Hlavní obsah

Jak mu říct o dárek, který chcete?

Foto: Thinkstock

Trefí se vám letos partner do vkusu?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok co rok je to stejné. Toužíte po vysněné kabelce a on vám nadělí iPod. Je to zabedněnec, nebo jste mu správně nenaznačila, co si opravdu k ježíškovi přejete? Začněte taktizovat podle našich triků a zaručeně dostanete, co chcete!

Článek

Vánoce představují jednu z šancí, kdy si můžete s partnerem vzájemně dát najevo, jak se máte rádi, jak na sebe myslíte a jak vám na sobě záleží. Dary mohou být různé. Pokud si lámete hlavu nad tím, co darovat jemu, inspirujte se zde. Jestli ovšem hledáte způsob, jak mu říct o dárek, po kterém samy toužíte, zkuste naše praktické rady.

Chci drahý dárek! Jak mu to správně naznačit?

Modelová situace: Milena touží po dárku, který nestojí zrovna pár korun, ale neví, jak si o něj říct a zda vůbec.V první řadě je dobré definovat si, co pro vás znamená slovo „drahý"? „Pokud žena touží po drahém dárku, měla by drahota vždy souviset s partnerovými možnostmi," upozorňuje psycholožka Tamara Cenková. Pro jednu ženu je to dárek za dva tisíce korun, pro druhou za dvacet tisíc nebo dokonce více. „Měly byste také vědět, zda partner na takovou věc má finance a zda je ochotný do takové věci investovat. Pokud jste na obě otázky odpověděly ano, snažte se ho s dostatečným předstihem na koupi připravovat," doporučuje psycholožka. S muži se musí na přímo, tedy přesně definovat, co chcete. V případě, že není splněna byť jen jedna z výše uvedených podmínek, měly byste ještě zvážit další levnější varianty.

Co když jste spolu krátce

Modelová situace: Jana s Pavlem spolu budou slavit první Vánoce. Seznámili se teprve před pár měsíci. Mají si dárky vůbec dávat? Jak drahý dárek je v takovou chvíli na místě, aby nedošlo k trapné situaci? „První Vánoce jsou zkrátka první a je to většinou žena, která připraví atmosféru, udělá hezké prostředí a dáreček pro milého je tak trochu vedlejší. Vždycky záleží na finančních možnostech, ale určitě by dárek měl být symbolický a to především ze strany ženy," radí Tamara Cenková. Pro takové páry má jedno doporučení: „Udělejte malý vtip. Pokuste se zeptat, po jaké hračce jako malý kluk toužil, a dejte mu ji od ježíška." Na svůj dárek neklaďte žádný důraz. Pokud je partner všímavý, sám se zeptá, co si přejete. V ideálním případě půjdete na nákupy spolu.

Nemám finance, ale sama chci vysněný dárek

Modelová situace: Alena moc nevydělává, ale sama touží po dražším dárku. Jak má Alešovi naznačit, že ona pro něj bude mít jen drobnost, ale sama by chtěla něco dražšího? (Vše za předpokladu, že na to Aleš pochopitelně má.) „Váš partner přece ví, že málo vyděláváte nebo že jste bez práce, a tak mu jistě udělá radost jakýkoli dárek, jelikož bude vidět, že jste na něho myslela a chtěla ho potěšit," říká psycholožka. Klidně mu upleťte ponožky, pokud už je dlouho nedostal. A jak mu říct o váš dárek? Zkuste na to jít trochu diplomaticky. Až spolu půjdete na procházku, zastavte se u oblíbené výlohy a ukažte na věci, které se vám líbí. Neříkejte si o ně přímo, jen obdivujte. Uvidíte, zda pochopí nebo ne.

Jak se vyvarovat darování nesprávného daru:

  • Před Vánocemi byste měla velmi důrazně říci, co nepovažujete za dárek, například: hrnky na pití, skleničky, vybavení kuchyně, domácí spotřebiče, budík... Každá žena ví, co pro ni není dárek a co pro ni dárek je.
  • Kdykoli jste spolu, mluvte o svých přáních. Nahlas a zřetelně.
  • Udělejte si webovou stránku, na kterou zavěste svá vánoční přání. Odkaz pak rozešlete partnerovi a případně i příbuzným. V mnohých rodinách se to tak praktikuje.
  • Ve výlohách ukazujte v průběhu celého roku na věci, které se vám líbí a po kterých toužíte.
  • Až budete listovat na internetu a on vám při tom bude nenápadně koukat přes rameno, zajeďte na ProŽeny.cz na tento odkaz a nenápadně dělejte, že vybíráte, co koupit mamince. Třeba ho to trkne. :)

Dostaly jste dárek, o který nestojíte?

I to se může stát, přes všechna varování a taktizování. Jak z takové situace diplomaticky vybruslit, abyste ho nezklamala a vyvarovala se pro příště podobné šlamastiky? „Pokud dostanete dárek, o který nestojíte, přijměte ho s klidem ve tváři. Další rok napište ježíškovi dopis, ve kterém budou vaše návrhy na dárky, a pošlete ho prostřednictvím vašeho partnera. Usnadníte mu výběr, lámání si hlavy a sobě zklamání," radí Tamara Cenková. Ale připomíná, abyste to určitě udělaly písemnou formou, protože při vašem povídání nemusí partner vůbec zaregistrovat vaše přání a opět vám může koupit nějakou hloupost.

Milé dámy, hlavně se nesnažte to příliš řešit, aby se z Vánoc nevyklubala černá můra. Svátky by měly být plné pohody, lásky a příjemných setkání. Tamara Cenková připomíná dávnou otřepanou pravdu, že Vánoce by měly být „dárkové" spíše pro děti a dospělí by si měli dělat radost během roku, a to kdykoli! Jakýkoli dárek je důležitýmm vyjádřením jeho citů a lásky k vám.

A jak si o dárky říkáte vy? Pojďte nám dát své osobní tipy do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám