Hlavní obsah

Jak na jaře odlehčit jídelníček? Máme 5 tipů, kterými můžete začít!

Foto: Profimedia

Na změnu životosprávy je jaro nejvýhodnější obdobíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to velmi, velmi dávno, co začalo lidstvo chápat jaro jako čas nových začátků, očisty a půstů. Na úpravu a ozdravení jídelníčku je skutečně právě teď ten nejlepší čas. Jakými změnami začít?

Článek

Důvodů, proč na jaře přistoupit k ozdravování a odlehčování stravy, je hned několik. Zaprvé tělo už nemá takovou tendenci držet si ochrannou tukovou vrstvu. Dále s teplejším počasím už nejsou passé oblíbené zdravé, avšak ochlazující potraviny, jako třeba ovoce, šťávy a džusy, saláty nebo mléčné výrobky.

A v neposlední řadě, pokud chcete stihnout do léta trochu zformovat postavu, je nyní ten pravý čas začít! Zkuste tyhle jarní tipy...

Skvělou chuť zajistí bylinky

Je známé, že tuk je nositelem chutí. Když ale chcete na jaře odlehčovat jídelníček, měli byste tohle pravidlo nechat trochu stranou. Skvělou chuť vašim pokrmům ale nezajistí jenom tučné omáčky, oleje a podobně. Účinným trikem, jak připravit lahodný pokrm, je trochu experimentovat s bylinkami. Po zimě nejen úžasně chutnají, ale navíc i léčí. Z jara jsou pro vás zdrojem celé řady minerálních látek a vitaminů.

„Látky s pozitivním účinkem na zdraví ale nejsou tepelně stabilní. Bylinky proto přidávejte až do hotového jídla,“ radí odborník na výživu Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Foto: Profimedia

Experimentujte s bylinkami, které jídlu dodají skvělou chuť a vašemu tělu spoustu vitaminů a minerálůFoto: Profimedia

Vynechte občas kofein

Mýtus, že káva a další kofeinové nápoje musí být nutně nezdravé, je už dávno překonán. V přiměřeném množství káva zrychluje metabolismus a taky prospívá zdraví díky obsahu antioxidantů. Na druhé straně je kofein látkou, na kterou snadno vzniká závislost. Právě proto je vhodné si kávu aspoň občas odpustit.

„Pro zpestření můžete vyzkoušet některou z kávových alternativ, například ze špaldy. Tu si můžete upravit jako latté, cappuccino nebo třeba ledové frappé,“ říká Ing. Barbora Hernychová, odbornice na bio stravu ze společnosti Pro-Bio.

Dejte si lehčí přílohy

Výbornou lehce stravitelnou přílohou jsou například brambory. Pokud ale na jaře chcete zkoušet nové potraviny, zaměřte se na další zdroje sacharidů. „Jako lehkou přílohu vyzkoušejte kuskus, bulgur či polentu. Jsou rychle hotové, výborně stravitelné a chutnají i dětem,“ říká Barbora Henychová.

Foto: Profimedia

Začněte zkoušet nové potraviny, jistě objevíte spoustu nových zajímavých chutíFoto: Profimedia

Pusťte se do klíčení

„Mladé klíčky a výhonky jsou vitaminová bomba. Klíčit můžete například mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte na váš talíř s hotovým pokrmem či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé,“ uvádí odbornice na bio stravu.

Klíčky seženete obvykle i v běžných supermarketech. Když je přinesete domů, tak je propláchněte a ideálně tak na 12 hodin namočte. Poté je přendejte do vhodné nádoby, může být třeba z umělé hmoty nebo keramiky, a nechte je klíčit ve vodě. Naklíčené budou zhruba za tři čtyři dny.

Dejte šanci luštěninám

Odborníci doporučují jíst luštěniny každý týden, což málo lidí opravdu dodržuje. Přitom se jedná o jedny z nejzdravějších potravin. „Jsou výborným zdrojem bílkovin a základem mnoha výtečných polévek a salátů. A například červená loupaná čočka je velmi dobře stravitelná,“ říká Barbora Henychová.

Plánujete na jaře změnu jídelníčku?

Reklama

Související témata:

Načítám