tvaru písmene L, stačí ho jen přišoupnout, a vznikne zde lůžko pro návštěvy. Pohovka je z béžové kůže, která se snadno ošetřuje.

Skříně a zásuvky má majitelka k dispozici nejen zabudované kolem lůžka, ale hlavní úložní prostory – opět vytvořené na míru, aby využily každý centimetr, jsou v tomto bytě umístěné v chodbě.

Foto: Iveta Kopicová

Galaktická postel slouží i k relaxaci během dneFoto: Iveta Kopicová

I když jde jen o garsonku, do koupelny se zde vešla i vana. Majitelka si ji nechala doplnit o skleněnou zástěnu, a tak funguje i jako sprchový kout. Prostor opticky rozšiřuje velké zrcadlo nad umyvadlem, pod nímž se skrývají další úložné prostory. Výběr koupelnového obkladu se podle Martina Sladkého nese záměrně ve třech odstínech šedé, aby majitelka mohla dekorovat místnost pestrobarevnými textiliemi a koupelnovými doplňky. „Ano, mám od maminky nakoupenou do výbavy kupu barevných ručníků. Takže se těším, jak si koupelnu čas od času ,přebarvím' podle nálady,“ potvrzuje jeho slova Petra.

Foto: Iveta Kopicová

Bílošedou koupelnu si majitelka snadno oživí barevnými doplňky podle náladyFoto: Iveta Kopicová

Myslíte si, že garsonka vždy představuje jen provizorní bydlení? Pak vás tato návštěva určitě přesvědčila o opaku. Řekněte nám v diskusi pod článkem, co si o tom myslíte vy?

Načítám