Hlavní obsah

Jak mít skvělé léto? Myslete na zdraví a cestovní pojištění

Foto: dreamstime.com

Léto už klepe na dveře a s sebou přináší nové zážitky, ale i rizika. Jak se na něj připravit? Foto: dreamstime.com

Nejen pohled do kalendáře, ale i zvyšující se teploty nadcházejících dnů nám dávají znát, že se nezadržitelně blíží léto.

Článek

V tomto období se vydáváme vstříc sportovním aktivitám, opalování, koupání nebo vyrážíme za dobrodružstvím do zahraničí. I v tuto roční dobu bychom ale neměli zapomínat na své zdraví – dodržovat pitný režim, vhodně se stravovat, chránit svůj zrak a kůži před sluncem. Před vycestováním do zahraničí bychom si vždy měli zařídit cestovní pojištění.

1. Nezapomínejte pít

Dodržování pitného režimu je základ – bohužel se v něm ale často chybuje. V běžných klimatických podmínkách by měl dospělý jedinec zkonzumovat 2 až 2,5 litru tekutin denně. 80 % tohoto množství by mělo pocházet z nápojů. Nezapomínejte na fakt, že potřebné množství se může lišit v závislosti na vašem zdravotním stavu, vykonávaných aktivitách a prostředí, ve kterém se nacházíte (horký, suchý vzduch apod.).

Foto: dreamstime.com

V dodržování pitného režimu často děláme chyby. Ideálním nápojem pro horké dny je pramenitá vodaFoto: dreamstime.com

2. Dávejte pozor, co jíte

Také byste měli věnovat vysokou pozornost složení pokrmů. Konzumace suché a zchlazující stravy (např. mléčných pokrmů) může vést k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím (nadýmání, plynatost). Udělejte svému tělu radost a dopřejte si v horkých dnech například zeleninové rizoto nebo ovocný kompot.

3. Slunci se vystavujte v rozumné míře

Mezi časté letní kratochvíle patří opalování. Sluneční záření je pro váš organismus prospěšné, ale jen v omezené míře. K získání dostatečné dávky endorfinů a vitaminu D stačí 20 minut pobytu na slunci. Nadměrné slunění vaši pokožku poškozuje, rovněž je rizikovým faktorem pro vznik zhoubných nádorů kůže. Vhodnou ochranu představuje používání opalovacích krémů s vysokým UV faktorem a správně zvolené oblečení.

Foto: dreamstime.com

Užijte si radost z pohybu na čerstvém vzduchu s ochrannými pomůckami. Helmu pro dítě můžete pořídit s příspěvkem ČPZPFoto: dreamstime.com

4. Při volnočasových aktivitách se chraňte před úrazem

Letní sportování znamená nejen radost z pohybu na čerstvém vzduchu, ale také vyšší riziko úrazu. Nedovolte sobě ani svým potomkům usednout na jízdní kolo bez helmy, kterou lze dětem pojištěným u České průmyslové zdravotní pojišťovny pořídit se zajímavým příspěvkem z preventivních programů. Ochranné pomůcky jsou nezbytné i při dalších sportech. Například při jízdě na in-line bruslích jsou to chrániče na kolena, lokty i dlaně. Opatrnosti není nikdy dost ani při koupání v neznámých vodách.

Foto: dreamstime.com

Dovolenou si vychutnáte v klidu, když před odjezdem uzavřete cestovní pojištění pro celou rodinuFoto: dreamstime.com

5. Cestujte vždy s cestovním pojištěním

Než se vydáte za dobrodružstvím do zahraničí, je důležité zařídit si cestovní pojištění. I když neplánujete zrovna aktivní dovolenou, nikdy nevíte, čím vás osud může zaskočit. U České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) si cestovní pojištění můžete zařídit pro celou rodinu.

„Výběr je možný z několika balíčků skládajících se z různých krytí pojistných rizik dle individuálních potřeb klienta. Základní balíček zahrnuje pojištění léčebných výloh do výše pojistného plnění 10 milionů korun. Dále je možné sjednat balíček STANDARD rozšířený o pojištění odpovědnosti za škodu či balíček KOMPLET rozšířený ještě o pojištění trvalých následků úrazu a zavazadel. Příznivci sportu si mohou on-line pojistit své sportovní vybavení balíčkem Léto, který obsahuje zároveň balíček Komplet,“ říká tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Reklama

Načítám